Política19/06/2014

Felip VI: "Al costat del castellà, les altres llengües d'Espanya han de ser objecte d'especial respecte i protecció"

En plena polèmica per la llei Wert i la sentència que imposa el 25% de castellà a les aules si els pares d'un alumne ho demanen, el nou rei espanyol manté que la Constitució del 1978 consagra la "diversitat"

Ara
i Ara

MadridFelip VI ha deixat clar en el seu discurs de proclamació com a rei que defensa la unitat d'Espanya, però que "unitat que no és uniformitat". Segons el nou monarca, "el 1978 la Constitució va reconèixer la nostra diversitat com una característica que defineix la nostra pròpia identitat, en proclamar la seva voluntat de protegir tots els pobles d'Espanya, les seves cultures i tradicions, llengües i institucions. Una diversitat que neix de la nostra història, ens engrandeix i ens ha d'enfortir".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Defensa del "concert de les llengües"

Cargando
No hay anuncios

En plena polèmica per la llei Wert i la sentència que imposa el 25% de castellà a les aules si els pares d'un alumne ho demanen, el nou rei espanyol ha dit que "a Espanya han conviscut històricament tradicions i cultures diverses amb les quals contínuament s'han enriquit tots els seus pobles".

"I aquesta suma, aquesta interrelació entre cultures i tradicions, té la seva millor expressió en el concert de les llengües. Al costat del castellà, llengua oficial de l'Estat, les altres llengües d'Espanya formen un patrimoni comú que, tal com estableix la Constitució, ha de ser objecte d'especial respecte i protecció", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Aleshores s'ha acostat a la literatura per afirmar "que les llengües constitueixen les vies naturals d'accés al coneixement dels pobles i són alhora els ponts per al diàleg de tots els espanyols. Així ho han considerat i reclamat escriptors tan capdavanters com Antonio Machado, Espriu, Aresti o Castelao", ha dit triant fer referència un autor castellà, un de català, un de basc i un de gallec.

Des d'aquest punt de partida, ha reclamat una "Espanya unida i diversa, basada en la igualtat dels espanyols, en la solidaritat entre els seus pobles i en el respecte a la llei, on hi cabem tots; hi caben tots els sentiments i sensibilitats, hi caben les diferents formes de sentir-se espanyol. Perquè els sentiments, més encara en els temps de la construcció europea, no han mai d'enfrontar, dividir o excloure, sinó comprendre i respectar, conviure i compartir".