Política24/12/2017

Felip VI modera el to i demana "recuperar el respecte mutu"

Sentencia que ha sigut un any difícil i alerta que el nou Parlament no pot portar altre cop a l’enfrontament

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridLa versió més dura de Felip de Borbó deixa pas al cap d’estat que, des de fa quatre hiverns, intenta oferir un missatge en positiu a tots els espanyols. El rei ha rebaixat el to en el seu tradicional discurs de la nit de Nadal, després dels resultats en les eleccions catalanes, per fer una crida a “recuperar la serenitat, l’estabilitat i el respecte mutu” a Catalunya. Queden lluny les qualificacions d’“inadmissible”, “irresponsable” i “inacceptable” sobre la via unilateral empresa pel govern de Carles Puigdemont i el Parlament després del referèndum de l’1-O, en el discurs del passat 3 d’octubre, en què en cap moment va fer referència a la repressió policial.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que els resultats del 21-D esmenessin l’estratègia de Mariano Rajoy i, per extensió, la de la Zarzuela, que va ser la primera a avalar l’aplicació de l’article 155, el rei va aprofitar l’esperit nadalenc per apostar per un acostament. Ara bé, amb una sèrie de límits, sempre per a l’independentisme. Catalunya continua sent la principal preocupació de Felip VI i no s’està de sentenciar que aquest 2017 ha sigut un any “difícil”. Ara bé, considera que si se segueix el “camí” que ell “marca”, “està convençut que l’any que ve serà molt millor”.

Cargando
No hay anuncios

Quina és la seva recepta després de la victòria en escons de l’independentisme? Després d’assenyalar que és “imprescindible” respectar la Constitució, alerta als nous representants del Parlament que “ara han d’afrontar els problemes que afecten tots els catalans, respectant la pluralitat i pensant amb responsabilitat per al bé comú de tots”. La seva consigna, entre línies, és que els dona una segona oportunitat. També de manera obligada, pel resultat rotund que han obtingut a les urnes. Si no segueixen aquest “camí”, adverteix que “poden portar de nou a l’enfrontament o a l’exclusió, que -com considera que està provat- només generen discòrdies, incertesa, desànim i empobriment moral i cívic de tota una societat”.

El “camí” correcte, doncs, és “la convivència en el si de la societat catalana perquè la gent recuperi la serenitat, l’estabilitat i el respecte mutu”, per “fer renéixer la confiança, el prestigi i la millor imatge de Catalunya”, afegia. Donava així per bones les tesis del bloc del 155 que afirmen que durant els últims mesos això s’ha trencat per culpa de la via unilateral de l’independentisme i que l’economia, en última instància, també se n’ha ressentit, així com la convivència entre les famílies, un discurs -no televisat per TV3, igual que l’any passat- per intentar que no hi hagi discussions en els àpats nadalencs.

La conclusió és que cal pensar en “positiu” després d’haver aconseguit que Espanya sigui ja una “democràcia madura” on qualsevol ciutadà pot “pensar, defensar i contrastar, lliurement i democràticament, les seves opinions i idees”, deia, tot i que quatre polítics catalans passaran les festes de Nadal a la presó. Felip VI creu que hi ha una “Espanya oberta i solidària” que ha de mantenir la “irrenunciable voluntat de concòrdia” i reconèixer i respectar les “diferències”.

Cargando
No hay anuncios

Catalunya va continuar sent el nucli dur del discurs nadalenc del rei, i la resta de temes socials van passar a un segon terme. El discurs va durar gairebé 12 minuts, i el monarca només en va dedicar tres a parlar de la corrupció, l’economia, la desigualtat, la precarietat dels joves, la violència de gènere, el medi ambient, Europa i la lluita contra el terrorisme. Va ser un calaix de sastre en un missatge en què esperonava els espanyols a “no mirar només Catalunya”. Sobre el possible bloqueig de la legislatura espanyola si no es poden aprovar uns nous pressupostos per al 2018 -Rajoy necessita l’aval del PNB-, va afirmar que “ningú desitja una Espanya paralitzada o conformista”.

Els plans de la Moncloa

Puigdemont va demanar al rei durant el cap de setmana que comencés a fer una “rectificació” en el missatge de Nadal. La veritat és que Felip de Borbó va tornar a obviar la repressió policial de l’1-O i en cap moment es va referir als presos polítics. Es va limitar a no llançar dards contra l’independentisme, com sí que va fer diumenge la Moncloa. Fonts del govern espanyol van assegurar a Efe que “no els tremolaria el pols” si el pròxim president de la Generalitat no acata la llei, i van tornar a desafiar Puigdemont a posar els peus a Espanya, on seria detingut immediatament. Tot i el to més moderat del rei, tant Ciutadans com el PSOE ja han avançat que no dubtaran a donar suport a Rajoy altre cop si cal reactivar el 155, tal com assenyalava 'El Mundo'. I que, si és així, la intervenció serà més contundent.

Cargando
No hay anuncios

La resposta de Rajoy als resultats del 21-D ha sigut mantenir el discurs. El rei va evitar mostrar la seva faceta més dura, però segueix advertint que si no es compleix la Constitució “la convivència es fa inviable”. I això és el que, segons va dir el 3 d’octubre, el va portar a fer el primer discurs televisat fora del de Nadal, una tradició que el seu pare només va trencar el 23-F. Ja en la normalitat nadalenca, Felip VI va tornar al seu to habitual.

3 d’octubre

DESOBEDIÈNCIA

“Des de ja fa temps, determinades autoritats de Catalunya, de manera reiterada, conscient i deliberada, han incomplert la Constitució i el seu Estatut d’Autonomia, que és la llei que reconeix, protegeix i empara les seves institucions històriques i el seu autogovern”.

Cargando
No hay anuncios

UNIONISME

“Sé molt bé que a Catalunya també hi ha molta preocupació per la conducta de les autoritats autonòmiques. Als que així ho senten, els dic que no estan sols, i que no ho estaran, que tenen tot el suport i la solidaritat de la resta dels espanyols”.

IL·LEGALITAT

“Amb les seves decisions, [el Govern i el Parlament] han vulnerat de manera sistemàtica les normes aprovades legalment i legítimament, i han demostrat així una deslleialtat inadmissible cap als poders de l’Estat [...] De manera clara s’han situat totalment al marge del dret i de la democràcia. Han pretès trencar la unitat d’Espanya i la sobirania nacional”.

Cargando
No hay anuncios

AVAL A L’ARTICLE 155

“Davant d’aquesta situació d’extrema gravetat, que requereix el ferm compromís de tots els interessos generals, és responsabilitat dels legítims poders de l’Estat assegurar l’ordre constitucional i el normal funcionament de les institucions, la vigència de l’estat de dret i l’autogovern de Catalunya”.

24 de desembre

LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ

“Espanya és avui una democràcia madura on tot ciutadà pot pensar, defensar i contrastar, lliurement i democràticament, les seves opinions i idees, però no imposar les idees damunt dels drets de la resta”.

Cargando
No hay anuncios

LA CONSTITUCIÓ

“Respectar i preservar els principis i valors del nostre estat social i democràtic és imprescindible per garantir una convivència que asseguri la llibertat, la igualtat, la justícia i el pluralisme polític, tal com assegura la nostra Constitució. Quan aquests principis bàsics es trenquen, la convivència primer es deteriora i després es fa inviable”.

ALERTA AL PARLAMENT

“Els representants al Parlament [...] no poden portar de nou a l’enfrontament o a l’exclusió, que -com ja sabem- només generen discòrdia, incertesa, desànim i empobriment moral, cívic i -evidentment- econòmic de tota la societat”.

Cargando
No hay anuncios

RECUPERAR LA SERENITAT

“El camí [de Catalunya] ha de conduir la societat catalana -tan diversa i plural com és- a recuperar la serenitat, l’estabilitat i el respecte mutu, de manera que les idees no distanciïn ni separin les famílies i els amics, i a fer renéixer la confiança, el prestigi i la millor imatge de Catalunya [...]. Si seguim el camí que jo us marco, estic convençut que l’any que ve serà molt millor”.