Política10/08/2020

Felip VI esquiva la crisi de la Corona en la seva reaparició pública

Marlaska admet que la seguretat del rei emèrit és responsabilitat de l'Estat

G.p.
i G.p.

BarcelonaUna setmana després que la Casa del Rei fes públic que Joan Carles I ha abandonat Espanya assetjat per les sospites de corrupció, Felip VI ha reaparegut aquest dilluns en un acte públic. Ha estat a Palma, on, com és tradicional, ha iniciat la seva estada estiuenca a les Illes rebent la presidenta del govern balear, Francina Armengol; el president del Parlament, Vicenç Thomàs, i la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera. Tots tres s'han negat a la sortida a parlar de la situació del rei emèrit, i fins i tot Thomàs i Cladera han assegurat que aquest aspecte no s'ha tractat durant la seva trobada amb l'actual monarca.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons informa Maria Llull, a la sortida de la trobada Armengol no ha volgut dir si durant la seva xerrada s'ha mencionat la situació del rei. "La meva preocupació i la meva obsessió són els ciutadans de les Illes Balears", ha indicat. "De tota la resta n'ha de donar explicacions la casa reial, no em toca a mi", ha sentenciat la dirigent socialista. Més enllà ha anat Cladera, que no només no ha fet referència a la crisi de la Corona sinó que ha assegurat que les vacances de la família reial són una "de les millors promocions que es poden fer de Mallorca".

Cargando
No hay anuncios

"Si el rei és a Mallorca és perquè s'hi pot continuar venint d'una manera tranquil·la i segura", ha comentat, a més de recordar que "la crisi serà molt més dura" que en altres territoris de l'Estat. La situació econòmica de les Balears ha sigut, de fet, el punt principal que s'ha tractat a la reunió entre Felip VI i Armengol. Així, la presidenta balear ha aprofitat la reunió amb el rei al Palau de l'Almudaina per reclamar-li la mateixa solidaritat que "les Balears han tingut amb la resta de territoris espanyols". "Serem qui ho passarà pitjor econòmicament", ha subratllat, a més de demanar mesures de suport específiques per part del govern d'Espanya i "participar de manera molt més activa dels fons europeus".

Després d'haver rebut aquest dilluns la visita dels principals càrrecs institucionals de les Balears –la reunió amb el batle de Palma, José Hila, s'ha hagut de fer per videoconferència perquè el cap del consistori està en aïllament després d'haver estat en contacte amb un cas positiu de covid-19–, Felip VI rebrà aquest dimecres la visita del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com és tradició també cada estiu.

Cargando
No hay anuncios

Marlaska admet que la seguretat de Joan Carles I és a càrrec de l'Estat

Aquest cop, però, la cita estarà marcada per la crisi desfermada per la marxa de Joan Carles I. Quan es compleix una setmana del comunicat de la Casa del Rei anunciant la marxa del rei emèrit, encara és una incògnita quin és el destí del rei emèrit. En un primer moment es va especular amb la possibilitat que es desplacés a Portugal o a la República Dominicana, però en els últims dies diversos mitjans han informat que el seu destí podria ser Abu Dhabi. Fins i tot el portal digital Nius va difondre una fotografia del rei emèrit baixant del jet privat en què viatja assegurant que era als Emirats Àrabs. Tanmateix, altres mitjans han apuntat que allò podia ser una parada tècnica i que l'objectiu de Joan Carles I fos arribar a Oceania.

Cargando
No hay anuncios

El que sí que va confirmar ahir el govern espanyol és que la seguretat del rei emèrit –segons diverses informacions, viatja acompanyat de quatre membres del seu equip de seguretat– corre a càrrec de l'Estat. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va admetre ahir que la seguretat de Joan Carles I "és responsabilitat de l'estat espanyol", però es va negar a donar detalls sobre la situació actual de l'antic monarca.