Política10/10/2020

Felip VI refà ponts amb Sánchez a Barcelona i reclama “unitat”

El monarca recepta estabilitat per sortir de la crisi en un acte sense membres del Govern ni Colau

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaEvitar una nova polèmica i escenificar la reconciliació amb la Moncloa. Aquests dos objectius van guiar ahir la breu visita de Felip VI a Barcelona al costat del president espanyol, Pedro Sánchez, que no va perdre l’oportunitat d’acompanyar el monarca a la capital catalana malgrat haver de gestionar el mateix dia l’aprovació de l’estat d’alarma a Madrid. El rei va presidir a l’Estació de França, blindada per un fort dispositiu policial, el lliurament de premis de la Barcelona New Economy Week. I ho va fer amb un discurs amb escàs contingut polític i que va obviar tant el Procés com la presumpta corrupció del seu pare, Joan Carles I. Per contra, va receptar “unitat” i un “entorn estable” per afavorir l’economia i superar la crisi derivada de la pandèmia. Un missatge que en altres ocasions podria dirigir-se a l’independentisme però que ahir tenia més a veure amb la batalla política i judicial a l’Estat i la intenció del govern Sánchez d’aprovar els pressupostos i impulsar un pla de recuperació econòmica.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mentre al carrer es feien sentir les protestes de les entitats i partits sobiranistes i els CDR contra la seva presència, el rei va defensar -combinant el català i el castellà- que cal reforçar la “imatge internacional” d’Espanya en termes de “competitivitat” i “excel·lència productiva” davant “l’elevat grau d’incertesa” que causa la crisi sanitària. “Treballem junts per mantenir-la i augmentar-la on sigui necessari. Demostrem una imatge d’unitat que proporcioni un entorn estable i beneficiós per a les empreses”, va dir, convençut que d’aquesta manera es generarà “més riquesa i ocupació”.

Cargando
No hay anuncios

El rei, que després de l’acte va visitar la incubadora d’empreses d’impressió 3D de la Zona Franca, va optar per desplegar un discurs essencialment econòmic i girar full sobre la polèmica de fa dues setmanes per la seva absència al lliurament dels despatxos judicials a Barcelona. La Moncloa va impedir llavors que volés a la ciutat per evitar més “crispació” en vigílies de la sentència d’inhabilitació del president Quim Torra i del tercer aniversari de l’1-O. Un veto que va disparar les crítiques del poder judicial i dels partits més a la dreta del Congrés, i que també va lamentar el monarca, tal com va traslladar en una trucada de “cortesia” i sense “consideracions institucionals” -segons va precisar després la Zarzuela- al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes.

Cargando
No hay anuncios

Rebut per càrrecs socialistes

Arran de les crítiques per la falta de “neutralitat” del monarca expressades pels ministres d’Unides Podem, el PSOE s’esforça a refer els ponts amb la monarquia i ahir va acompanyar el rei en una visita que va emmarcar en la “normalitat”. Però el context en què es va produir era del tot excepcional. La crema de fotografies del rei d'aquest dijous al vespre i les sonores mobilitzacions ahir al matí n’eren la mostra més visible, i se sumaven a la plantada en senyal de protesta del Govern, el Parlament i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En absència d’aquestes representacions institucionals, el monarca va ser rebut únicament per càrrecs socialistes. Sánchez, juntament amb la delegada de l’executiu espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, i el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, van ser els encarregats de donar la benvinguda a Felip VI a l’acte de l’Estació de França.

Cargando
No hay anuncios

Obviant el rebuig polític i ciutadà per la seva presència a la capital catalana, el rei va voler elogiar el caràcter “cosmopolita i modern” de Barcelona, que va definir com un “gran referent en innovació”, fins i tot en el context de pandèmia: “És un exemple”. I va afegir que la ciutat “pot i ha d’aspirar a tenir un paper destacat en el desenvolupament de la nova indústria”. Per acabar, va fer una crida a convertir el context de la pandèmia en una “oportunitat” per al creixement econòmic tant a Catalunya com al conjunt d’Espanya.

La crisi sanitària, en tot cas, no va fer sinó afegir polèmica a l’acte del monarca. El seu desplaçament i el de Sánchez coincidien amb el dia que el consell de ministres va decidir aprovar l’estat d’alarma a Madrid per assumir el control de la segona onada de pandèmia del coronavirus a la Comunitat. Una coincidència que va criticar a Twitter el ja expresident Torra. “No puc imaginar-me que el cap d’estat i el cap de govern se saltin un estat d’alarma del lloc on viuen”, va dir en el tuit, i poc després va participar en l’acte a Perpinyà amb els també expresidents represaliats Carles Puigdemont i Artur Mas, on tampoc van faltar crítiques a la monarquia.

Cargando
No hay anuncios

En un acte des de Cerdanyola del Vallès, el president substitut, Pere Aragonès, també va disparar contra Felip VI i va justificar la plantada del Govern a l’acte de Barcelona, informa Sílvia Marimon. “No l’hem anat a rebre perquè no el considerem el nostre rei -va dir-. Des de l’1-O els catalans no som súbdits d’un rei que avala l’“ ¡A por ellos! ” i que “simbolitza la continuïtat històrica del franquisme”, va argumentar. Aragonès va deixar clar que el monarca “no pot presumir de valors democràtics ni transparència i que al damunt té l’ombra de la corrupció” del seu pare. Les crides a la unitat i l’estabilitat a Espanya van servir ahir un cop més a Felip VI per no fer-hi referència.