Partits

“El finançament bilateral vulnera la igualtat”: els crítics que desafien el PSC al congrés del PSOE

Ferraz i el PSC assumeixen que el finançament generarà debat però auguren un acord de consens sobre la ponència

Barcelona / SevillaPedro Sánchez no tindrà rival per continuar al capdavant del PSOE, però això no vol dir que el congrés del partit d’aquest cap de setmana a Sevilla sigui una bassa d’oli. Més enllà de la commoció que ha causat entre els socialistes el cas Lobato i l'últim gir de la trama Koldo amb Víctor de Aldama, el finançament autonòmic serà un dels punts calents del conclave davant la incomoditat que ha generat en algunes agrupacions socialistes l’acord per al finançament singular entre Esquerra i el PSC. La ponència del PSOE no recull explícitament l’aval al model que el PSC va assumir per poder investir Salvador Illa. No obstant això, fonts dels socialistes catalans consideren que l’aposta per la "federalització" de la direcció de l’Agència Tributària i el reconeixement de "singularitats" al nou full de ruta del PSOE és una picada d’ullet al model que Illa ha promès defensar amb dents i ungles per poder tirar endavant la legislatura catalana.

Inscriu-te a la newsletter Qui és més corrupte?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De les 6.000 esmenes presentades a la ponència del PSOE, que té per títol Espanya sempre avança per l’esquerra, 400 eren sobre la carpeta del finançament. Oficialment, el PSC manté que la negociació sobre el finançament singular no serà objecte de debat al congrés, però també avisa que defensarà allà on calgui el que ha pactat per arribar a la Generalitat –i que ERC li reclama prioritzar si vol aprovar els seus primers pressupostos–. Diverses fonts socialistes consultades per l’ARA són conscients que hi haurà debat sobre aquesta qüestió a la comissió sobre la ponència, on la posició del PSC estarà representada per la seva número 2 i portaveu, Lluïsa Moret. Ara bé, tant Ferraz com el PSC auguren que hi acabarà havent acord amb els crítics sobre un text que, admeten, és prou genèric perquè tothom s'hi acabi sentint còmode.Per la seva banda, el PSC va renunciar a presentar cap esmena per obtenir un reconeixement més explícit al nihil obstat que Sánchez i la vicepresidenta espanyola i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja van brindar al finançament singular abans que es fes públic.

Cargando
No hay anuncios

L'ariet d'Aragó

Amb Javier Lambán encara al capdavant, Aragó és un dels territoris que plantaran cara a les tesis oficialistes sobre el finançament. Una de les esmenes crítiques l’ha presentada l’agrupació socialista de Terol: "El finançament acordat en marcs bilaterals vulnera irremeiablement la igualtat i la cohesió", diu l’esmena, que segons fonts de l'agrupació arriba viva al debat d'aquest dissabte. La mateixa agrupació rebutja la federalització de les agències tributàries i demana que les úniques "singularitats" que es tinguin en compte siguin les que afectin el "cost real per persona en la prestació del servei". Des de Castella i Lleó i Astúries també s'han alçat veus contra el finançament singular i, fins i tot, el principi d'ordinalitat –que el PSC ja abraçava obertament abans del pacte amb ERC–, que alerten que podria suposar menys recursos per als seus territoris.

Cargando
No hay anuncios

Des de Pallars, però, s'emplacen a fer "pedagogia" a Sevilla sobre un model que, arribat el cas, podria obrir-se a altres comunitats autònomes. Fonts dels socialistes catalans sostenen que, malgrat que el pacte entre PSC i ERC no agradi arreu, és un consens a tots els territoris que cal obrir el meló d’un sistema de finançament que fa 10 anys que està caducat i que no subministra prou recursos a les comunitats autònomes per pagar els serveis públics, amb Madrid, les Balears i Catalunya com a autonomies més perjudicades. Ara bé, les mateixes fonts assumeixen que l’ofensiva del PP contra Sánchez fa difícil que es pugui materialitzar un acord amb la resta de comunitats autònomes. En tot cas, la delegació del PSC aterra a Sevilla amb l’objectiu de fer pinya al voltant del president espanyol, que podrà lluir davant dels seus la reconquesta socialista de la Generalitat amb Salvador Illa al capdavant.

Cargando
No hay anuncios

El PSC ha picat pedra

Amb el congrés del PSOE a l’horitzó, fa dies que el PSC pica pedra per llimar asprors amb altres federacions socialistes, que abans del finançament singular ja van haver-se d'empassar abans el gripau de l'amnistia. El president del grup parlamentari, Ferran Pedret, va proposar per carta als seus homòlegs socialistes una ronda de contactes per estretir-hi relacions, i ja s’ha vist amb representants del PSPV, dels socialistes de Ceuta i del País Basc. La previsió és continuar la ronda de reunions amb les Canàries i Galícia. A més, el mateix Salvador Illa també ha anunciat que el 2025 vol fer un tour per Espanya per "desmuntar mites i tòpics" sobre Catalunya. Si el Govern compleix, a principis d'any ja hauria de tenir sobre la taula un calendari detallat el finançament singular, en què ara treballa un grup d'experts. "Fins que no es concreti el finançament singular, és normal que hi hagi qui estigui a l'expectativa", comenta un dirigent del partit.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, al PSC se li han resistit barons com el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que rebutja qualsevol acord bilateral entre l'Estat i la Generalitat per al finançament. Tanmateix, fins i tot Page ha beneït la ponència del PSOE i el plantejament sobre el finançament: "La meva sensació és que ha estat útil que alguns dirigents hàgim dit clarament el que pensem, perquè això s'ha traduït en una ponència que crec sincerament que de moment, tret que es torci, manté l'essencial del projecte socialista de tota la vida", ha dit aquest divendres. Un altre dels més reticents era el president asturià, Adrián Barbón, amb qui Illa ha mantingut aquesta setmana una trobada al Palau de la Generalitat, la segona des que va ser investit. Fonts de Presidència no concreten si es va tractar o no la qüestió del finançament i es limiten a apuntar que va ser una reunió de tipus "institucional".