“Farà bé de mantenir-se'n al marge”: el consell del 'Financial Times' a Felip VI sobre el procés català
El diari destaca que la "crisi" catalana serà el primer repte del nou rei
Barcelona"Per difícil que sigui, aquesta és una crisi que han de resoldre els polítics, no els reis". És la conclusió a la qual arriba el diari 'Financial Times' en un article publicat aquest diumenge en què analitza el paper que pot jugar Felip VI en la resolució de la crisi política entre Catalunya i Espanya. El rotatiu londinenc, un dels més prestigiosos del món, no dubta a qualificar la crisi oberta pel procés català com a primer repte que haurà d'afrontar el nou monarca.
L'article del 'Financial Times' es fa ressò de l'opinió que Felip, "que parla català amb fluïdesa", podria fer d'intermediari entre Madrid i Barcelona "i evitar així que les dues parts es distanciïn encara més l'una de l'altra". El diari recull les paraules del príncep un cop es va fer pública l'abdicació del seu pare, que assegurava que Espanya era un país "unit i divers".
El 'Financial Times' assegura que una minoria d'espanyols tracen un paral·lelisme entre l'actual situació i la creada pel cop d'estat del 23-F, i que voldrien que Felip, com va fer el seu pare l'any 1981, fes una intervenció decidida per reorientar la situació. Amb tot, el rotatiu aconsella obertament a Felip VI que se'n mantingui al marge, amb l'argument que la lluita per la democràcia era defensada per la majoria d'espanyols, mentre que ara no hi ha un consens semblant sobre com s'ha de procedir amb Catalunya. A més, es destaca que Felip no té la legitimitat popular que sí que va tenir el seu pare, "sobretot a Catalunya". L'article apunta que els dos principals partits catalans, amb referència a ERC i CiU, no van donar suport a la llei de l'abdicació.
"Felip pot tenir un títol en relacions internacionals, però encara s'ha de veure si té l'instint polític necessari per fer de moderador en un conflicte tan complex com el que s'està gestant entre Catalunya i Espanya".