El nou govern de Salvador Illa

Felip VI rebrà a la Zarzuela el president de la Generalitat 9 anys després

El rei espanyol i Salvador Illa es reuniran dimecres

MadridEl canvi d'etapa a Catalunya s'ha evidenciat amb molts exemples les últimes setmanes. L'últim, una Diada amb poca assistència independentista als carrers. Però n'hi ha un, que es veurà dimecres que ve, que és especialment significatiu: Felip VI rebrà el president de la Generalitat a la Zarzuela nou anys després que, per última vegada, hi anés Artur Mas, el juliol del 2015. Salvador Illa viatjarà a Madrid per visitar el monarca a les 11 del matí. Aquell mateix dia la delegació de la Generalitat a la capital espanyola celebrarà la diada de l'Onze de Setembre als jardins de la llibreria Blanquerna.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'última reunió institucional entre el president i el cap de l'Estat va ser la de Mas el 17 de juliol del 2015. L'exlíder de Convergència hi va anar "en to de pau", després d'acordar amb Esquerra una llista unitària per concórrer a les eleccions que se celebrarien dos mesos després, el 27 de setembre, i que s'havien batejat com a plebiscitàries. D'aquelles eleccions en va sortir una majoria independentista que depenia de la CUP, que es va negar a investir Mas, obligat a fer un pas al costat i a cedir la presidència a Puigdemont.

Cargando
No hay anuncios

Ni Carles Puigdemont, ni Quim Torra, ni Pere Aragonès havien acudit a la Zarzuela per reunir-se amb el rei durant la dècada del Procés. L'any 2016, quan l'ara diputat de Junts va accedir a la presidència com a successor d'Artur Mas, la Casa del Rei va negar a la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell, una trobada per comunicar la investidura. Puigdemont va marcar-se el referèndum com a full de ruta, es va celebrar l'1 d'octubre del 2017 i al cap de dos dies Felip VI va pronunciar un discurs que ha marcat les relacions entre Catalunya i la Zarzuela durant els últims anys. El clima s'ha anat destensant amb el pas del temps, si bé no s'havien normalitzat del tot les relacions ni amb els actors independentistes ni amb l'alcaldia de Barcelona quan l'ostentava Ada Colau. Jaume Collboni ja sí que va marcar aquest canvi d'etapa.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de la visita a Felip VI i la celebració de la Diada a Madrid, caldrà veure si el cap de l'executiu català podria aprofitar també per veure's amb Pedro Sánchez dimecres que ve. La Moncloa ha informat que aquest mateix divendres inicia els contactes amb els presidents autonòmics per programar reunions bilaterals amb tots ells. Per ordre estatutari, el primer hauria de ser el lehendakari basc, Imanol Pradales, i el següent hauria de ser Illa. De moment, però, ni la Moncloa ni la Generalitat confirmen que la reunió Sánchez-Illa sigui dimecres.