Monarquia

Felip VI manté el perfil baix i evita cap referència política en un nou discurs a Catalunya

El rei apel·la a la necessitat de "treballar junts" per un "món millor"

BarcelonaAmb el discurs del 3-O del 2017 encara a la memòria de molts catalans, cada intervenció del rei Felip VI a Catalunya és escodrinyada amb detall. Aquest dilluns ha estat a Cornellà de Llobregat per participar en la cerimònia de lliurament dels premis Princesa de Girona i ho ha fet acompanyat de la reina Letícia, la princesa Elionor i la infanta Sofia. A diferència de les contundents paraules d’ara fa cinc anys –que van irritar profundament l’independentisme–, des de llavors el rei ha evitat sempre tornar a entrar a fons en la qüestió política, i aquest dilluns a Catalunya no ha sigut una excepció. El monarca segueix optant per mantenir el perfil baix respecte la qüestió catalana.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Només estirant algunes frases del seu discurs –una part del qual ha fet en català– se'n pot fer una remota lectura política. Per exemple, quan ha destacat la importància de "treballar junts, col·laborar i cooperar" per "poder construir un món millor". També quan ha assegurat que la Fundació Princesa de Girona "s'estén avui per tot Espanya" i estarà "sempre compromesa amb la terra que la va veure néixer". S'entén que Catalunya. La resta de les seves paraules han estat per lloar els premiats, constatar la duresa de la pandèmia i lamentar una guerra d'Ucraïna que "amenaça la convivència a escala mundial i l'economia global". Tampoc la seva filla Elionor, que també ha intervingut –de nou una part en català– ha entrat en cap terreny polític.

Cargando
No hay anuncios

Es consolida doncs la tendència del rei de mantenir la seva agenda catalana però sempre evitant la qüestió política. D'exemples n'hi ha molts. En l'últim discurs a les jornades del Cercle d'Economia d'ara fa dos mesos va fer una intervenció exclusivament econòmica. També va evitar qualsevol polèmica quan ara fa un any va coincidir amb el president Pere Aragonès en el sopar inaugural del Mobile World Congress. Aquell dia es va limitar a parlar de la seva "estimada" Barcelona i a situar Catalunya com a exemple de "flexibilitat i visió de futur". El que també es manté en perfil baix són les protestes contra la presència del monarca a Catalunya. En la visita que van fer aquest diumenge a Figueres les princeses Elionor i Sofia tot just es van concentrar un centenar de persones. Cornellà tampoc ha registrat un rebuig més nombrós.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat aquest buscat perfil baix de Felip VI –que encara té ben obert el front dels problemes legals del seu pare–, les relacions de la monarquia amb Catalunya estan molt lluny encara de qualsevol normalitat, com a mínim amb els seus representants institucionals. La prova és que per tercera edició consecutiva l'entrega dels premis no s'ha fet a Girona, atès el rebuig d'aquesta ciutat a acollir els guardons. També n'és símptoma el fet que avui a Cornellà no hi han assistit representants de la Generalitat ni l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau. La representació institucional ha anat a càrrec de la ministra d’Educació, Pilar Alegría, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, el cap de l'oposició a Catalunya, Salvador Illa (PSC), la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, i l'alcalde de Cornellà de Llobregat, el socialista Antonio Balmón.

Cinc dones

L'edició dels premis d'enguany, que busquen reconèixer el "talent jove", han sigut per a cinc dones: l'actriu, dramaturga i productora María Hervás (en la categoria d’Arts i Lletres); l'enginyera Elisenda Bou-Balust (categoria d'Empresa); la física i investigadora Eleonora Viezzer (Recerca Científica); la psicòloga Claudia Tecglen (Social) i la conservacionista Trang Nguyen (Premi Internacional).

Cargando
No hay anuncios