Felipe González nega que digués que cal reconèixer Catalunya com a nació

L'expresident del govern espanyol afirma sobre l'entrevista de 'La Vanguardia': "Aquesta frase no la vaig pronunciar. Ni tan sols em van fer aquesta pregunta"

L'expresident del govern espanyol, Felipe González, en un acte recent. EFE
Efe / Ara
08/09/2015
2 min

MadridL'expresident del govern espanyol Felipe González ha negat aquest dimarts que digués, en una entrevista al diari 'La Vanguardia', que estava a favor que es reconegués Catalunya com a nació en una reforma de la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Lamento dir-los que aquesta frase no és en l'entrevista, no la vaig pronunciar. Ni tan sols em van fer aquesta pregunta. No puc ratificar ni rectificar el que no he dit en aquesta entrevista. És el que vull que quedi clar avui", ha assegurat González.

L'excap del govern espanyol ha fet aquestes declaracions als periodistes abans de participar en l'acte de presentació a Madrid de l'associació La Tercera Via: Diàleg i Acord, que defensa el diàleg a Catalunya davant la deriva sobiranista.

En l'entrevista publicada divendres a 'La Vanguardia', feta pel periodista Enric Juliana, el seu titular principal era: "Estic a favor d'una reforma que reconegui Catalunya com a nació".

"Si m'hagués preguntat per això, hauria respost", ha afegit González després de ser preguntat per aquest titular.

Davant la petició dels periodistes que aclarís llavors si està o no a favor que Catalunya sigui una nació, l'expresident espanyol ha esquivat la resposta: "No, no enredem".

"Simplement, vull aclarir una cosa que és seriosa i, com que és seriosa, vull aclarir-la, i fins i tot per respecte a Enric Juliana, que em sembla un periodista seriós, però ni va existir la pregunta, ni, per tant, la resposta que va entre cometes en boca meva en aquesta entrevista. Això no va existir", ha conclòs.

En l'acte de La Tercera Via hi han estat presents, a més de González, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el seu antecessor, Alfredo Pérez Rubalcaba, així com altres dirigents del partit.

Juliana respon

En una sèrie de tuits, Enric Juliana ha respost que l'oficina de l'expresident del govern espanyol va revisar el contingut de l'entrevista i va respondre que no tenia "res a objectar". Ha afegit que deixar a l'entrevistat revisar les seves respostes "és una pràctica habitual des de fa anys en la premsa seriosa".

L'oficina de l'expresident espanyol s'hi torna

La polèmica ha continuat durant la tarda, i mentre Juliana es defensava a Rac1 aportant una gravació de l'entrevista, l'oficina de l'expresident espanyol ha assegurat que en la versió de l'entrevista que van rebre no hi figurava la pregunta sobre si la Constitució havia de reconèixer Catalunya com a nació ni tampoc el titular.

RAC-1 emet el tall de veu

Posteriorment, el programa 'No ho sé' de RAC-1 ha emès el fragment de l'entrevista (es pot escoltar a partir del minut 17:55 d'aquesta gravació, que conté la primera hora del programa completa) en què el periodista de 'La Vanguardia' formula la pregunta en aquests termes: "Vostè estaria d'acord, en aquest context, bé per la via d'una reforma àmplia de la Constitució, bé per la via que suggereix Miguel Herrero de Miñón amb una disposició addicional, hi hagués un nou pacte, un reconeixement explícit d'una identitat nacional?" A la versió escrita la pregunta apareix formulada de la següent manera: "Estaria vostè d'acord que la Constitució espanyola reconegués Catalunya com a nació?"

stats