El Parlament condemna l'enaltiment del feixisme i demana la substitució de Llanos de Luna
La cambra torna a reclamar la substitució de Llanos de Luna per homenatjar la División Azul. PPC i Ciutadans no participen en la votació en considerar que la presidenta del Parlament censura les seves opinions
BarcelonaEl ple del Parlament ha reclamat un cop més la substitució de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna. Els vots de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP han servit perquè la cambra traslladi a l'executiu de Rajoy la petició de cessament de la seva delegada a Catalunya per haver participat el passat mes de maig en un homenatge als veterans de la División Azul, una unitat militar que va combatre al costat dels nazis en la Segona Guerra Mundial. Ho ha fet en el marc d'una moció que condemna l'enaltiment del feixisme.
L'únic vot en contra ha estat el del diputat del PPC i secretari de la mesa Pere Calbó, ja que la resta de diputats populars i també els de C's han abandonat l'hemicicle, enmig d'una nova batussa i escenes de crispació, en considerar que la presidenta del Parlament ha censurat les seves opinions
La moció aprovada aquest dijous havia estat presentada pel grup d'ICV-EUiA i més tard ha acabat sent pactada per la resta de forces que hi han donat suport. La d'aquest dijous no és la primera ocasió en què el Parlament reclama el cessament de Llanos de Luna. Ja ho va fer el passat mes de març, tot i que aleshores l'argument esgrimit per la cambra catalana va ser "l'actitud hostil" de la delegada del govern espanyol cap a les institucions catalanes, en especial cap als ajuntaments.
En aquesta ocasió, la majoria de grups parlamentaris ha considerat "intolerable" que Llanos de Luna lliurés un diploma a l'Hermandad de Combatientes de la División Azul durant l'homenatge a la Guàrdia Civil que es va fer el passat mes de maig a la caserna de Sant Andreu de la Barca. Segons la moció, l'actitud de Llanos de Luna "equipara els que van lluitar per defensar l'estat de dret representant la II República amb els que s'hi van enfrontar". La petició del Parlament s'emmarca en la decisió 2008/913/JAI, del Consell de la Unió Europea, pel que fa a la prohibició de les actituds de negació o trivialització de crims contra la humanitat o del feixisme.
Condemna a l'enaltiment del feixisme
La moció aprovada també inclou dos punts de condemna explícita al feixisme: "El Parlament condemna solemnement tota declaració o activitat que comporti qualsevol mena d'enaltiment, trivialització, exculpació o negació del nazisme, el franquisme i la resta de règims feixistes, totalitaris i dictatorials". També "es condemna les explicacions oficials que intentaven equiparar l'Associació d'Aviadors de la República, que van defensar la legalitat democràtica, amb una unitat que va ajudar el règim nazi d'Adolf Hitler".
El text, que consta de sis punts, també demana que el Valle de los Caídos es converteixi en un lloc de memòria de totes les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista posterior; la immediata devolució dels 'papers de Salamanca' a Catalunya; el suport del Parlament a l'acció jurídica oberta a l'Argentina per l'assassinat i magnicidi del president Lluís Companys; la continuïtat del Memorial Democràtic i la dotació dels recursos necessaris per fer-ho possible, i la reclamació a l'Estat per la cessió incondicionada a l'Ajuntament de Barcelona de l'edifici de la Direcció General de la Policia a la Via Laietana per destinar-lo a equipament de memòria democràtica.
Al Congrés, no
Es dóna la circumstància que la votació del Parlament ha coincidit amb la que ha tingut lloc al Congrés dels Diputats, però la diferent correlació de forces ha donat un resultat ben diferent. La majoria absoluta del PP al Congrés dels Diputats ha impedit aquest dijous que l'enaltiment del nazisme i el franquisme passin a ser considerats delictes. Els diputats del PP han tombat una moció de CiU que pretenia posar fi a la simbologia totalitària i nazi que "incita a la violència i l'odi". El text havia estat consensuat amb el PSOE, IU, UPyD i UPN i incloïa que fossin delictes l'apologia i l'enaltiment del franquisme. En total han donat suport a la iniciativa de CiU 141 diputats, 180 hi han votat en contra i un s'ha abstingut.