El nou govern de Pedro Sánchez

Toc d'atenció de Díaz al PSOE: "L'acord està molt lluny"

Coalició Canària no posa de moment l'amnistia com a línia vermella per investir Sánchez

MadridUn cop superada la fase de la investidura fallida d'Alberto Núñez Feijóo, ha arribat el moment de Pedro Sánchez i, per primera vegada, ha alçat la veu Sumar. S'ha donat per descomptat que hi haurà una entesa entre el PSOE i la formació liderada per Yolanda Díaz per reeditar un govern de coalició, però la vicepresidenta segona del govern en funcions ha comparegut aquest dilluns per fer un toc d'atenció als socialistes. "Ara com ara estem molt lluny", ha advertit des de la sala de premsa del Congrés, després de traslladar-li a Felip VI en el marc de la ronda de consultes que els 31 vots de Sumar a Sánchez no estan garantits.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hi ha preocupació a l'espai que lidera Yolanda Díaz. Sospiten que l'ambició del PSOE no vagi més enllà de "consolidar" el govern actual, en lloc d'impulsar nous avenços socials i econòmics. La també ministra de Treball ha explicitat que vol incrementar el salari mínim, abordar el finançament autonòmic i que hi ha diferències amb el soci majoritari en relació a habitatge, fiscalitat i sobre la reducció de la jornada laboral. No ha fet més concrecions ni tampoc ha situat línies vermelles. Al contrari, s'ha volgut mostrar "optimista" que l'acord arribarà.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la setmana passada Díaz va donar per fet que es repetirà el govern de coalició, motiu pel qual fonts de la Moncloa relativitzaven aquest canvi de discurs. Creuen que és lògic pel moment polític actual –el de la formalització de la candidatura de Sánchez per a la investidura– que els potencials socis facin valer la seva quota de poder i Sumar no ho havia fet fins ara. Fonts de l’equip de Díaz sostenen que s’havia mantingut la discreció en les negociacions, però que ara és moment de començar a advertir que, si no hi ha avenços, no es donarà un “xec en blanc” a Sánchez.

“No estaríem en un govern per no fer res”, insisteixen des de l’entorn de la també ministra de Treball. ¿Això vol dir que Sumar es planteja investir Sánchez però quedar-se fora? L’equip de Díaz no es mulla, anota que no s’està parlant de l’organigrama del govern, sinó dels continguts, però no és aquest el plantejament. De fet, El Periódico de España publicava aquest dilluns que Sumar reclama quatre ministeris al PSOE, entre els quals hi hauria Treball, Drets Socials, Sanitat i les competències en habitatge. La líder de Més Madrid, Mónica García, i l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, serien les candidates a assumir aquestes carteres, segons l’esmentat mitjà. En canvi, Sumar estaria disposada a retornar de nou Igualtat al PSOE, cosa que permetria a Díaz justificar davant Podem que no compti per a res amb l’actual ministra, Irene Montero.

Cargando
No hay anuncios

A la formació lila continuen reclamant el seu propi paper dins de Sumar i els últims dies han defensat que els correspondria liderar un ministeri, tenint en compte que s’han quedat fora de la direcció del grup parlamentari al Congrés. Nacho Álvarez, encara a Podem, podria ser un dels noms triats per Díaz, tot i que ja no forma part del nucli dirigent del partit lila, sinó que ja pràcticament se’l considera més proper a Sumar. Actualment és el secretari d’estat de Drets Socials, número 2 de Ione Belarra, però podria passar a ser el titular del ministeri. Qui ja ha anunciat la seva renúncia als càrrecs orgànics de Podem és Alejandra Jacinto, excandidata de la formació lila a les eleccions del 28-M a la Comunitat de Madrid, en les quals es va quedar a les portes d’entrar a l’Assemblea de Madrid. Jacinto, que durant la campanya ha sigut portaveu de Sumar en matèria d’habitatge, ha explicat en un comunicat que torna a la seva faceta d’advocada.

ERC i el referèndum

Podem també discrepa de Sumar pel fet d'estar criticant Junts i ERC per insistir en el referèndum. No es pot demanar que “renunciïn” als seus plantejaments, ha defensat la seva coportaveu, María Teresa Pérez, sobre els independentistes. Els republicans mantenen que la consulta ha de formar part de les negociacions, si bé la número 2 del partit, Marta Rovira, ha sigut aquest dilluns menys taxativa que el que deia la proposta de resolució impulsada per Junts i ERC que divendres va aprovar el Parlament i que va provocar un petit xoc amb el PSOE.

Cargando
No hay anuncios

Al text hi deia que les forces catalanes “no donaran suport a una investidura d’un futur govern espanyol que no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum”. En canvi, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Rovira ha dit: “Hem de poder dialogar sobre com es pot votar a Catalunya”. La dirigent d’ERC ha subratllat que es tracta que el PSOE es comprometi al mateix que el 2019: una taula de negociació on es pugui parlar de tot. Díaz s’ha limitat a repetir la consigna de la “discreció i responsabilitat” i no ha volgut abordar res de la qüestió que afecta Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

L’amnistia és la principal pota de la carpeta catalana i compta amb el rebuig de la dreta parlamentària. També de Coalició Canària, que la setmana passada va votar favorablement de la investidura de Feijóo, però que està oberta a donar suport a Sánchez. És una línia vermella l’oblit judicial del Procés per a la diputada canària, Cristina Valido? De moment no. Després de visitar Felip VI, no volia avançar qüestions que encara no estiguin formalment sobre la taula –de fet, ha assegurat que el PSOE no s’ha posat en contacte amb ella– i que haurà de ser una decisió que prenguin els òrgans de direcció del partit. 

El PNB vol protagonisme

Un altre líder polític que ha passat per la Zarzuela en el marc de la ronda de consultes és el portaveu del PNB, Aitor Esteban, tot i que ha sigut el lehendakari, Íñigo Urkullu, qui ha enviat un missatge de reivindicació del seu partit. En una entrevista a la Cadena SER, ha avisat que caldrà un acord de legislatura amb el PSOE perquè Sánchez necessitarà els seus vots totes les vegades que vulgui aprovar lleis al Congrés, i s’ha queixat d’una suposada estratègia de “prioritzar” EH Bildu perquè els jeltzales “vegin disminuïda la seva representació”. Nacionalistes i independentistes bascos mantenen la seva pròpia guerra amb les eleccions a Euskadi de la primavera de l’any que ve a l’horitzó. 

Cargando
No hay anuncios

La setmana passada es va encarregar de furgar en aquesta rivalitat durant el debat d’investidura el mateix Feijóo, que aquest diumenge coincidirà amb Santiago Abascal a la manifestació contra l’amnistia que ha convocat Societat Civil Catalana a Barcelona. Abans, aquest dimarts, el rei encarregarà a Sánchez la investidura, sis anys després del seu discurs contra l'1-O i amb una amnistia sobre la taula. La previsió és que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, no posi encara data per al ple d'investidura.