Política25/10/2013

Felip de Borbó: “Espanya és un projecte compartit que tenim la responsabilitat de continuar”

En el discurs de lliurament dels premis Príncep d'Astúries, afirma que Espanya "és una gran nació per la qual val la pena lluitar". Felip i la reina Sofia han estat escridassats per centenars de persones amb banderes republicanes

Agències
i Agències

OviedoEl príncep Felip de Borbó ha presidit aquest divendres a Oviedo l'acte de lliurament dels premis Príncep d'Astúries. Durant la cerimònia, l'hereu de la corona espanyola ha pronunciat un discurs amb dos eixos clars: el social i el nacional. En un discurs esquitxat d'al·lusions a "l'esforç col·lectiu" i a la "capacitat de sacrifici", Felip de Borbó ha destacat que Espanya és una "gran nació" que "val la pena viure i estimar, i per la qual val la pena lluitar".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El príncep Felip ha definit Espanya com "una nació que han construït milions i milions de ciutadans al llarg dels segles i que avui, tots junts, en un projecte compartit, tenim la responsabilitat de continuar, en una gran tasca sempre inacabada". L'hereu de la Corona ha apel·lat a una nació "que mai no ha claudicat davant l'adversitat ni ha renunciat a cap somni".

Cargando
No hay anuncios

Rebuts a crits

Felip ha pronunciat aquestes paraules en la cloenda de l'acte de lliurament dels premis Príncep d'Astúries, celebrat aquest divendres a Oviedo i al qual també han assistit la reina Sofia i els ministres de Cultura, José Ignacio Wert, i Exteriors, José Manuel García-Margallo. La cerimònia ha estat marcada per la protesta que centenars de persones han protagonitzat a la plaça de l'Escandalera d'Oviedo, annexa al Teatre Campoamor. Els concentrats protestaven per la celebració, en temps de crisi, d'una cerimònia amb 1.600 convidats.

Cargando
No hay anuncios

Una vintena de col·lectius socials s'han unit a la convocatòria de protesta dels treballadors de Liberbank al crit de "fora", en considerar que la celebració d'aquests guardons en temps de crisi és una "vergonya". Darrere de pancartes amb lemes com "Espanya serà molt pobra, però tenim xoriços molt rics", diversos col·lectius en conflicte com a funcionaris d'educació o justícia o treballadors subcontractats de l'empresa minera Hunosa o de la planta de Tenneco han participat en un sonor acte de protesta.

Fent servir tot tipus d'instruments musicals (gaites, cornetes, platerets i castanyoles), estris de cuina (cassoles o paelles) i xiulets, els manifestants han provocat un gran estrèpit durant l'entrada al teatre dels convidats, guardonats i membres de la casa reial. Els principals crits s'han reproduït quan han arribat els prínceps d'Astúries i la reina Sofia, que han entrat al teatre amb un petit mar de banderes republicanes a pocs metres, tot i que a les portes de l'auditori s'ha aplegat un nombrós grup de ciutadans que han donat mostres de suport als prínceps i a la reina.

Cargando
No hay anuncios

Els guardonats

Els premiats d'aquest any han estat el cineasta Michael Haneke; la sociòloga Saskia Sassen; la fotògrafa Annie Leibovitz; els físics Peter Higgs i François Englert; l'escriptor Antonio Muñoz Molina; la societat Max Planck; el golfista José María Olazábal, i l'Organització Nacional de Cecs d'Espanya (ONCE).