Governabilitat a l'Estat

Feijóo i l'Audiència de Madrid revifen el cas Begoña Gómez en plena campanya

Sánchez recrimina el "fang" al PP i la Moncloa insisteix que la Guàrdia Civil no veu delicte

4 min

MadridLa causa judicial sobre Begoña Gómez s'ha aliat amb Alberto Núñez Feijóo per fer un gir a la campanya de les eleccions europees. Al PP fa dies que rebaixen les expectatives respecte al 9-J –ara es conformen amb guanyar, sense entrar amb quin marge sobre el PSOE–, davant el protagonisme que han assolit Pedro Sánchez amb el reconeixement de Palestina i Vox amb l'episodi de l'argentí Javier Milei. I han optat per rescatar el cas de la dona del president espanyol. "Vostè ho sabia i ho va tapar", ha recriminat Feijóo a Sánchez durant la sessió de control d'aquest dimecres, després que el jutge Juan Carlos Peinado aixequés el secret de sumari dilluns i evidenciés que l'esposa de Pedro Sánchez ja tenia la condició d'investigada des del 16 d'abril. Quan el president espanyol va publicar la seva carta en què anunciava cinc dies de reflexió, el dia 24, Gómez es va personar a la causa a través del seu advocat. A més, al migdia el PP s'ha vist reforçat amb la decisió de l'Audiència Provincial de Madrid d'avalar l'obertura del procediment per tràfic d'influències i corrupció contra Gómez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva interlocutòria, els tres jutges discrepen de la Fiscalia, que demanava l'arxivament de la causa. Subratllen que n'hi ha prou amb l'existència de "dades objectives" que permetin sostenir una "aparença" de presumpte delicte per començar a investigar. Sobre quins fets hi ha "sospites fundades"? L'Audiència de Madrid descarta la pota sobre el rescat d'Air Europa, però sí que veu una escletxa en les cartes de recomanació que Gómez va firmar a favor de l'empresari Juan Carlos Barrabés en dos concursos de l'empresa pública Red.es. "Segons es desprèn de la informació, Barrabés va organitzar el màster que dirigeix Begoña Gómez, i és un fet notori que l'anteriorment citada és l'esposa del president del govern espanyol", diu la interlocutòria, que veu indicis d'un possible tràfic d'influències: "Es proporcionen indicis objectius que apunten a la intermediació en la concessió de subvencions en les quals podria haver mediat algun tipus de contraprestació", especulen. L'Audiència de Madrid ordena al jutge que se centri només en aquesta branca.

La primera reacció de la Moncloa ha sigut posar de manifest que els magistrats no hagin tingut en compte l'informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que "desmunta les fal·làcies de la denúncia", en paraules del ministre de Justícia, Félix Bolaños. En declaracions als mitjans, ha mostrat "respecte" per la resolució judicial, però també ha desitjat que s'arxivi la causa. Aquell 24 d'abril, hores abans de la seva carta, Sánchez va pronunciar a la sessió de control al Congrés: "Malgrat tot, continuo confiant en la justícia". Al seu text va posar l'accent en la "màquina del fang" propiciada pel denunciant Manos Limpias i alimentada pel PP i Vox, però ara queda clar que l'assenyalament també podia anar contra Peinado, que ja havia imputat la seva esposa.

Instrucció polèmica

Els equilibris que ha de fer la Moncloa per mantenir la pau amb el poder judicial fan que no puguin acusar-lo obertament de lawfare. Tanmateix, en privat a l'executiu ja comencen a assenyalar la polèmica instrucció judicial, atès que es va atribuir la condició d'investigada a Gómez sense citar-la a declarar –al contrari del que es fa habitualment– i a partir d'una querella basada en publicacions a mitjans, algunes d'elles falses. La decisió de l'Audiència de Madrid, però, dona cobertura a Peinado i qüestiona el relat de Sánchez, que ha evitat referir-se al cas i s'ha defensat davant Feijóo: "Volen doblegar-me amb el seu fang, però van llestos".

L'endemà del reconeixement de Palestina, els conservadors han aconseguit que els editorials radiofònics de la dreta aquest matí a Madrid parlessin de Begoña Gómez. A més, El Confidencial publica que la dona de Sánchez hauria intentat que Telefónica, Indra i Google elaboressin gratuïtament uns softwares per al màster que dirigia. "La Moncloa està investigada per corrupció", ha proclamat Feijóo. Al govern espanyol admeten que qualsevol notícia sobre aquesta qüestió és indigesta, encara que la UCO advertís al jutge Peinado que no hi ha proves dels delictes que atribueix a l'esposa del president. "No utilitzi el poble argentí, la noble causa del poble palestí i la situació del poble israelià per no donar explicacions al poble espanyol", ha dit Feijóo, que encara no ha aclarit quan citarà Sánchez a la comissió del Senat.

Díaz: "A la merda!"

El PP mira de recuperar així la iniciativa davant una campanya europea polaritzada. El PSOE es veu a l'alça i Vox marca perfil, ara amb el suport de Santiago Abascal al govern d'Israel. "Quina opinió té de la fotografia d’Abascal amb Netanyahu animant-lo a continuar els bombardejos a Rafah? Ni amb pales de fang taparan els governs de la vergonya que tenen amb Vox i el que pretenen exportar a Europa", ha retret Sánchez a Feijóo. "A la merda!", s'ha pogut sentir just després al micròfon de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz.

A Génova visualitzaven una victòria àmplia sobre Sánchez el 9-J i desgastar-lo en la legislatura a l'Estat. Tanmateix, fa dies que l'entorn de Feijóo prepara el relat davant la hipòtesi que els resultats siguin més ajustats. Subratllen que el punt de partida són 8 escons de diferència a favor del PSOE als resultats del 2019. "Estem tranquils", es protegeix la direcció del PP, sense voler revelar què diuen els trackings interns. En canvi, a Ferraz expliquen que s'està detectant que els conservadors no estan tenint la fidelització de vot habitual i el PSOE sí. "Efectivament, [al PP] estan desesperats de cara als resultats", manifestava la vicepresidenta primera espanyola, María Jesús Montero, en relació amb l'aposta de Feijóo per tornar a parlar del cas Begoña Gómez. Des del PP repliquen que la presumpta corrupció "ocultada" per Sánchez és tan "greu" que a 24 d'hores d'aprovar-se l'amnistia al Congrés ha passat desapercebuda durant la sessió de control.

stats