La legislatura a l'Estat

Feijóo obre la porta a una moció de censura contra Sánchez després de les eleccions europees

El líder del PP planteja aquest escenari per fer fora el president espanyol, tot i que hauria de comptar amb Junts

ARA
i ARA

BarcelonaTorna a sobrevolar la moció de censura contra el president espanyol, Pedro Sánchez. Per fer servir aquest instrument els populars no només necessiten Vox, sinó també Junts, que en aquests moments està pressionant Sánchez amb la possibilitat de fer-lo caure si el PSC no investeix Carles Puigdemont com a president de la Generalitat i opta per pactar amb la dreta espanyolista. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha obert la porta a aquest escenari després de les eleccions europees en una entrevista a Antena 3 en què ha dit que faran servir "totes les eines oportunes" per posar fi a la presidència socialista. Una possibilitat que els socialistes han ridiculitzat per intentar pactar alhora amb la ultradreta i amb Puigdemont, mentre que Vox ho ha rebut amb fredor perquè veuen impossible que Junts opti per la moció sense obtenir res a canvi –una línia vermella per al partit.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Feijóo ha citat la moció de censura en concret quan li han preguntat per l'estratègia que seguiran. "És una eina, sí", ha recalcat sobre aquest procediment, que ja va permetre a Sánchez esdevenir president desbancant Mariano Rajoy al capdavant de l'executiu. Així, Feijóo ha remarcat que per tirar endavant la moció "cal el context adequat i pensar que pot ser útil".

Cargando
No hay anuncios

De fet, ha reiterat que "si aquesta majoria social" que creu que hi ha a l'Estat en contra de l'executiu espanyol "es converteix en majoria electoral i el 9 de juny envien un missatge", hi haurà el terreny adobat per als moviments que planifica: "Tots els ciutadans veurem més pròxim el final del túnel", ha argumentat, en referència a la fi de la presidència de Sánchez. Erigint el seu partit en "l'alternativa" a "l'ambient de corrupció política i econòmica en què es mou Espanya" després dels pactes del govern estatal i l'aprovació de l'amnistia, s'ha mostrat esperançat del tomb. Precisament, la campanya del PP a les eleccions europees s'ha centrat sobretot en un plebiscit a Pedro Sánchez, amb la prioritat absoluta de deixar enrere el seu executiu. En diverses ocasions tant la candidata el 9-J, Dolors Montserrat, com el mateix Feijóo han reclamat la convocatòria d'eleccions, sobretot després que l'amnistia s'aprovés definitivament al Congrés la setmana passada.

Ara bé, perquè el dirigent gallec faci la quadratura del cercle ha de trobar aliats a dins dels partits que van donar suport a la investidura de Sánchez. En concret, Junts és al centre de l'equació. La formació ha amenaçat de retirar el suport al PSOE i, de fet, el mateix Puigdemont va avisar que una moció de censura de Feijóo podria tirar endavant depenent de les circumstàncies. En aquest context, mentre els juntaires pressionen els socialistes perquè investeixin l'expresident de la Generalitat tot i haver quedat per darrere de Salvador Illa, entra ara un altre element en joc. Perquè el govern espanyol pot estar en risc, depenent de qui sigui investit president a Catalunya i amb quins pactes. Ara bé, el portaveu del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Dani Sirera, ha afirmat en roda de premsa que no creu que "s'hagi de parlar amb Junts" sobre això i s'ha limitat a dir que quan es presenti "els grups votaran en consciència" sense intercanvis polítics a la vista.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, el procediment de la moció de censura té un inconvenient per als populars: el fet de poder allargar la mà a Junts, un partit del qual s'han situat als antípodes i que han descartat per a qualsevol entesa. En plena campanya europea, Montserrat ja va avisar en una entrevista a El Periódico que el PP no participaria en operacions com una moció de censura contra Sánchez en què hi hagués Puigdemont pel mig: "Mai, mai, ni serem el salvavides de Sánchez ni el de Puigdemont. Nosaltres no vendrem els nostres votants ni els defraudarem", va respondre en ser preguntada per aquesta qüestió. Després dels comicis del 9 de juny es veurà com encaixen les peces i si el PP intentarà una triangulació amb Vox i Junts alhora, malgrat les dificultats i les contradiccions que representa.

Resposta del PSOE i Vox

La proposta de Feijóo ha provocat la reacció del PSOE i de Vox. D'una banda, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha carregat contra "la hipocresia" i el "teatre pur" del PP, que ha qualificat d'"engany total" als espanyols: "Són capaços de pactar amb la ultradreta a Europa i Espanya i demanar si us plau a Puigdemont que els doni suport", ha asseverat.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Vox ha rebut la proposta amb cautela. El seu portaveu, José Antonio Fúster, ha recalcat que només donarien suport a una moció de censura del PP contra Pedro Sánchez si els populars garanteixen que no hi ha cap contraprestació per als partits independentistes, cosa que veuen "impossible" en considerar que Junts, ERC i el PNB "mai donen res gratis". Malgrat estar d'acord en intentar fer fora Sánchez –l'extrema dreta ja ha impulsat dues mocions de censura a Sánchez– ha deixat clar que algunes triangulacions no són possibles.