Felip VI visitarà aquest divendres Barcelona acompanyat de Pedro Sánchez
El rei presidirà l'entrega de premis de la Barcelona New Economy Week, on no assistirà Aragonès
BarcelonaUna de freda i una de calenta en els equilibris de la Moncloa amb la Zarzuela. Després que fa dues setmanes el govern espanyol vetés la presència de Felip VI a l'acte d'entrega dels despatxos judicials a Barcelona, per la imminència de la inhabilitació de Quim Torra i la proximitat del tercer aniversari de l'1-O, Pedro Sánchez acompanyarà aquest divendres el rei a la capital catalana. Segons ha informat el govern espanyol en un comunicat, el monarca presidirà l'entrega de premis de la Barcelona New Economy Week, un esdeveniment centrat en sectors de la indústria digital, el comerç digital i la logística. I ho farà al costat del líder socialista, amb qui també visitarà la start-up 3D Factory Incubator a la Zona Franca.
La visita, davant la qual els CDR del Barcelonès ja han anunciat mobilitzacions, té una especial transcendència i servirà al PSOE per reforçar la imatge de suport de l'executiu a la monarquia, qüestionat pel PP, Vox i Cs arran de l'absència del monarca a l'entrega de despatxos judicials fa deu dies i les dures crítiques de ministres d'Unides Podem a la monarquia. En declaracions a Onda Cero, però, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha assegurat que la visita del rei s'emmarca en la "normalitat" i n'ha defensat la viabilitat pel fet que "ja no és 1 d'octubre" i ja s'ha dictat la inhabilitació de Torra. Ha insistit, amb tot, que la presència de Felip VI a Barcelona de fa dues setmanes es va evitar per "fomentar una millor convivència a Catalunya". "S'havia d'evitar una possible crispació social", ha dit, convençut que el monarca comparteix aquest objectiu.
Però cal recordar que, després que l'acte judicial acabés amb un "Visca el rei!" dels magistrats, el rei va trucar al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, lamentant no haver pogut assistir a la cerimònia. Malgrat que posteriorment la Casa del Rei va matisar que la trucada va ser de "cortesia" i que no tenia "consideracions institucionals", la polèmica ja estava servida. El ministre de Consum, Alberto Garzón, va qualificar d'insostenible mantenir un rei que trenca la seva "neutralitat" i "maniobra" contra l'executiu espanyol. "Respecte institucional significa neutralitat política del cap d'estat", s'hi va sumar el vicepresident i líder de Podem, Pablo Iglesias.
Campo, que ha admès no compartir les crítiques al rei dels ministres d'Unides Podem, ha afirmat que el "Visca el rei!" que van cridar els jutges al final de l'acte d'entrega dels despatxos judicials no pot "molestar mai". Tot i això, sí que ha considerat que va suposar una "desautorització" a Lesmes. "Va trencar un acte i arrabassar la paraula a l'únic que la tenia", ha dit. Una posició equidistant, en definitiva, com la que va prendre la vicepresidenta socialista Carmen Calvo davant les peticions de dimissió i reprovació de la dreta contra Garzón i Iglesias, demanant que "tothom es mantingui en la seva posició constitucional". "Quan dic tothom és tothom", va insistir, mentre que el mateix Sánchez va reafirmar aquest divendres des de Brussel·les el compromís del PSOE amb el "pacte constitucional" i la monarquia. I del dit al fet: una setmana després acompanyarà el monarca en un simbòlic viatge a Barcelona.
ERC: "Si el rei gosa venir a Catalunya, que demani disculpes"
Una de les incògnites que s'obre en aquests moments, al marge de la virulència de les protestes contra el monarca, és si algun membre del Govern en funcions coincidirà amb ell o no a l'acte al Barcelona New Economy Week. L'expresident Quim Torra ha afirmat que creu que serà així perquè l'acte no està organitzat per la monarquia, però de moment el vicepresident del Govern amb funcions i president substitut, Pere Aragonès, no assistirà a la cerimònia, segons han confirmat fonts del Govern a l'ARA. La vice primera secretària del PSC, Eva Granados, havia recordat poc abans que Aragonès és ara el "màxim representant de l'Estat a Catalunya" i que, si l'agenda ho permet, seria "molt necessari" que ell o algú altre del Govern assistís a l'acte amb els diferents nivells de l'administració.
ERC, però, ha recelat de la visita de Felip VI. La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha considerat que el rei hauria de demanar "perdó" pel seu discurs del 3 d'octubre del 2017 abans de tornar a visitar Catalunya. "Si gosa venir al país, com a mínim, que demani disculpes a totes les persones que van patir la violència policial de l'1-O i es van sentir agredides pel seu discurs el 3-0". "No és benvingut a Catalunya", ha resumit.
També els comuns han reprovat la visita del rei, però han lligat les crítiques a la presumpta corrupció i la fugida de l'Estat del seu pare, Joan Carles I: "En lloc de venir a Barcelona hauria d'anar als Emirats Àrabs a dir al seu pare que torni i doni la cara i torni els diners que ens ha robat a tota la ciutadania", ha dit la cap de files de la formació al Parlament, Jéssica Albiach, que confia que aquesta vegada el rei "no maniobri a esquenes" del govern espanyol i "no faci crides que no venen a tomb". Unides Podem, per contra, s'ha alineat aquest cop amb el PSOE i ha dit que la visita del rei s'emmarca en el "funcionament normal" que ha de tenir la monarquia parlamentària.
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha avançat avui que divendres assistirà a la inauguració, però que no participarà dels "actes protocol·laris" amb el rei Felip' VI perquè "en els darrers mesos hem conegut fets molts greus que afecten la monarquia". "La Casa Reial ha reconegut de facto males praxis que apunten a corrupció amb l'acumulació de fortuna de manera poc lícita amb comptes a l'estranger i avui dia el rei està fugat en una dictadura i en una democràcia no és normal", ha deixat clar abans de reclamar un cop més explicacions a la monarquia.