08/10/2015

Felip VI garanteix la unitat d’Espanya davant l’Eurocambra

EstrasburgEl missatge va quedar concentrat en una única frase. “Tinguin la seguretat de poder comptar amb una Espanya lleial -va dir Felip VI en el seu primer discurs com a cap d’estat davant l’hemicicle d’Estrasburg-, una Espanya unida i orgullosa de la seva diversitat, solidària i respectuosa amb l’estat de dret”. El ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, ja s’havia avançat anunciant que el rei, “com a les Nacions Unides”, parlaria d’“integritat territorial”. “No calen més gestos [per part de la Unió Europea] -deia Margallo-. El problema és que no hi ha més sord que aquell que no vol escoltar”. Però, tot i això, el govern espanyol no va desaprofitar la invitació oficial que el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, havia fet, uns mesos abans, al rei d’Espanya durant una visita a Madrid. El més important era passar el missatge i fer-ho just després de les eleccions catalanes, així que malgrat la contraprogramació de les agendes d’Angela Merkel i François Hollande, que van anunciar fa només uns dies que participarien en la sessió plenària a l’Eurocambra, el discurs de Felip VI es va mantenir.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Europa s’ha construït sobre la voluntat de sumar i no de restar, d’unir i no de dividir”, va dir el monarca. Felip VI va parlar també de ciutadania europea: “Sóc europeu perquè sóc espanyol”. El procés polític a Catalunya i els resultats electorals de les eleccions del 27-S no van aparèixer en cap de les cinc pàgines de discurs reial, però tant la premsa espanyola com l’estrangera va llegir entre línies les al·lusions polítiques a la realitat de l’Estat. El PP i el PSOE van lloar el discurs. En canvi, les crítiques van venir de l’esquerra i dels diputats nacionalistes i independentistes.

Cargando
No hay anuncios

Protestes simbòliques

Una bandera republicana, una altra independentista gallega i una foto d’Enrique Ruano, el militant antifranquista mort el 1969 sota custòdia policial, penjaven als escons de l’esquerra de l’hemicicle durant el discurs del rei. Els diputats d’Esquerra Unida es van absentar de la cambra. Esquerra Republicana, amb EH Bildu i Alternativa Gallega d’Esquerra, van fer un comunicat conjunt “contra la presència d’un cap d’estat que no ha sigut triat democràticament”. Per la seva banda, l’eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, no va aplaudir el discurs perquè “estava ple dels arguments d’unitat en la línia del pensament únic espanyol”. Per a Ernest Maragall, de Nova Esquerra Catalana (NEC), la mateixa presència del rei a Estrasburg “té molt de resposta defensiva a una situació que s’ha escapat al control de l’Estat”.

Cargando
No hay anuncios

No ha passat ni mig any des de l’última vegada que Felip VI va ser a l’Eurocambra, a Brussel·les. Aquest cop, però, no hi va haver espai per saludar els eurodiputats espanyols, ni cap ocasió per robar-li una imatge de precampanya com la que el líder de Podem, Pablo Iglesias, va aconseguir l’últim cop amb el seu DVD de Jocs de trons. Iglesias va criticar Felip VI per un discurs que “només representa una part dels ciutadans de l’Estat” i va advertir que “una figura simbòlica no s’hauria de ficar en assumptes que els ciutadans han de resoldre democràticament a les urnes”.

Al dinar protocol·lari amb una quarantena de representants del Parlament només hi van assistir dos eurodiputats espanyols. Tots dos del PP. Un com a vicepresident del Parlament, Ramón Luis Valcárcel, i l’altre era Esteban González Pons.