Discurs de Nadal

Felip VI reclama rebaixar la tensió política

Demana "unitat" i "diàleg" i evita parlar de Joan Carles I

El rei Felip durant el discurs televisat
25/12/2021
4 min

MadridFelip VI no ha trepitjat terrenys pantanosos en el seu tradicional discurs de Nadal: ha tancat files amb la Constitució –sense cap insinuació sobre una hipotètica reforma– i no s'ha referit a la situació de Joan Carles I, que ja duu un any i mig desterrat a Abu Dhabi. L’empremta de la Moncloa, que revisa els missatges de la Zarzuela, s'ha deixat veure amb l’apel·lació del monarca a arribar a “consensos”, encara que es puguin tenir “diferents opinions”. “L’esperit de la Constitució ens convoca a la unitat davant la divisió, al diàleg i no a l’enfrontament, al respecte davant el rancor, a l’esperit integrador davant l’exclusió. Ens convoca permanentment a una convivència cívica, serena i en llibertat”, ha afirmat. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La política espanyola està sumida en un fang de retrets i disputes entre la dreta i l’esquerra a dos anys d’unes eleccions generals crucials que marcaran el futur d’Espanya. Felip VI ha fet una crida a rebaixar aquesta tensió i ha recordat la “convivència democràtica” que, ha afirmat, ha regnat durant les últimes quatre dècades. Amb un exemplar de la Constitució a la seva dreta, ha recordat que la carta magna ha sigut la “biga mestra que ha afavorit el progrés”. “Mereix respecte, reconeixement i lleialtat”, ha remarcat. 

El monarca ha dit aquestes paraules després d'invocar els seus valors favorables a l’entesa, però si es traslladen a l’arena partidista, això mateix és el que Sánchez reclama al líder de l’oposició, Pablo Casado, quan l’acusa de bloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial. La petició de Felip VI arriba també en un moment que, amb una certa freqüència, s’obre el debat de la reforma constitucional, a la qual no ha fet cap referència.

Missatge de Nadal de Felip VI del 2021

Una “autèntica cruïlla”

El rei ha parlat d’una “autèntica cruïlla” davant els “desafiaments” que es presenten a l’Estat: ha citat la situació laboral dels joves, els reptes tecnològics, la pandèmia, la igualtat entre homes i dones, la lluita contra el canvi climàtic i la dependència entre països a nivell internacional. Un escenari que Felip VI veu com una “oportunitat històrica” per a la “modernització del país”. En aquest sentit, ha destacat el “reforçament” de la Unió Europea arran de la resposta a la crisi del coronavirus i ha demanat no desaprofitar les ajudes dels fons europeus per tenir una economia “cada vegada més digital, més verda i més inclusiva”. “S’obre un futur que ens exigeix –a tots– responsabilitat, voluntat de col·laborar i entendre’ns”, ha insistit Felip VI.

Més enllà de la situació de tensió política a la qual el rei s'ha referit implícitament demanant “grans acords”, la gran anomalia que viu Espanya és l’exili del rei emèrit, que en les últimes dates ha rebut la bona notícia de l’arxivament de la investigació de la justícia suïssa. A més, les que l’afecten directament i que encara té obertes la Fiscalia del Tribunal Suprem, es tancaran pròximament si no hi ha cap sorpresa. Tanmateix, Felip VI no ha esmentat el seu pare i, amb voluntat interpretativa, només es pot dir que hi ha fet una referència velada quan ha subratllat que les institucions han de ser “exemple d’integritat pública i moral”.

No ha fet, doncs, tampoc cap esment a una possible agenda de renovació de la Casa del Rei. Sánchez acostuma a posar en valor l’esforç de “modernització i transparència” de la institució, tot i que no hi ha avenços, i els deixa en mans de Felip VI.

Critiques i indiferència dels partits independentistes

Durant l'ofrena floral a la tomba de l'expresident Francesc Macià, el cap de l'executiu, Pere Aragonès, s'ha referit al discurs del rei, que ha qualificat de "buit". "N'esperàvem poc i ha aportat molt poc", ha asseverat. En aquest sentit, ha contraposat el missatge del monarca a l'homenatge que cada Nadal es fa a Macià, que ha recordat que tota la vida va unir "la causa de la llibertat i la causa del progrés". El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona i diputat al Parlament, Ernest Maragall, també ha criticat que el discurs del rei va ser "el de sempre" i ha qualificat de "cinisme" el fet que parlés d'integritat moral. "Sona com una burla grotesca", ha sentenciat.

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, en canvi, ha dit que no faria cap valoració del discurs de Felip VI d'aquest divendres per "respecte" a l'acte d'ofrena a la tomba de Macià. En la mateixa línia, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, no s'ha volgut referir al discurs del rei, a qui ha assegurat que "fa anys" que no escolta. "Cap reacció", ha conclòs.

Els partits espanyols, amb l'excepció de Podem, han lloat el missatge del monarca. La presidenta dels socialistes, Cristina Narbona, ha coincidit amb Felip VI en el fet que és "necessari" garantir l'exemplaritat i integritat de les institucions públiques. En un missatge a través de Twitter, el líder del PP, Pablo Casado, també ha celebrat el discurs de Nadal del monarca perquè va defensar la Constitució "com a biga mestra" a la qual cal mostrar "reconeixement, respecte i lleialtat". Pels mateixos motius, la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha compartit "plenament" el discurs "esperançador" de Nadal de Felip VI i ha repiulat un tuit de la Casa del Rei en què defensava la Constitució com a garant de la convivència. El dirigent de Podem Pablo Echenique ha trencat el consens al voltant de la monarquia i a Twitter ha subratllat que Felip VI va triar una "habitació petita", però que hi havia un "elefant" que era "gegant". "Ni una sola paraula d'autocrítica. Ni sobre l'emèrit fugit a Abu Dabi", ha dit.

stats