Felip VI crida a construir una Catalunya "de tots i per a tots" dins de la Constitució
El rei, rebut a Girona entre protestes dels CDR, apel·la al “diàleg” i a la “convivència permanent”
Vilablareix (Gironès)Felip VI bascula el seu discurs sobre Catalunya amb el canvi de govern a Espanya. Gairebé nou mesos després que s’alineés amb la repressió del PP i acusés el Govern d’haver comès una “deslleialtat inadmissible” amb l’1-O, el rei d’Espanya va optar aquest dijous per significar-se amb la causa per l’entesa entre Catalunya i l’Estat. En la seva intervenció a la cerimònia d’entrega dels premis de la Fundació Princesa de Girona, on no va assistir cap membre del Govern i que va estar marcada per les protestes dels CDR, el monarca va cridar a construir una Catalunya “de tots i per a tots”, i va apel·lar al “diàleg” i a la “convivència permanent” dins del marc constitucional. Va ser un discurs molt en la línia del que defensa l’executiu de Pedro Sánchez i que arriba poc més d’una setmana abans de la primera reunió entre el president espanyol i el de la Generalitat, Quim Torra.
El rei, que juntament amb la reina Letícia va presidir la cerimònia al Mas Marroch de Vilablareix (Gironès), propietat dels germans Roca, no va fer autocrítica pel 3-O ni va condemnar la repressió dels últims mesos -com Torra i els expresidents Carles Puigdemont i Artur Mas li van demanar per carta-, però sí que va voler lloar “les senyes i els valors que han engrandit Catalunya”. Una Catalunya -va dir- que “estima una llengua, el català” i les seves “tradicions”, “amb les seves institucions històriques d’autogovern i orgullosa de la seva personalitat”. Però també que ha contribuït al “progrés de tot Espanya”. Redoblant la seva crida a la unitat, el monarca va aprofitar el discurs per reivindicar la contribució dels catalans en “el gran acord de convivència que va culminar amb la Constitució”.
El d’aquest dijous va ser el segon cop que Felip VI visitava Catalunya des que Quim Torra és president de la Generalitat. Fa una setmana tots dos van coincidir als Jocs Mediterranis. Ahir, però, Torra i la resta de l’executiu català van decidir plantar-lo. El cap del Govern ja va avisar fa set dies que ni ell ni cap conseller participaria en els actes organitzats “per la monarquia espanyola” i va renunciar al seu càrrec de vicepresident d’honor de la Fundació Princesa de Girona. El ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, sí que van rebre el rei, que va iniciar i acabar el seu discurs en català.
Felip VI no es va estar d’agrair als germans Roca la “generositat i companyia” i l’“oportunitat” de poder celebrar l’entrega de premis al Mas Marroch. “Us ho agraïm de tot cor”, va dir, després que els prestigiosos cuiners rebessin nombroses crítiques per haver acollit un acte amb presència del rei. La família Roca va oferir aquest espai a Vilablareix després que l’Ajuntament de Girona denegués la celebració de la cerimònia a l’auditori a la ciutat, on tradicionalment es feia l’acte. De fet, l’alcaldessa, Marta Madrenas, participava ahir a la tarda, a la mateixa hora que la cerimònia a la inauguració de la plaça de l’Ud’Octubre de Caldes de Malavella.
“Respecte per la diferència”
En una queixa velada pel malestar que provoca la seva presència a Catalunya, el rei va reivindicar Catalunya com “una terra d’acollida, inclusiva i integradora, respectuosa amb la diferència, oberta i plural”, unes paraules que va pronunciar mentre als voltants del Mas Marroch -els accessos estaven tallats i fortament controlats pels Mossos d’Esquadra- els CDR van protagonitzar diverses protestes sota la pluja al crit de “No tenim rei!”. El partit ultradretà Vox també es va manifestar, en aquest cas a favor del monarca, i les dues manifestacions van coincidir al polígon industrial d’Aiguaviva, on hi va haver tensions. Arran de les manifestacions antimonàrquiques, en les quals els participants van lluir caretes d’elefant i en què es van cremar fotos del rei, els Mossos van detenir una persona per desobediència a l’autoritat quan intentava entrar en una zona restringida per la celebració de la gala.