La figura de Junqueras tensiona la recta final del congrés d'ERC: "Us imagineu que el Barça hagués fet fora Messi?"

Els aspirants a secretari general contraposen els seus projectes a una setmana de la votació sobre el nou lideratge del partit

El debat entre els aspirants a la secretaria general d'ERC
4 min

BarcelonaDes de l'inici de la campanya a ERC, la continuïtat d'Oriol Junqueras ha dividit Esquerra i també marca ara la recta final fins al congrés del 30 de novembre, cosa que s'ha constatat aquest diumenge en el debat entre aspirants a secretari general que s'ha celebrat entre Elisenda Alamany (de Militància Decidim, la llista de Junqueras), Alba Camps (de Nova Esquerra Nacional) i Alfred Bosch (de Foc Nou). La discussió ha girat sobre si l'exlíder d'Esquerra encara és o no un actiu per a la formació, fins al punt que Alamany s'ha preguntat: "Us imagineu que el Barça hagués fet fora Messi?".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de la candidatura de Junqueras acusen la resta de llistes de voler-lo apartar i de dedicar-se només a criticar-lo en prime time. "Els han donat entrevistes perquè criticaven Oriol Junqueras i no s'han adonat del mal favor que han fet a ERC", ha asseverat Alamany dirigint-se sobretot a Alba Camps, que, juntament amb Xavier Godàs, representen l'alternativa al junquerisme en el partit republicà. Per a Militància Decidim, el lideratge de Junqueras és precisament el seu actiu: "Necessitem fer un partit gran i un lideratge fort [...]. Junts ho ha tingut claríssim; ha posat a Carles Puigdemont i el PSC a Salvador Illa. Nosaltres no podem començar de zero per disputar-los l'hegemonia".

Elisenda Alamany (a la dreta), de Militància Decidim, discutint amb Alba Camps (a l'esquerra), de Nova Esquerra Nacional

El relat no ha agradat a Nova Esquerra Nacional, que ha qualificat el lideratge de Junqueras d'"autoritari". "Ho baseu tot en una sola persona; ningú nega les seves fites històriques, però hi ha un canvi de cicle polític i calen lideratges nous. No entenc que causi tants problemes que algú pugui plantejar que hi ha d'haver altres lideratges", ha lamentat Camps, recordant que ja fa tretze anys que Junqueras lidera els republicans. Foc Nou també s'hi ha afegit –"Junqueras mereix el descans del guerrer", diuen–, però ha disparat contra les dues llistes contrincants alhora: "Som els únics que no tenim ningú a l'executiva actual", ha rematat, erigint-se en l'única opció renovadora de debò. De fet, Bosch ha tret pit de ser l'única proposta que qüestiona els pactes amb el PSC, tant a la Generalitat com a l'Estat, i també l'eventual futura aliança a l'Ajuntament de Barcelona. "Estem al servei del PSOE a tot arreu –ha criticat Bosch–, ens prenen el pèl i ens allunyen de la república catalana". Camps l'ha respost asseverant que ella va votar que no a Salvador Illa, però ha remarcat que s'ha de respectar el resultat de la consulta a la militància.

L'estructura B

L'altre element que ha tensionat el debat ha estat l'estructura B del partit, destapada per l'ARA, de la qual van sortir els cartells denigrants contra els germans Maragall. Alamany ha promès una comissió de la veritat per saber qui van ser els responsables i que s'assumeixin responsabilitats, una proposta que també ha avalat en termes similars Bosch, proposant una auditoria. Militància Decidim ha fet bandera que Junqueras no ha aparegut vinculat a la B –el nom clau era Sergi Sabrià, proper a Marta Rovira i a Nova Esquerra Nacional– i ha demanat retornar l'"orgull" a la militància posant fi a aquestes pràctiques. "Els afiliats tenen dret a saber què s'ha fet amb les seves quotes", ha reblat.

"I el president on era?", ha replicat immediatament Alba Camps, fent èmfasi que Junqueras tenia el màxim càrrec orgànic quan es va muntar la B. També ha rebutjat que es parli d'una comissió de la veritat, un concepte normalment vinculat, ha dit, a les transicions després de dictadures i en casos de vulneracions de drets fonamentals: "No crec que sigui una proposta per recosir el partit, referir-se així a companys: ERC no són els cartells".

També s'hi ha afegit Bosch, que s'ha mostrat escèptic sobre la desconeixença de Junqueras del cas dels cartells i, en tot cas, li ha atribuït responsabilitat per omissió: "Si no es va assabentar de res, hem de veure si és ell qui ha de seguir presidint el partit. Em sembla molt gros", ha acabat. Junqueras no estava present a la seu del carrer Calàbria on s'ha fet el debat, a diferència de Godàs i Helena Solà, candidata a presidir el partit de Foc Nou, que sí que han volgut seguir-lo en directe.

Alfred Bosch amb Helena Solà, aspirant a presidir ERC per part de Foc Nou

Jovent Republicà no es posiciona

Per la seva banda, Jovent Republicà ha decidit donar llibertat de vot a la seva militància i no donar suport a cap candidatura concreta en la votació de dissabte que ve. "Des de la permanent nacional no hem donat cap mena de directriu al respecte i així continuarà", ha anunciat el nou portaveu, Marc Martínez, que ha rellevat Pol Baldomà, en el marc del 31è congrés nacional de la formació, recollit per l'ACN. Les joventuts han comptat amb la presència de l'expresident Pere Aragonès a Manresa al conclave d'aquest cap de setmana, on s'ha fixat el nou rumb per al Jovent Republicà en la Catalunya del post-Procés: apostar per la construcció nacional, conquistar sobiranies i incidir en la batalla cultural, diuen.

stats