Els missatges entre Fernández Díaz i el seu número 2 a Interior impliquen el CNI en l'espionatge de Bárcenas
El jutge podria decidir aquest dilluns si imputa l'exministre i també María Dolores de Cospedal en el cas
BarcelonaL'exministre Jorge Fernández Díaz havia negat públicament que coneixia el presumpte espionatge a l'extresorer del PP, Luis Bárcenas. Però quatre missatges entre Fernández Díaz i el seu número dos, Francisco Martínez, provarien ara la presumpta implicació del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) en l'operació per espiar Bárcenas. Segons publiquen uns quants mitjans, com Eldiario.es, El País i El Confindencial, en un d'aquests missatges, del juliol del 2013, Martínez va sol·licitar a l'exministre el "contacte cecilio" –és una de les denominacions que utilitza la Policia Nacional per referir-se als membres del CNI– i Fernández Díaz li va respondre que després l'hi facilitaria. Els quatre missatges els va dipositar davant de notari el mateix número dos de l'exministre de l'Interior l'estiu del 2019, després que fos assenyalat per Enrique García Castaño durant la seva declaració al jutge que porta el cas.
L'Audiència Nacional investiga l'anomenada operació Kitchen, una de les peces del cas Villarejo que focalitza en la cúpula d'Interior durant el mandat de Jorge Fernández Díaz la seva presumpta implicació en l'espionatge sense control judicial a l'extresorer del PP. Davant aquestes noves proves, el jutge que investiga l'anomenat cas Villarejo podria decidir aquest mateix dilluns si hi imputa Fernández Díaz i també l'ex secretària general del PP i exministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, a més del seu marit, Ignacio López del Hierro –tal com havia demanat la Fiscalia Anticorrupció.
Aquest dilluns, a més, el jutge ha decidit aixecar el secret de sumari d'aquesta peça, que es va obrir el novembre del 2018 arran d'un informe de la fiscalia i després que comencessin a aparèixer les primeres informacions periodístiques que avisaven de l'existència d'una operació policial per espiar Bárcenas. L'excomissari José Manuel Villarejo i també el comissari Enrique García Castaño van admetre al jutge que havia existit i que s'havia finançat amb fons reservats de l'Estat. Unes afirmacions que van centrar l'atenció en el cap de la Policia en l'etapa de Fernández Díaz, Eugenio Pino, que va reconèixer que s'havia posat en marxa aquest dispositiu i va apuntar a l'exsecretari d'estat de Seguretat, Francisco Martínez, com la persona que havia autoritzat fer servir diners públics per a aquesta operació, que pretenia salvar el PP de les acusacions pel seu finançament irregular.
El jutge, en la seva interlocutòria on decreta l'aixecament de sumari, presenta García Castaño i Villarejo com els responsables d'executar aquesta operació d'espionatge que s'hauria dut a terme entre els anys 2013 i 2015. L'objectiu era captar com a col·laborador Sergio Ríos Esgueva, el conductor de la dona de Luis Bárcenas, Rosalía Iglesias. "L'objectiu d'aquesta missió podria ser, aparentment, l'obtenció per mitjà d'aquest col·laborador, en quant a persona de la màxima confiança del matrimoni d'informació concreta sobre el lloc en què Luis Bárcenas i la seva esposa amagarien material documental comprometedor per alts dirigents del PP, sostraient el seu coneixement de l'autoritat judicial en la investigació que es portava a terme en el marc de la peça separada de les diligències prèvies 275/08 al jutjat central d'instrucció 5 de l'Audiència Nacional", afirma el magistrat Manuel García Castellón.
A banda del missatge que implicaria més clarament el CNI, també n'hi ha un altre que demostraria que va ser Fernández Díaz qui va posar en coneixement del seu secretari d'estat de Seguretat que hi havia un dispositiu policial que incloïa la infiltració d'un talp en l'entorn de Bárcenas i que va resultar ser el xofer de la família, Sergio Ríos Esgueva, actualment agent de la Policia Nacional. L'exministre, a més, demanava a Martínez que supervisés l'operació. En una altra d'aquestes quatre comunicacions, Fernández Díaz reenvia un missatge al secretari d'estat de Seguretat en què s'informa l'exministre que una de les accions, sense especificar-la, s'ha desenvolupat "amb èxit", tot i que en aquest cas no s'hi esmenta Bárcenas ni tampoc l'anomenada operació Kitchen.