Parlament

Així ha estat la visita de Feijóo al Parlament tretze anys després de Rajoy

Ataca el PSC i diu que està preparat per si hi ha una repetició electoral a Catalunya

BarcelonaDes de la visita de Mariano Rajoy el 2011 al Parlament que un dirigent estatal del PP no trepitjava la cambra ni hi feia una roda de premsa. Han hagut de passar tretze anys, inclosos els més turbulents del Procés, fins que aquest dilluns al migdia Alberto Núñez Feijóo no s'ha reunit amb el grup parlamentari popular, acompanyat de diputats catalans al Congrés i càrrecs del partit. "Té un caràcter simbòlic perquè des del cop del 2017 a la democràcia no es produïa una visita del líder nacional del PP", ha deixat anar el líder del PP català, Alejandro Fernández, posant l'accent en el fet que és "un acte de normalitat" tot i que no es feia des de l'inici del Procés.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de quintuplicar els resultats a Catalunya (15 diputats), ha arribat la visita de Feijóo, que en la seva compareixença ha recalcat que el PP està preparat per a una eventual repetició electoral i ha declarat la guerra total al PSC en una onada de retrets. Els populars han sortit de la travessia del desert després d'obtenir 3 i 4 diputats el 2017 i el 2021 amb les eleccions del 12 de maig, que va tenir una campanya amb l'omnipresència de Feijóo i el lideratge ratificat a darrera hora d'Alejandro Fernández. L'acte d'aquest dilluns ha servit per demostrar la força del PP, quart partit de la cambra, i evidenciar que ha tornat per ser important passi què passi.

Cargando
No hay anuncios

"El PP ja no és una força residual, és un actor decisiu", ha dit Feijóo en la roda de premsa posterior a la reunió. El compromís que ha adoptat del grup és ser "barrera de l'aliança entre el socialisme i el separatisme". Fernández, de fet, ha detallat que "el PP està preparat per a qualsevol escenari que es presenti tant si hi ha repetició com si no n'hi ha", mentre "el PSC està liderant el Procés" amb "pràctiques lamentables" com la reforma del reglament sobre el vot delegat i telemàtic perquè els exiliats puguin votar. I ha afegit que els de Salvador Illa han "abandonat" i "traït" el constitucionalisme.

A l'atac contra el PSC

El repertori de Feijóo contra els socialistes ha estat variat: "El PSC ignora i humilia els votants", "defensa els privilegis dels polítics independentistes" o "res del que negocia el PSC era al seu programa". També ha insistit en la reclamació que el PP ha de tenir un senador de designació autonòmica segons els resultats del 12 de maig, cosa que la mesa decidirà aquest dimarts a l'hora de triar la fórmula d'elecció –la majoritària Imperiali, que es va fer servir la legislatura passada per excloure Vox també deixaria els populars sense senador–. "Espero una mínima coherència històrica del PSC amb relació al Senat", ha subratllat, recordant que els populars van votar a favor de la designació de Miquel Iceta, tombada per l'oposició independentista.

Cargando
No hay anuncios

Alhora, s'ha qüestionat "per què si els independentistes són menys que mai manen més que mai" –en al·lusió a la seva influència a Madrid– i ha carregat contra "el cordó sanitari" que diu que el partit pateix a Catalunya. En definitiva, ha defensat que "Catalunya està bloquejada pels problemes dels polítics" i que, al capdavall, "només es parla de perdonar la malversació dels uns i tapar la corrupció d'uns altres". Segons el seu parer, "l'única alternativa" és el PP, tant per "posar fi al Procés" com per tractar "els problemes reals", el discurs que el PP ja feia en campanya i que albira a reproduir si hi ha repetició electoral el 13 d'octubre. Els populars, si escau, exhibeixen tenir l'engranatge a punt.

Feijóo avisa Abascal sobre els migrants: "Cal ser solidaris en la recepció de menors"

Feijóo ha obviat les amenaces de Vox de trencar governs autonòmics si es reparteixen migrants estrangers menors per les comunitats autònomes i ha refermat la posició: "És una pràctica de molts anys", ha dit, per defensar que cal ser "solidaris en la recepció de menors sempre que hi hagi la capacitat de rebre'ls i cuidar-los". "Les comunitats posaran a disposició del govern de les Canàries la seva capacitat d'atendre menors", ha conclòs just abans de lamentar que el govern espanyol no tingui política migratòria.

D'altra banda, ha tornat a carregar contra l'extrema dreta de Marine Le Pen i contra el que considera extrema esquerra de Mélenchon, tercera i primera força respectivament en les eleccions legislatives franceses. "Els extrems no formen part de les prioritats d'Europa, no resolen problemes, espero que [Emmanuel] Macron pugui formar govern". No s'ha mostrat satisfet pels resultats d'Els Republicans, partit que forma part del PP Europeu: "S'hauran de reconstruir".