MadridAlberto Núñez Feijóo no s'imaginava que el dia que se sotmetés a un debat d'investidura a l'Estat seria per presentar un projecte de govern que, si no hi ha un gir de guió, no té cap opció d'aplicar-se. Que seria més aviat un debat per perfilar-se com a cap de l'oposició o, en el millor dels casos per a ell, una carta de presentació per a una repetició electoral. Després del 23-J, el PP va quedar desorientat al no haver complert les expectatives que el mateix partit havia generat, i la Moncloa li va quedar massa lluny per ser un somni realista. Per intentar ressituar-se en el mapa polític, Feijóo necessitava que el rei Felip VI li brindés una oportunitat com la del debat que comença aquest dimarts. L'aparador per visibilitzar l'ofensiva contra Pedro Sánchez i qualsevol aliança amb l'independentisme per firmar una llei d'amnistia.
Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi
"Si la nostra investidura era necessària, ara és imprescindible. Defensarem la Constitució, farem complir l'ordenament jurídic i la igualtat davant de tots els espanyols". "L'únic projecte que pot frenar aquesta infàmia és el nostre". Feijóo pronunciava aquestes dues frases dijous passat davant dels mitjans de comunicació després de carregar contra el ple que va aprovar l'ús del català, el basc i el gallec al Congrés. Dues afirmacions que constaten que el debat que comença aquest dimarts girarà més al voltant d'un possible acord entre el PSOE i l'independentisme que no pas al voltant del projecte de govern del PP. De fet, la número 2 dels populars, Cuca Gamarra, ha afirmat aquest dilluns que rebran "amb honor els nos", perquè suposaran "no entregar Espanya", tal com denuncien que sí que està disposat a fer Sánchez. Aquest ja va ser el principal missatge de Feijóo en l'acte de diumenge a Madrid, en el qual va presentar l'amnistia com una "cacicada" i una "indignitat", i va prometre als seus arribar a la presidència del govern "ara o aviat" per frenar-la. El PP es va bolcar entorn del seu líder, acompanyat de milers de persones, i aquest dimarts al debat d'investidura també hi assistiran la majoria de barons territorials del partit.
Crides al transfuguisme
Al PP no li surten els números i, tot i que diumenge Feijóo ho va fer de forma més subtil, el partit s'ha abonat aquests últims dies a les crides al transfuguisme a les files del PSOE, aprofitant la croada de Felipe González i Alfonso Guerra contra Sánchez. "Apel·larem a la consciència dels dirigents i les formacions perquè recapacitin i reflexionin", ha anotat Gamarra. Com van fer quan s'havia de derogar el delicte de sedició, el flirteig amb el transfuguisme ha tornat ara després de constatar que un dels suports al qual aspiraven, el del PNB, no arribarà. Des dels passadissos del Congrés, la setmana passada membres de la direcció del partit encara insinuaven que aquest suport podria ser possible. Aitor Esteban, portaveu dels jeltzales al Congrés, va haver de tallar de soca-rel qualsevol especulació aquest cap de setmana en un article publicat en diversos diaris bascos, en què ho va tornar a negar rotundament.
La ronda de contactes que va mantenir Feijóo amb els grups parlamentaris no només no li va servir per arrencar els suports necessaris per ser investit, sinó que se li va acabar girant en contra. Va ser arran de l'embolic sobre si el PP estava disposat a parlar amb Junts o no. El partit hi va obrir la porta durant setmanes i, de fet, fins i tot el mateix Feijóo va confirmar contactes entre càrrecs de les dues formacions. El líder del PP, Alejandro Fernández, no va dubtar en aixecar el dit per criticar la decisió del partit. Feijóo va acabar reculant i va rebutjar parlar amb els de Carles Puigdemont després de la conferència que va fer a Brussel·les.
L'aliança incòmoda amb Vox
Feijóo tindrà el suport dels 33 diputats de Vox, el diputat d'UPN i la de Coalició Canària; en total, 172 vots insuficients. Precisament, el debat d'aquesta setmana també servirà per visualitzar com l'extrema dreta continua sent imprescindible per als populars. Una relació que genera incomoditat al PP perquè el partit encara no ha resolt com ha de relacionar-se amb Vox. Tot i compartir fins a cinc governs autonòmics i tenir desenes de pactes als municipis, el vincle entre la formació de Santiago Abascal i el PP no és fluid, sinó més aviat tens. Malgrat tot, Feijóo va agrair diumenge a l'extrema dreta el seu suport a la investidura tot i les discrepàncies i va treure pit de tots els governs autonòmics i municipals que ha conformat el PP arreu de l'Estat, també els que comparteix amb Vox.
El partit de Santiago Abascal sap que el seu suport de moment és imprescindible i està disposat a fer-lo valdre. És precisament l'aliança amb l'extrema dreta a la qual el PP no està disposat a renunciar el que expulsa de l'equació formacions com el PNB i el que fa que el PP quedi aïllat a l'hemicicle. Els focus en tot cas se'ls emportarà aquesta setmana Feijóo, abans que arribi el torn de Sánchez.
Les dates en vermell dels propers mesos
Debat d'investidura de Feijóo: 26, 27 i 29 de setembre
Feijóo se sotmet aquest dimarts i dimecres a un debat d’investidura que serà fallit tant en la primera votació (dimecres) com en la segona (divendres).
Debat d'investidura de Pedro Sánchez: sense data
Encara no hi ha data per al debat d’investidura de Sánchez, però el PSOE ha fet córrer la data del 17 d’octubre.
Dissolució de les Corts: 27 de novembre
És la data en què es dissoldran les Corts i es convocaran eleccions automàticament si no s'investeix un president.
Repetició electoral
El 14 de gener es tornarien a repetir les eleccions, però aquesta vegada només es faria una setmana de campanya