Fernández Díaz perd l’aura d’intocable al PP
El partit suspèn de militància l’exministre, sempre darrere de tots els moviments a Catalunya
BarcelonaJorge Fernández Díaz ho ha sigut tot al PP a Catalunya. Durant molts anys a la seu del carrer Urgell de Barcelona no s’ha pres cap decisió sense el seu vist-i-plau. La seva paraula ha sigut decisiva per fixar estratègies, marcar posició i, per sobre de tot, decantar la balança sobre qui anava i qui no anava a les llistes. Un poder exercit gairebé sempre des de l’ombra i que en els últims anys ha tingut també la seva derivada orgànica amb el càrrec de president del comitè electoral del PP a la demarcació de Barcelona. Un càrrec que ara ha hagut de deixar provisionalment després que la setmana passada el PP li comuniqués la seva “suspensió temporal” de militància un cop el jutge que investiga el cas Kitchen va decidir processar-lo per l’espionatge a l’extresorer dels populars Luis Bárcenas. Una comunicació amb què l’exministre de l’Interior perdia definitivament la seva condició d’intocable dins del PP a Catalunya.
I això que fins ara Fernández Díaz havia resistit totes les inclemències. De la màxima confiança de l’expresident espanyol Mariano Rajoy, el dirigent català havia sobreviscut a les moltes relliscades que ha comès i s’havia guanyat entre els seus companys la fama d’“invulnerable”. Ni les incomptables crisis internes al PP a Catalunya; ni les gravacions amb l’exdirector de l’Oficina Antifrau per buscar draps bruts a l’independentisme amb el seu famós “la Fiscalía te lo afina”; ni les reunions al ministeri amb Rodrigo Rato mentre aquest estava imputat en el cas Bankia; ni els excessos verbals que l’havien portat a comparar l’avortament amb ETA, ni les excentricitats com ara haver condecorat la Verge Maria amb la més alta insígnia policial van poder amb ell. Però les clavegueres que ell mateix va atiar des del govern espanyol ara se li han girat en contra, i la seva presumpta implicació en l’espionatge a Bárcenas ha acabat amb la capacitat de resistència de l’exministre.
I això que havia conservat el càrrec de president del comitè electoral del PP a Barcelona malgrat que fa gairebé dos mesos el partit va decidir fer una remodelació de totes les cúpules de les quatre demarcacions a Catalunya. Va substituir-ne els quatre presidents, que van triar una nova direcció, cosa que a la pràctica va suposar posar quatre gestores per pilotar el partit a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Els canvis de Barcelona, però, no van arribar a canviar totes les peces, sinó que el partit va mantenir en el càrrec Fernández Díaz.
Un any després
El PP va anunciar fa gairebé un any que obria un expedient informatiu a Jorge Fernández Díaz arran de la seva imputació en el cas Kitchen. Els estatuts així ho estableixen. “Des del moment en què es tingui coneixement de l’existència d’una imputació judicial a un afiliat [...], es procedirà a un expedient informatiu, el qual es transformarà en un expedient disciplinari en el moment en què es produeixi l’assenyalament del judici oral del procediment judicial corresponent. La resolució de l’expedient disciplinari tindrà lloc quan es dicti sentència o, en el seu cas, interlocutòria d’arxiu que posi fi al procediment judicial”. Queda a les mans del comitè de drets i garanties determinar si se “suspèn de funcions o de militància” l’afectat, cosa que es decidirà, diuen els estatuts, “en funció de les circumstàncies específiques de cada cas”.
Durant un any i malgrat tenir l’expedient informatiu obert, doncs, Fernández Díaz ha pogut continuar al capdavant del comitè electoral. Diverses fonts de la cúpula del partit a Catalunya treuen ferro al fet que no se’l rellevés. Ho justifiquen pel fet que fins d’aquí dos anys no hi ha eleccions i, per tant, el comitè electoral de Barcelona està inactiu. “No hem entrat a abordar-ho perquè no era procedent”, apunta un dirigent. Algunes veus del partit, però, retreuen que es van renovar tots els càrrecs fa dos mesos, però no veuen transparent que aquest no es toqués. De fet, n’hi ha que creuen que se’l va mantenir en el càrrec per evitar que semblés que se’l feia fora del partit i perquè no sortís a la llum que continuava tenint un càrrec a la formació.
Ara amb la confirmació del processament de Fernández Díaz, però, no hi ha marge per mantenir-lo més temps en el càrrec. Al ser una suspensió de militància -pot ser revocada si el jutge, finalment, l’absol-, les funcions de l’exministre es delegaran en algun altre membre del comitè però el partit no buscarà de moment substitut a Fernández Díaz, l’home que ho ha sigut tot al PP a Catalunya i que ara no pot ser ni tan sols militant.