Feijóo intenta fer ombra a Sánchez davant del problema de l'habitatge: això és el que proposa
Les comunitats del PP pacten impulsar una bateria de mesures que el PSOE replica que o "ja existeixen" o fomenten "l'especulació"

MadridEl PP ha escenificat amb una cimera aquest cap de setmana a Astúries que vol esmenar les polítiques d'habitatge desplegades pel govern espanyol en els últims gairebé set anys i fer ombra a Pedro Sánchez en una matèria que la coalició PSOE-Sumar ha abanderat fins ara. "Ja n'hi ha prou de la política del no-res d'aquest govern, fem política que serveix", ha proclamat Alberto Núñez Feijóo a Oviedo. Entre les propostes dels populars hi ha alliberar sòl públic per construir habitatge de lloguer a "preus taxats", reduir tràmits en matèria urbanística i rebaixar impostos com el de transmissions patrimonials (del 10 al 4% per als joves). Si fins ara el PP ha anat a la contra, ja sigui oposant-se a les iniciatives al Congrés o negant-se a aplicar la primera llei d'habitatge estatal a les comunitats governades pel partit (que Feijóo vol derogar), el president popular ha volgut fer una demostració que té fórmules alternatives per aplicar si arriba a la Moncloa. "Ocurrències buides i mesures que ja existeixen", han replicat fonts del govern espanyol. El PSOE ha criticat, a més, que el PP se centra en els "especuladors".
Com que de moment encara és lluny de la Moncloa, el líder del PP ha reunit els presidents de les dotze autonomies governades pel seu partit perquè signin un compromís (que han anomenat Declaració d'Astúries) sobre aplicar unes receptes comunes. I ell mateix tractarà d'imposar-les a l'Estat amb lleis pròpies al Congrés buscant Junts i el PNB per aprovar-les en contra del criteri de Pedro Sánchez. Amb l'habitatge convertit en la primera preocupació dels espanyols, segons el CIS, els dos principals partits de l'Estat es disputen liderar la lluita per millorar la situació. Per això aquest dilluns el ministeri d'Habitatge també organitza una jornada sota el nom Habitatge, cinquè pilar de l'estat del benestar, en què també s'esperen anuncis de l'executiu espanyol que responguin als del PP. Ara bé, fins a quin punt són diferents les seves propostes?
Més habitatge assequible
El PP ha posat el focus en la "manca d'oferta" i enfoca part de les mesures en ampliar el nombre d'habitatges disponibles. Com vol fer-ho? Feijóo insta les administracions públiques (en especial els ajuntaments) a alliberar sòl públic perquè s'hi construeixi habitatge de lloguer "a preus taxats" (amb lloguers fins a "un 30% més barats que la mitjana del mercat lliure"). El líder del PP també ha plantejat "flexibilitzar el marc regulador perquè més persones puguin accedir a habitatge de protecció oficial en propietat". Un altre compromís adquirit, en l'àmbit autonòmic, és "agilitzar els permisos urbanístics" reduint de nou a tres mesos la mitjana per emetre informes.
"Sí que és veritat que fa falta oferta, però no qualsevol tipus d'oferta", adverteix la codirectora de la càtedra Barcelona Estudis Habitatge, Montserrat Pareja Eastaway, a l'ARA. D'una banda, als centres de les grans ciutats, on es concentra el problema, el sòl disponible és escàs sinó inexistent. De l'altra, s'afegeix la complicació que liberalitzant sòl públic i deixant-lo en mans privades, com planteja el PP, es pugui garantir una "assignació justa" enfocada a les zones i a les persones necessitades, subratlla Pareja Eastaway.
El PSOE coincideix en la necessitat d'ampliar l'oferta, però posa el focus en el caràcter públic i de preu assequible del que es construeixi. En els últims mesos, Sánchez ha desgranat diferents fórmules per aconseguir-ho. D'una banda, amb la creació d'una empresa pública d'habitatge, encara embrionària, que hauria de gestionar i construir habitatge. L'abril del 2023 el president espanyol també va anunciar la mobilització de 93.000 pisos destinats al lloguer social, alguns d'ells per construir.
Sánchez també ha proposat "blindar" l'habitatge social i que ho hagi de ser de forma "permanent". El PP planteja concessions privades de 75 anys que passin posteriorment al patrimoni públic. "Si el que es va construir des dels anys 50 s'hagués quedat en el parc públic, ara no tindríem aquest problema", reflexiona l'experta consultada per l'ARA.
Simplificar tràmits, reduir impostos i ampliar avals
El PSOE va presentar una llei del sòl per agilitzar els plans urbanístics que va acabar en un calaix pel fet que va xocar amb Sumar i altres socis progressistes de la majoria de la investidura. És una de les reivindicacions de les promotores, les grans constructores o la banca. El PP en vol registrar una de pròpia que sosté que va més enllà de la socialista en la simplificació de la burocràcia. Les mateixes fonts del govern espanyol retreuen que els populars s'oposessin a la seva per càlcul electoralista quan el plantejament del PSOE anava en la mateixa direcció.
Un altre element que planteja el PP és ampliar fins als 40 anys l'edat per accedir als avals ICO per a la compra d'habitatge (actualment és de 35). El govern espanyol ha respost que ho va posar en marxa la coalició l'any passat. Els populars també plantegen rebaixes d'impostos generalitzades per a llogaters, arrendadors i compradors d'habitatge (amb la reducció del 10 al 4% de l'impost de transmissions patrimonials als joves).
El debat sobre regular
On el xoc és més evident és en el debat sobre la regulació. El PP critica "l'intervencionisme" del govern espanyol i vol revertir les regulacions incloses en la llei d'habitatge estatal. Els populars es volen carregar les zones tensades que recull la norma i que han permès que la Generalitat hagi aplicat el control de les rendes. Mentre Sánchez insisteix en demanar a totes les autonomies que l'apliquin per abaixar preus, el PP culpa aquesta mesura de la reducció d'oferta.
El govern espanyol, mentrestant, s'enfoca ara en la regulació d'altres tipus d'habitatges que havien quedat fora de la regulació anteriorment citada. El ministeri d'Habitatge ha posat en marxa aquest any un registre per controlar els lloguers turístics i de temporada mentre els socis progressistes impulsen una reforma al Congrés per regular aquestes tipologies que alguns propietaris utilitzen per esquivar les limitacions imposades al lloguer d'habitatge habitual.
Desnonaments i ocupacions
Mentre que el govern espanyol ha posat el focus en evitar els desnonaments de famílies vulnerables i ha pactat amb Podem ampliar la mesura un any més, el PP s'enfoca en evitar les ocupacions i vol posar en marxa un telèfon específic per denunciar-les o un registre de cases ocupades.