Monarquia

Felip VI afirma que té un patrimoni de 2,5 milions d'euros

Els diners procedeixen de les retribucions rebudes els últims 25 anys i inclouen accions, obres d'art i joies

MADRIDEl rei Felip VI ha fet públic per primera vegada el seu patrimoni personal i declara tenir 2,5 milions d'euros. N'ha informat aquest dilluns la Casa del Rei en un comunicat en què s'explica que Felip VI ha pres aquesta decisió guiat per "l'esperit de servei i compromís cívic". L'objectiu, doncs, és "complir amb el seu compromís de renovar la monarquia" i "fer-la mereixedora del respecte i la confiança dels ciutadans sota els principis d'exemplaritat, transparència, rectitud i integritat dels seus comportaments". A ningú se li escapa, però, el context, amb els múltiples escàndols que han esquitxat la monarquia amb Joan Carles I de protagonista.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, Felip VI ha declarat que té 2.573.392 euros. D'aquests, 2,2 milions els té en comptes corrents o d'estalvi, accions i participacions en fons, mentre que té més de 300.000 euros en objectes d'art, antiguitats i joies de caràcter personal que han estat objecte de la corresponent taxació, segons ha informat la casa reial.

Cargando
No hay anuncios

Aquest patrimoni procedeix principalment de les retribucions rebudes els últims 25 anys, és a dir, des del 1998. Primer com a príncep d'Astúries i des del 2014 com a monarca. Durant aquest període, Felip VI ha percebut més de 4,2 milions d'euros. D'aquesta quantitat, cal descomptar-ne les retencions fiscals, l'impost d'IRPF i el de patrimoni, que el monarca declara cada any assistit per la Delegació Especial de Madrid de l'Agència Tributària, afegeix la Casa del Rei al comunicat. Tot i la decisió de Felip VI, continua sense fer-se públic el patrimoni de la reina Letícia.

El que el rei no té, segons el comunicat, són edificis, ni vehicles, ni palaus en propietat. Cal tenir en compte que Felip VI gaudeix d'una quantitat d'immobiliari de titularitat pública –que només pot utilitzar la casa reial– i una assignació anual dels pressupostos generals de l’Estat d’uns vuit milions d’euros –és l'única partida que fins ara es coneixia públicament, i que els últims anys ha augmentat–. A més a més, diversos ministeris dediquen recursos –humans i econòmics– a la institució que tampoc estan comptabilitzats i que eleven notablement la xifra dels vuit milions que la monarquia costa a les arques de l’Estat.

Cargando
No hay anuncios

Pas de la Moncloa

Just després del comunicat fet públic per la Casa del Rei, el govern espanyol ha anunciat que aquest dimarts el consell de ministres aprovarà un reial decret a través del qual "es reformarà l'estructura i el funcionament de la Casa del Rei". "Aquest reial decret reforçarà la transparència, el fet de rendir comptes, l'eficiència i l'exemplaritat de la Casa del Rei, en línia amb els principis que han presidit des del seu inici el regnat de Felip VI", expliquen des de la Moncloa. Per allunyar-se de les corrupteles del seu pare, Felip VI ja va eliminar al seu dia l'assignació pressupostària de Joan Carles I i va renunciar a l'herència que li pogués pertocar.

Cargando
No hay anuncios

Arran de la fugida de Joan Carles I l'agost del 2020, el govern espanyol, i en particular el PSOE, s'ha vist empès a obrir la porta a reformes que "modernitzin" la Corona i l’adeqüin a l’Espanya del segle XXI, en paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, d'ara fa un any. Fins ara, però, al voltant de la monarquia continuen regnant alts nivells de privilegi i opacitat.

La llista de promeses és llarga. Una d'elles és tocar la inviolabilitat. Aquesta mesura, però, s'ha anat refredant des del PSOE malgrat que el soci minoritari, Unides Podem, l'ha posat damunt la taula. L'altre tema pendent és precisament el de la transparència. La monarquia no està sotmesa a la llei del Tribunal de Comptes, que s’encarrega de fiscalitzar el sector públic de l’Estat. I una tercera promesa és el control parlamentari de la Casa del Rei i, en particular, del rei emèrit. El PSOE –fent pinça amb el PP i Vox– tampoc ha tingut intenció de debatre o investigar políticament des del Congrés les activitats de Joan Carles, ni tan sols les posteriors a la seva abdicació, que quedarien fora de la inviolabilitat. Ara caldrà veure quin és l'abast de l'anunci fet aquest dimarts pel govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

De moment, les reaccions del soci minoritari no s'han fet esperar. El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha qualificat de "maquillatge" la publicació del patrimoni personal de Felip VI i ha criticat que, mentre gaudeixi d'"inviolabilitat no seran efectives les mesures de transparència".