El nou govern de Pedro Sánchez

Sánchez aplana el terreny de l'amnistia: "És el moment de la política i la generositat"

Felip VI proposa la investidura del líder del PSOE, que descarta el referèndum

Madrid“Continuaré en el camí de la política, que implica generositat, compromís i lideratge”. Pedro Sánchez va, a poc a poc, aplanant el terreny de l’amnistia, i aquest dimarts ha fet un pas més, ja com a candidat a la investidura designat per Felip VI. Sigui o no la seva opció preferida, és l’única viable per al rei: un govern del PSOE i Sumar de la mà de les formacions independentistes. Exactament sis anys després d’aquell discurs en què el rei va avalar la repressió contra l’1-O, ha encarregat a Sánchez un repte que implica pactar una amnistia que beneficiaria els organitzadors del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“El meu propòsit serà continuar amb aquest full de ruta que té com a nord la convivència i la concòrdia”, ha subratllat Sánchez en una compareixença a la Moncloa, just després que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, comuniqués formalment la proposta del rei. Fa dies que aquestes referències a “preservar la línia de la convivència” a Catalunya s’interpreten com una porta oberta a una amnistia que completi l’aposta pels indults. Aquesta vegada, però, ha anat més enllà i ha enviat un missatge que no només explica les seves intencions, sinó el que demana a les forces independentistes. "En la generositat, el compromís amb el país i el lideratge hi estem convocats tots els que volem resoldre el problema polític”, insistia el president en funcions. 

Cargando
No hay anuncios

¿Vol dir Sánchez que ell pot ser generós amb l’amnistia però que els altres no poden ser intransigents amb l’autodeterminació? ¿El “compromís” es refereix a renunciar a la unilateralitat? Són preguntes en l’aire que la negociació anirà desvelant, però el que sí que ha deixat clar el líder del PSOE és que el referèndum no és possible. “És contrari a allò que he defensat amb la meva paraula i la meva acció”, ha argumentat. Una de les claus de les negociacions serà com poden acostar posicions el PSOE i els independentistes en aquesta matèria.

Els acords, al Tribunal Constitucional?

Fins fa poc, Sánchez també era contrari a l’amnistia –el PSOE va tombar la proposició dels partits independentistes en l’anterior legislatura adduint que era inconstitucional i en campanya el president en funcions es va vantar d’haver-la rebutjat–, però les coses han canviat, encara que Sánchez s’ha resistit a pronunciar la paraula. Ara bé, hi ha hagut una resposta que pot haver-lo delatat: després de reiterar que les negociacions es portaran amb discreció, ha dit que els acords seran “transparents i coneguts”, que els haurà de referendar el poder legislatiu, i ha augurat que, “segur –perquè ha passat en l’anterior legislatura– fins i tot el Tribunal Constitucional s’hi haurà de pronunciar”. Precisament, des de fa setmanes hi ha obert un debat jurídic sobre la constitucionalitat de l’amnistia.

Cargando
No hay anuncios
Sánchez sobre el referèndum: "És contrari al que he defensat sempre"

Tanmateix, el candidat a la investidura no avançarà res fins que s’hagi reunit amb els grups parlamentaris. Aquest dimecres engegarà una ronda de contactes amb Yolanda Díaz, líder de Sumar, cridat a ser el soci minoritari de la coalició. Fonts de l’equip de la vicepresidenta segona del govern espanyol traslladen que encara no s’anunciarà l’acord de coalició. De fet, aquest dilluns Díaz advertia que està “molt lluny”. Excepte amb Vox, Sánchez tindrà trobades amb la resta de portaveus, inclosos els d’ERC, Junts i EH Bildu, en la que serà una imatge inèdita del president espanyol en funcions amb representants de la formació abertzale. Tenint en compte que dijous i divendres assisteix a Granada a la reunió de la comunitat política europea i al Consell Europeu informal, parlarà amb els altres grups a partir de la setmana que ve.

Cargando
No hay anuncios

Sense data per al ple

El candidat ha assegurat ser conscient de la dificultat de les negociacions, i per això les vol iniciar immediatament, si bé no es vol posar una soga al coll fixant una data per al ple d’investidura. “Vull recordar que ara els tempos estan molt marcats. Hi ha fins al 27 de novembre per poder fer possible aquesta investidura”, ha dit Francina Armengol, preguntada al respecte. La presidenta del Congrés escoltarà quina idea té el candidat i posarà una data quan “la situació estigui prou madura”, en referència a la negociació amb les diferents forces polítiques.

Cargando
No hay anuncios

L’objectiu del PSOE no és només superar la investidura, sinó bastir una “majoria de legislatura que doni estabilitat al país”, en paraules de Sánchez. En la mateixa línia, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat després del consell de ministres que l’aprovació dels pressupostos de l’Estat forma part del paquet de les negociacions per a la investidura. “Comptem que hi pugui haver comptes nous el 2024”, ha dit, i ha incidit en la idea de garantir una governabilitat de quatre anys.

L’altra cara de la moneda és Alberto Núñez Feijóo, que la setmana passada no va poder complir amb l’encàrrec del rei. El seu intent d’investidura va servir-li per consolidar-se com a líder del PP i cap de l’oposició, i aquest dimarts ha carregat contra la “presumpta majoria negativa” que aspira a aglutinar Sánchez. “Negativa a l’alternativa del partit que ha guanyat les eleccions, negativa a la Constitució i a l’estat de dret a Espanya”, ha destacat. Feijóo i Sánchez tornaran a veure’s les cares els pròxims dies i el líder del PSOE li exigirà de nou la renovació del Consell General del Poder Judicial. No li demanarà suport per a la investidura i la governabilitat, que no té més remei que fiar-la a l’independentisme.