La governabilitat de l'Estat

El PP es querellarà contra el PSOE per la seva "corrupció sistematitzada"

Els populars situen el cas Koldo com un escàndol que forma part de la "trama Sánchez"

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a la sessió de control al Congrés
Act. fa 5 min
3 min

BarcelonaLa investigació judicial cada cop estreny més el setge sobre l'exministre José Luis Ábalos en la trama de presumpta corrupció que va afectar el govern espanyol durant la pandèmia. El PP hi ha vist l'oportunitat somiada de donar el cop de gràcia a l'executiu de Pedro Sánchez i fa dies que surt en tromba contra el PSOE generant expectació. L'últim moviment s'ha produït aquest mateix diumenge amb una convocatòria urgent del president popular, Alberto Núñez Feijóo, que ha citat els dirigents per parlar del cas Koldo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta ocasió el partit no ha anunciat una moció de censura, sinó una querella contra el PSOE per la seva "corrupció sistematitzada", mentre que Vox ha anunciat l'ampliació de diverses querelles i una de nova: contra la presidenta del Congrés, Francina Armengol.

Així, els populars han deixat enrere, almenys per ara, el soroll de moció i han obert de ple la via judicial. La seva secretària general, Cuca Gamarra, ha anunciat en roda de premsa que aquest dilluns presentaran una querella al jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional contra el PSOE per presumpte finançament il·legal, suborn i tràfic d'influències. El seu argumentari és que hi ha "una trama Sánchez" amb "vuit autopistes de corrupció" que conformen un "escàndol sense precedents" que cal investigar fins al final. Hi ha inclòs el cas Koldo, el de Begoña Gómez, el cas de frau d’hidrocarburs o el del germà de Sánchez, entre d'altres.

"Aquestes autopistes de corrupció tenen un origen clar: Pedro Sánchez n’és el quilòmetre zero", ha reblat. A parer seu, es tracta de "la punta d’iceberg d’un escàndol més gran" i ha tornat a demanar explícitament la dimissió del president espanyol: "La seva situació és insostenible i hauria provocat la caiguda del govern en qualsevol altra democràcia", ha rematat.

Per la seva banda, Vox ampliarà múltiples querelles que tenien obertes –està personat en totes les causes– com ara contra el president de la Generalitat, Salvador Illa, pels contractes pandèmia quan ell era ministre de Sanitat, de càrrecs del ministeri i altres divisions, fins i tot apuntant a diverses regions com la Rioja. També presentaran una querella contra Armengol per la seva gestió com a presidenta balear i reclamaran reobrir el cas de la presumpta corrupció amb la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez, pel lligam amb Ábalos. El seu portaveu estatal, José Antonio Fúster, també ha valorat l'anunci de querella del PP, dient que li sembla "fenomenal" que vagin ara per aquesta via, però que "potser no n’hi ha prou". Alhora, ha llançat una exigència: "Que cessi qualsevol acord amb el PSOE".

L'estratègia del PP

A què s'aferren els populars? L'estratègia s'ha intensificat després que es conegui l'informe de la Guàrdia Civil que atribueix un "paper rellevant" en la presumpta trama de corrupció a Ábalos, que fins al 2021 va ser persona de la màxima confiança de Sánchez dins l'executiu com a ministre de Foment i al PSOE com a secretari d'organització. Si bé el president espanyol ha intentat desvincular-se prometent que "no hi haurà impunitat", els de Feijóo estan aprofitant l'avinentesa per intentar extrapolar d'aquest cas una corrupció sistèmica equiparable al cas Gürtel, que va fer caure el govern del popular Mariano Rajoy amb una moció de censura impulsada pel mateix Sánchez.

Així doncs, segons el mateix PP, "la gravetat de la situació" és el que els està fent moure, com també les "mentides flagrants" del president estatal sobre l'arribada de la vicepresidenta veneçolana. En aquest sentit, posen la figura clau del govern de Nicolás Maduro en un suposat entramat corrupte de "compravenda de lingots d'or amb l'entorn més pròxim del secretari d'organització dels socialistes", en referència a Ábalos. Fins i tot intenten portar a l'arena política la imatge d'"empresaris portant diners en bosses a la seu del PSOE", una situació semblant als sobres que el PP va protagonitzar en la caixa B del condemnat Luis Bárcenas. Per acabar d'adobar el clima de corrupció sistèmica a la Moncloa, els populars no s'obliden de la investigació judicial a la dona del president del govern espanyol.

El PSOE respon

Davant d'aquesta estratègia, el PSOE acusa el primer partit de l'oposició a "sobreactuar". La portaveu de la formació, Esther Peña, ha assegurat en un vídeo enregistrat que Feijóo no té "autoritat moral" per exigir explicacions i ha tornat a treure l'espantall de l'amic narcotraficant del dirigent, Marcial Dorado. Així, ha defensat l'actuació socialista amb "absoluta contundència" contra la corrupció i que en només cinc dies van suspendre de militància Ávalos per responsabilitats polítiques "més que evidents", mentre que ha recordat el passat corrupte del PP.

stats