La filla d'Albert Boadella (amb passat independentista) que vol renovar Ciutadans
Serà membre de la direcció si guanya la candidatura impulsada pel coordinador estatal del partit extraparlamentari, Carlos Pérez-Nievas
BarcelonaDesprés de quedar-se fora del Parlament i del Congrés dels Diputats, Ciutadans es nega a desaparèixer i ja s'han donat a conèixer els primers noms per al "rellançament" de partit, avançats per The Objective i confirmats per l'ARA. Celebraran un congrés a finals d'octubre i la candidatura que impulsa el coordinador estatal del partit, l'exdiputat i exconseller navarrès Carlos Pérez-Nievas, compta per dirigir la formació amb la filla del polèmic actor Albert Boadella, impulsor d'Els Joglars, del mateix partit i també president de la imaginària Tabàrnia. Es tracta de Mariana Boadella (Barcelona, 1980), que ocuparia un lloc en la direcció –juntament amb el regidor a Santa Perpètua de Mogoda Kevin Romero– si Pérez-Nievas surt vencedor. Qui és la filla del dramaturg?
No és una política novella. Es va presentar de número tres en la fracassada llista de Ciutadans de les eleccions europees d'enguany encapçalades per Jordi Cañas, però ha ostentat responsabilitats polítiques a Ciudad Real. Veterinària de professió i experta en medi ambient, ha estat regidora de Sostenibilitat i Agenda 2030 des del 2019 fins al 2023 al municipi castellanomanxec, on viu des de fa dues dècades. De fet, ha arribat a dir en entrevistes que l'ambient de "coacció" independentista li feia descartar el seu retorn a Catalunya. En la seva aventura política va ser portaveu del govern local en un moment en què la ciutat va tenir l'alcaldia del partit taronja amb un pacte amb el PSOE. "És filla de son pare, resilient, simpàtica i amb un humor com el seu, molt català", asseguren fonts coneixedores. D'altres fonts destaquen el seu "coneixement". Tot i que formaria part de la direcció, per ara no voldria un càrrec sacrificat a causa de les responsabilitats laborals.
El seu pare, Albert Boadella, ha protagonitzat declaracions polèmiques: des del fet que quan surt fora del Principat prefereix dir que és "murcià", que "si no hagués existit la llengua catalana hauríem estat més feliços" –i que parla en castellà als nets per evitar el "mal rotllo"– o fins i tot comparant "l'odi a l'espanyol a Catalunya a l'odi als jueus dels nazis". La seva filla Mariana ha estat controvertida, però menys cridanera: des del tòpic que "el nacionalisme es cura viatjant" a la denúncia de "l'assetjament" a Catalunya contra els no independentistes, denunciant atacs a la casa dels seus pares a Jafre (Baix Empordà).
Ara bé, ella, a diferència del seu pare, té un passat independentista. En una entrevista a El País el 2003, en què anunciava el seu vot per a Pasqual Maragall pel seu rebuig a Jordi Pujol, explica el següent sobre el seu batxillerat a Torroella de Montgrí: "Em vaig fer independentista, va durar poc. Suposo que són coses de l'edat. A l'institut on estudiava hi havia poca barreja, tots érem de famílies estrictament catalanes i em figuro que això hi va contribuir. Quan vaig començar a pensar per mi mateixa ho vaig deixar", relatava. Precisament, ho va mantenir "en secret" per no fer enfadar el seu pare.
Casada a Toledo i amb vida a Castella, pretén ara liderar la renovació a Ciutadans. Doctorada en malalties de la vida silvestre, és cofundadora de Sabiotec, una empresa dedicada a la salut animal, i acumula una experiència professional de més de deu anys en aquest camp, set dels quals d'investigació a la universitat de la regió. També s'ha dedicat al negoci del lloguer de bicicletes elèctriques per al turisme rural creant Turicleta, i ara espera que el seu compromís polític tingui rèdits.