Fernández considera que Cosidó no ha de plegar: "Una conversa privada no ha de ser motiu de dimissió"
Ciutadans i el PSC avalen la renúncia de Marchena a presidir el CGPJ com a mostra d'"independència"
BarcelonaEl nou president del PPC, Alejandro Fernández, ha afirmat avui que el portaveu dels populars al Senat, Ignacio Cosidó, no hauria de dimitir per haver-se vantat del repartiment de poder amb els socialistes de la cúpula judicial i de controlar la sala segona del Suprem: "Una conversa privada no ha de ser motiu de dimissió", ha dit. Sobre el pacte judicial entre els dos grans partits espanyols que posa en qüestió la separació de poders, Fernández ha assegurat que "el poder judicial és independent", tot i admetre que aquest o altres episodis "no ajuden a garantir aquesta independència". Pel que fa a la renúncia de Manuel Marchena a dirigir el CGPJ, el líder dels populars catalans ha considerat que era "un gest de dignitat que l'honora".
Per la seva banda, Ciutadans ha sortit aquest dimarts en defensa del magistrat. El número dos del partit, Carlos Carrizosa, ha recalcat que l'actitud de Marchena "ha sigut de dignitat enfront de la indignitat del senador Cosidó". "Demostra que no deu obediència al Govern", assegura, i pel que fa a la seva capacitat per continuar al tribunal que jutjarà l'1-O, Carrizosa ha insistit que Cs hi tenia "confiança plena". En paral·lel, la líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, ha fet un tuit en què avalava la decisió de Marchena: "Els nostres jutges i fiscals estan per damunt dels intents de pressió i control del PP i el PSOE".
Des del PSC, la diputada Alícia Romero ha valorat la renúncia de Marchena com una demostració "d'independència" d'un magistrat que no es "vol veure involucrat" en una polèmica política. Sobre els 'whatsapps' de Cosidó, ha assegurat que són "comentaris inacceptables, totalment fora de lloc".
Per la seva banda, la diputada dels comuns Susana Segovia també ha valorat la renúncia del jutge Marchena a presidir el CGPJ: "És un episodi més de la falta de credibilitat del sistema judicial", ha dit la diputada dels comuns, que ha recalcat que "qualsevol politització o dubte de la imparcialitat s'ha de revisar". No obstant això, ha evitat donar suport a la petició dels presos polítics, que reclamen que s'exclogui Marchena del tribunal que jutjarà l'1-O: "No hem d'entrar en les estratègies de defensa", ha dit. Tampoc ha demanat la dimissió del magistrat.
Catalunya, a debat a les eleccions andaluses
En relació amb les eleccions andaluses i que el debat d'ahir se centrés en Catalunya, Fernández ho ha atribuït a "una pràctica recíproca perquè també el PDECat va parlar de la Catalunya productiva que finançava Andalusia i Extremadura durant la campanya catalana". En tot cas, el president del PP ho ha justificat pels atacs que va rebre el jutge Pablo Llarena o ell mateix al seu cotxe aquest cap de setmana. "Arran de l'incident al meu cotxe em vaig assabentar que la diputada d'ERC, Jenn Díaz, també va patir un atac semblant, i és igual de greu, perquè anar a casa d'algú és una autèntica barbaritat i és diferent que fer pintades en una seu d'un partit", ha assenyalat. I ha insistit que "el que diu Casado no és cap mentida", en al·lusió a l'escalada de violència que el líder del PP assegura que es viu a Catalunya.
Fernández ha deixat clar que és a ell, i no a Casado, a qui li correspon dissenyar el projecte polític per a Catalunya amb "autonomia". Una solució política que passa, a parer seu, per "resoldre un conflicte existent, tot i que no hi ha una violència generalitzada, que no té res a veure amb l'encaix entre Catalunya i Espanya, sinó amb el diàleg entre els catalans". En aquest sentit, ha denunciat que "la taula de diàleg de Torra no compleix les condicions per dialogar perquè no es respecta la legalitat ni la neutralitat en l'espai institucional".
Al seu torn, Carrizosa ha considerat que si el debat andalús se centrava en Catalunya era perquè "els ciutadans el porten cap aquí". Preguntat sobre la forta presència d'Arrimadas en la campanya, Carrizosa ha assegurat que li semblava bé que "si ella vol fer campanya i els andalusos poden escoltar coses que pugui dir Inés Arrimadas, cal respectar-ho absolutament".
El líder del PP català ha reconegut que el 21-D van "fracassar", però no ha considerat que fos un error polític portar l'Estatut al Constitucional. "Teníem l'obligació de portar-lo al TC perquè se'ns va negar negociar aquell Estatut amb el Pacte del Tinell i es va trencar l'esperit de la Transició, i perquè tindríem un sistema judicial propi que hauria comportat la impunitat dels qui volen trencar l'ordre constitucional; no estic absolutament penedit d'aquella decisió", ha exposat.
"La llei de partits s'ha d'aplicar fil per randa quan es reivindica la violència com a pràctica política i hi ha alguna formació a Catalunya que s'hi podria veure implicada", ha assegurat en referència a la CUP, però no a Vox, per la seva vinculació amb Arran, que es va atribuir l'acció al domicili de Llarena.
Sobre la possible candidatura d'Andrea Levy a l'alcaldia de Barcelona, Fernández s'ha limitat a dir que tenen "un gran planter" i que "cal respectar els processos interns", abans de remarcar que "Alberto Fernández Díaz no s'ha pronunciat encara sobre si deixarà el consistori".