Política06/01/2016

Felip VI obvia la situació política en el seu discurs de la Pasqua Militar

Demana la "unitat" de tots els espanyols per "trobar una reacció valenta i decidida" contra "l'envestida brutal" del terrorisme. El ministre de Defensa reclama una gran coalició

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridAmb el discurs de Nadal va haver-n'hi prou. Felip VI ha evitat aquest dimecres tornar a posicionar-se sobre la situació política a Catalunya i a l'Estat després de l'atzucac del 27-S i dels difícils resultats del 20-D. En un moment d'incertesa total i amb un govern espanyol en funcions, el rei decideix optar pel perfil baix. En el seu discurs durant la celebració de la Pasqua Militar al Palau Reial de Madrid, el monarca s'ha limitat a centrar el seu discurs en la batalla contra el terrorisme jihadista.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem viscut moments durs [durant el 2015], alguns amb tràgiques conseqüències com l'agressió, l'envestida brutal, del terrorisme, que ha portat a la mort de tantes ciutats, carrers i places del món i ha colpejat de forma roí i covarda", ha lamentat Felip VI. Però davant d'aquestes "agressions", enfront els que "ataquen els nostres drets i llibertats s'han de trobar amb una reacció valenta i decidida d'unitat i fermesa en la defensa del nostre model de convivència". "Una defensa basada en la nostra fe en els irrenunciables valors democràtics que abracem convençuts i amb la determinació i el coratge per defensar-los. Perquè garantir la llibertat i els drets dels ciutadans és una exigència i una responsabilitat del nostre estat de dret", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Clam a l'estabilitat

El to polític a l'acte l'ha posat el ministre de Defensa en funcions, Pedro Moranés. En el seu discurs ha reclamat unes forces armades "fortes" davant la inestabilitat mundial, però sobretot ha utilitzat la tribuna que li brindava l'acte castrense, en què també han participat el president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, per defensar una gran coalició a l'Estat. No ha utilitzat aquest terme, però ha apel·lat a la necessitat d'estabilitat i ha defensat la gestió del PP, a qui ha col·locat com a millor garantia per al futur de l'exèrcit. Per Morenés, les forces armades són "la millor eina per garantir el futur d'Espanya i el paper de la Constitució".

Cargando
No hay anuncios

Un homenatge a la "gran nació"

Cargando
No hay anuncios

La Pasqua Militar de l'any passat va servir a Felip VI per començar a marcar perfil i apropar-se al discurs del govern de Mariano Rajoy en contra del procés. Si bé en un primer moment havia defensat una Espanya plural i intentat obrir la porta al diàleg, davant de les forces armades va passar de defensar una "nació unida i diversa" a una "gran nació".

En les formes, Felip de Borbó també és cada cop més ortodox. Ha recuperat el format solemne de l'acte castrense de la Pasqua Militar amb la revisió de les tropes al pati d'armes del Palau Reial, el que el rei Joan Carles havia cancel·lat per problemes de mobilitat. També va convertir aquest Nadal el saló del tron en l'escenari del discurs de Nadal, que per primera vegada sortia del palau de la Zarzuela. Una imatge més ostentosa i allunyada dels ciutadans en un discurs que va obviar la corrupció, a diferència de l'any anterior.

Cargando
No hay anuncios

La Pasqua Militar commemora la conquesta de Maó per part de les tropes de Carles III el 1782. Per celebrar-ho, el rei va ordenar que durant la festa de l'Epifania, el dia de Reis, reunissin files i transmetessin la seva felicitació. Des de llavors aquesta festa s'ha convertit en un important acte castrense que significa l'inici de l'any militar i en què es fa balanç de l'any anterior i es marquen les línies d'acció del que comença.

En l'acte al saló del tron els diferents comandaments –la majoria, homes de més de 50 anys amb moltes medalles al pit- han guardat files mentre el rei condecorava la majoria d'ells i durant els dos discursos, tant el de Morenés com el de Felip VI. L'acte ha acabat amb el tradicional 'Viva España!' de Felip de Borbó, i dos 'vivas' que han cridat la resta de tropes.