Política04/08/2015

Felip Puig alerta que per al procés "resta el mateix" un vot a Catalunya Sí que es Pot que a la CUP

El conseller veu "condició imprescindible" que Junts pel Sí "superi" els 65-68 escons i assenyala que caldrà un nou referèndum

BarcelonaEl conseller d'Empresa i Ocupació i dirigent de CDC, Felip Puig, ha advertit en una entrevista a l'ACN que de cara al procés "resta el mateix" un vot a Catalunya Sí que es Pot que a la CUP, perquè és Junts pel Sí qui "necessita una gran majoria" per impulsar-lo "amb contundència política i democràtica" i governar el dia a dia "amb confiança". No concentrar el vot en la candidatura avalada per CDC, ERC i les entitats sobiranistes, ha indicat, suposarà "afeblir" el procés als ulls de l'Estat i el món. Puig veu com a "condició imprescindible" per tal que el procés quedi "legitimat" que la llista Junts pel Sí "superi els 65-68 escons". Tot i així, ha opinat, "tard o d'hora" caldrà un nou referèndum.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puig ha defensat la candidatura conjunta independentista de Junts pel Sí com "l'única força política amb un ampli espectre ideològic i compromesa socialment que aposta per un nou estat". En canvi, per al conseller, el projecte de Catalunya Sí que es Pot és transversal però no defensa la independència, mentre que la CUP sí que promou la secessió però no té una posició transversal. Això, al seu parer, fa que "a efectes pràctics" i des del punt de vista de l'avenç del procés nacional, "resti el mateix un vot a Catalunya Sí que es Pot que a la CUP".

Cargando
No hay anuncios

El també dirigent de Convergència ha reclamat un suport massiu a la llista encapçalada per Raül Romeva, perquè –segons els seus arguments– un triomf electoral folgat permetria conduir el procés independentista amb "la contundència política i democràtica" necessàries, a més de "la confiança social en la governança del país i del dia a dia".

Si no, ha vaticinat, es produirà una fragmentació del vot que "afeblirà" el procés nacional cap a la independència i que, de retruc, entorpirà la lectura que pugui fer-se tant a l'Estat com a Europa i la resta del món sobre les demandes sobiranistes a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

"No ho plantejo des d'una visió maniqueista dels bons i dels dolents, dels que estan a favor o en contra, però no donar un suport important a Junts pel Sí voldrà dir que s'afebleix la principal força que està defensant amb una visió transversal el procés cap a la independència", ha assenyalat tot expressant la seva confiança que el projecte conjunt que sustenta la seva formació aconseguirà "una gran majoria" el proper 27 de setembre.

Majoria de vots i escons

Cargando
No hay anuncios

Puig ha opinat que "la màxima legitimació" del procés ha de venir de la mà d'una majoria de vots, superior al 50%, que veu com a "condició suficient" per tal d'impulsar la desconnexió de l'Estat. "Si no s'obté en aquestes eleccions, no és que ens quedem a mitges, perquè tindrem el mandat per treballar-ho políticament, però no tindrem la legitimació absoluta d'una majoria de ciutadans als quals sempre s'haurà d'acabar demanant en segona instància". I és que aquesta majoria de vots, segons ha indicat, hauria de venir acompanyada "tard o d'hora" de la celebració d'un referèndum en clau plebiscitària.

Així mateix, Puig troba "imprescindible" i veu com a "condició necessària" per a la consecució del full de ruta que aquest 27-S la llista de Junts pel Sí aconsegueixi una majoria absoluta d'escons i que "superi la barrera dels 65-68 diputats". "Si ho aconseguim, haurem tret línia i bingo", ha exclamat.

Cargando
No hay anuncios

CiU, ruptura "cantada"

Preguntat per l'escissió de CiU, Puig ha assegurat que es tractava "d'un fenomen que estava cantat" un cop acabat "el cicle autonomista" de la federació i sempre que Unió no fes "un canvi radical en els postulats que Duran i Lleida ha vingut imposant" els últims temps. "CiU ha estat el millor instrument per a la Catalunya autònoma. Convergència té ara la petita ambició de continuar sent el millor instrument per a una Catalunya sobirana. Ens segueix més de la meitat d'UDC. Veurem quins són els resultats de CDC –amb Junts pel Sí i Demòcrates per Catalunya– i quins són els d'Unió", ha reflexionat.

Cargando
No hay anuncios

Mantenir l''status quo', "el pitjor negoci"

El responsable de la cartera d'Empresa i Ocupació també ha tret ferro a alguns dels posicionaments expressats darrerament per representants de l'empresariat català i de les patronals, que han assenyalat públicament els riscos que podria comportar una eventual independència. Per a Puig, "és raonable que creixi un punt la inquietud davant la concreció del calendari" i ara que comencen a dibuixar-se canvis "reals" tant al Parlament de Catalunya com al Congrés dels Diputats, mentre que fins ara, ha destacat, "tot eren declaracions d'intencions".

Cargando
No hay anuncios

En qualsevol cas, s'ha mostrat "convençut" que els cercles econòmics del país –tant les grans corporacions com la indústria i les pimes– saben que "el pitjor escenari possible és continuar tal com estem a Espanya, que no té cap voluntat d'adaptar-se al segle XXI ni d'entendre la plurinacionalitat i modernitat que Catalunya representa". L'Estat, ha insistit, és "hostil culturalment i poc àgil econòmicament", i ha posat com a exemples d'aquest darrer punt la "mala" gestió en infraestructures, les polítiques fiscals, els costos laborals i energètics "excessius" i la "poca visió" de l'economia productiva. Tot plegat són factors de competitivitat que "ens resten més que ens sumen", ha emfatitzat.

Davant aquest escenari, el conseller ha volgut destacar les bonances de la candidatura conjunta independentista, en la qual figura com a número quatre el president de la Generalitat. Puig creu que la llista combina el compromís amb la "ruptura de les regles del joc" vers un Estat "hostil i ineficient" i "la seriositat i la solidesa" d'un governant "experimentat" com Artur Mas. "Si poséssim tots aquests actius, segurament cap altra candidatura estaria en condicions de poder aportar confiança en la incertesa".

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, el convergent ha remarcat que el context preelectoral ha evidenciat un canvi en el sistema de partits català, que ara afronta un "relleu generacional". De fet, ell no està inclòs en la llista de Junts pel Sí, un fet que no l'ha sorprès i que és fruit de "cicles polítics". "El que és més important és que el país estigui en condicions de fer aquest salt, i no de com quedem cadascun dels protagonistes, que podrem o no tenir futur", ha afirmat.