El PSOE desautoritza Parlon i avisa els alcaldes que avalen l’1-O
Ferraz s’obre a donar suport a aplicar l’article 155 de la Constitució
Madrid / BarcelonaLa nova executiva del PSOE s’estrena amb fortes divisions per la resposta al Procés. Després d’haver aconseguit aprovar la defensa de la plurinacionalitat de l’Estat la direcció de Pedro Sánchez és incapaç d’enviar un missatge nítid sobre si està d’acord a aplicar l’article 155 de la Constitució per aturar el referèndum. En roda de premsa la setmana passada, el flamant portaveu de la direcció, Óscar Puente, va considerar poc “desitjable” la suspensió de l’autonomia, que considera massa “cruenta”. Ahir, però, no es va estar de desautoritzar Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i pes pesant del PSC en l’executiva, per haver advertit que el PSOE apel·laria a la “comunitat internacional” si el govern de Mariano Rajoy s’atrevia a aplicar l’article 155 de la carta magna.
“Tot en la Constitució és aplicable, també la suspensió de l’autonomia”, va asseverar ahir Puente, assegurant que Parlon “no representa el partit” i que en aquest cas “va parlar a títol personal”. La vice primera secretària del PSC no és una més en la direcció del partit. Sánchez li ha encarregat una de les àrees de més pes, la política social, i va seure al costat del nou trident de Ferraz en el discurs de proclamació del nou secretari general. Però ahir l’executiva no va tenir problemes a censurar-la. Menys contundent va ser Puente amb els alcaldes del PSC que s’han mostrat a favor del referèndum. El portaveu de Ferraz va advertir-los que han de respectar la llei, però va considerar que no és “reprotxable” que, a títol personal, vulguin participar en la consulta.
Crítiques a l’alcalde de Blanes
El PSOE assegura per activa i per passiva que la seva posició davant del referèndum és la mateixa que la del PSC, malgrat que el primer secretari dels catalans, Miquel Iceta, ha donat autonomia als seus alcaldes per decidir si auspicien la consulta. Però amb límits. Els socialistes catalans van ser ahir més durs que a Madrid amb els consistoris que no censurin el referèndum. El secretari d’organització, Salvador Illa, va reclamar a l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, que “rectifiqui” en la seva defensa del dret a decidir. En una entrevista a Onda Cero, Lupiáñez va expressar que Catalunya “necessita urnes” per defensar el seu futur. “Quin mal fan les urnes i les paperetes?”, es va preguntar, assegurant que a Catalunya hi ha valors que es viuen de diferent manera que a la resta d’Espanya “tal com passa a Dinamarca respecte al Magrib”.
En roda de premsa, el secretari d’organització del PSC va voler deixar clar que “no hi ha inquietud” dins el partit per les possibles noves veus que s’alcin a favor de permetre la votació o, almenys, de no impedir-la. “Tenim el convenciment que els càrrecs electes del PSC seguiran el que pensa el partit”, va remarcar Illa, alhora que va assenyalar que, tal com va explicar l’ARA, no preveu “sancions” a qui s’oposi a les instruccions de la direcció. Va denunciar, a més, que la Generalitat vulgui traslladar la responsabilitat als ajuntaments i va desmarcar-se amb rotunditat de l’1 d’octubre. “Quin referèndum? Si es convoca ja ho veurem, però de moment només hi ha un anunci d’un anunci”.
La divisió d’opinions en el si del partit i de la militància és evident. Així ho va constatar l’enquesta feta per l’ARA fa dos caps de setmana, que revela que un 56% de simpatitzants socialistes aniran a votar “segur” o “probablement” l’1-O.
Sánchez i Iglesias es reuneixen al Congrés
Pedro Sánchez consumarà avui la seva temptativa d’intentar acostar-se a Podem i a Ciutadans amb una primera reunió amb el líder del partit lila, Pablo Iglesias, d’ençà que va ser reelegit secretari general del PSOE. La cita -a les 10 h al Congrés- arriba després que l’executiva socialista refés ponts ahir amb els sindicats en una reunió a Ferraz. Sobre la taula, hi haurà la proposta de Sánchez d’un pla de rescat juvenil amb què vol seduir els dos partits. Iglesias hi arriba amb plena predisposició després del període de gràcia que ha atorgat al nou PSOE, però amb l’objectiu de recordar a Sánchez que la seva prioritat és fer fora Mariano Rajoy. Els socialistes brandaran la seva nova posició sobre el tractat amb el Canadà: l’executiva va ratificar ahir que s’abstindran.