Discurs de Nadal de Felip VI

Felip VI demana "preservar la integritat" de la Constitució i "respecte" entre institucions

El rei reclama "evitar" que s'instal·li "el germen de la discòrdia": "No ens ho podem permetre"

El rei Felip VI durant el seu discurs de la nit de Nadal
24/12/2023
3 min

BarcelonaAmb la llei d'amnistia ja tramitant-se al Congrés dels Diputats i amb la dreta, tant política com judicial, completament mobilitzada per intentar frenar-la, Felip VI ha volgut llançar un missatge en defensa de la "identitat" de la Constitució. "Per tal que la Constitució desenvolupi plenament el seu objectiu, no només es requereix que la respectem, sinó també que conservem la seva identitat, el que la defineix, el que significa; la seva raó de ser com a pacte col·lectiu de tots i entre tots per un propòsit compartit", ha afirmat en el seu tradicional missatge de la nit de Nadal. És a dir, en el context actual, les paraules del monarca podrien ser interpretades com un avís de les eventuals conseqüències d'aprovar una llei que amnistiï els encausats pel Procés o, fins i tot, a les peticions de referèndum de l’independentisme. El rei defensa que la Constitució "exigeix que preservem la seva integritat com a lloc de reconeixement mutu, d'acceptació i trobada aprovat per tots els espanyols, com a legítims titulars que són de la sobirania nacional".

Missatge de Nadal de Felip VI

El monarca ha dedicat bona part del seu discurs a defensar la carta magna perquè aquest 2023 ha fet 45 anys de la seva aprovació. Però no és innocu que ho faci també tot just després de mesos de negociacions entre el govern espanyol i l'independentisme per tirar endavant una llei d'amnistia que ha enervat la dreta. De fet, el missatge de Felip VI arriba després que un sector de l'extrema dreta que s'ha manifestat durant setmanes davant la seu del PSOE a Madrid hagi criticat el paper de la Corona en aquesta qüestió i li hagi demanat que intervingui. Felip VI no ha fet cap referència explícita a la llei d'amnistia, sinó que s'ha limitat a fer una defensa tancada de la carta magna, una manera de dir al govern espanyol que el text que s'aprovi no pot anar en contra del seu sentit general: "Fora del respecte a la Constitució no hi ha democràcia ni convivència possibles; no hi ha llibertats sinó imposició; no hi ha llei, sinó arbitrarietat. Fora de la Constitució no hi ha una Espanya en pau i llibertat. I amb la Constitució, Espanya".

De fet, Felip VI ha posat en valor el pacte constitucional del 1978 perquè va servir per "superar la divisió" fa "gairebé cinc dècades". El rei es refereix d'aquesta manera a la Guerra Civil i al règim franquista que va "obrir ferides, va fracturar afectes i va distanciar les persones", i demana "evitar que mai el germen de la discòrdia s'instal·li entre nosaltres": "És un deure moral que tenim tots. Perquè no ens ho podem permetre". La Constitució, ha dit, també ha servit per "superar diverses i greus crisis en els últims anys". Per això recepta un cop més "unitat".

"Respectar" les institucions

Si fa un any el rei demanava "responsabilitat" a totes les institucions davant del xoc fins llavors inèdit –especialment entre el Tribunal Constitucional, el Congrés dels Diputats i la Moncloa–, aquest any Felip VI ha tornat a insistir en aquesta idea, sobretot després de les crítiques als jutges per part de l'independentisme i de les acusacions de lawfare. "Hem de respectar també la resta de les institucions en l'exercici de les seves pròpies competències i contribuir mútuament al seu enfortiment i al seu prestigi", ha demanat Felip VI, que també ha exigit "vetllar sempre pel bon nom, la dignitat i el respecte" a Espanya.

"Cada institució, començant pel rei, ha de situar-se en el lloc que constitucionalment li correspon, exercir les funcions que li siguin atribuïdes i complir amb les obligacions i els deures que la Constitució li assenyala", ha afegit el monarca. La renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) és una de les qüestions que el PP i el PSOE estan incomplint des de fa més de cinc anys. Els dos partits recorreran ara a un mediador extern –la Comissió Europea està estudiant la proposta que va posar sobre la taula el PP– per intentar desencallar-la.

El missatge d'aquesta nit de Nadal és el desè que pronuncia Felip VI com a monarca i el primer després que la seva filla Elionor jurés la Constitució. Un any més Felip VI ha evitat fer cap referència al seu pare, Joan Carles I. Tot i que el rei emèrit ha anat tornant a Espanya diversos cops aquest any, Felip VI evita la imatge al seu costat. L'última vegada que van coincidir va ser el dia 20 passat a l'aniversari de la germana gran, Elena, en què es va fer viral l'estranya salutació entre ella i el seu pare.

stats