La governabilitat de l'Estat

Feijóo no és president perquè no vol però intenta semblar-ho

El líder del PP anuncia des de Grècia una gira europea després de mantenir una trobada amb el primer ministre conservador

MadridPedro Sánchez va començar la setmana amb un viatge oficial a la Xina i Alberto Núñez Feijóo l'ha acabat a Grècia, reunint-se amb el primer ministre grec, el conservador Kyriakos Mitsotakis. No és el primer exemple recent de la voluntat del líder popular de presentar-se com una mena de president a l'ombra. Durant la investidura d'ara fa un any, Feijóo va esgrimir que no era president perquè no havia cedit a les exigències de Junts: "Neix l'original teoria de «no soc president perquè no vull»", va ironitzar llavors Sánchez. Un any després Feijóo continua sense ser president, però intenta semblar-ho.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest divendres, des d'un faristol a la seu del ministeri de Migracions i Asil, amb les banderes grega i europea de fons, el líder del PP ha anunciat que emprendrà una gira per diversos països de la Unió Europea. No ha concretat quins seran, però l'objectiu dels viatges esgrimit per Feijóo —defensar el "protagonisme" que considera que ha de tenir el PP europeu en els "grans desafiaments" del continent— fa intuir que només el rebran altres líders conservadors. Ara bé, si tenen el mateix format que a Grècia, seran trobades en què podrà projectar una imatge presidenciable, en un intent de suplantar el cap de l'executiu espanyol, a qui acusa de deixadesa de funcions en afers com la migració, el motiu que sosté que l'ha portat a viatjar al país hel·lè.

Cargando
No hay anuncios

En la trobada de dilluns de Sánchez amb el president xinès, Xi Jinping, s'hi va veure la típica escenografia d'una trobada bilateral entre dos estats. Banderes de tots països, una fotografia de l'encaixada de mans dels líders i una reunió dels equips asseguts en una taula de treball. El format de la de Feijóo amb Mitsotakis ha tingut semblances, si bé no hi havia la bandera espanyola i, en lloc de la imatge d'una encaixada de mans formal, el PP ha difós una fotografia més distesa donant-se copets a l'esquena. La reunió dels equips en una taula a la seu de la presidència grega sí que s'ha produït.

Cargando
No hay anuncios

És la tercera escenografia que recorda a la d'un president espanyol adoptada per Feijóo en només una setmana. Dimarts es va trobar amb el president de les Illes Canàries, Fernando Clavijo, amb el qual es va reunir a la seu de la presidència de l'executiu autonòmic i va comparèixer per anunciar un pacte bilateral PP-Canàries sobre immigració que busca pressionar i arraconar Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, l'acte que ha aixecat més comentaris va ser el de divendres passat, quan Feijóo va reunir els presidents autonòmics del PP en un palauet de Madrid que semblava una versió en petit del Palau de la Moncloa. La trobada, a més, va seguir un protocol similar al que tenen les conferències de presidents, encapçalades pel govern espanyol. Encara que no hi havia les autonomies no governades pel PP, Feijóo tenia darrere les banderes de les 17 comunitats autònomes, incloses les de Catalunya i el País Basc.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta escenografia va ser ridiculitzada i criticada a les xarxes socials. I el PSOE en va fer sang, però Feijóo va respondre dilluns en una entrevista a Antena 3 replicant que, "si els molesta, és que va encertar". Més d'un any després del 23-J, Feijóo continua maldant per gestionar el fet que el PP governa en la majoria de comunitats autònomes, que va guanyar les eleccions europees, que té majoria absoluta al Senat, però res d'això li serveix per destronar Sánchez. De moment, el president del PP continua igual de lluny del Palau de la Moncloa per molt que el cap de l'executiu espanyol tingui una majoria parlamentària cada cop més dèbil. A més, la imatge d'unitat del PP en matèria de finançament que va voler projectar amb els barons autonòmics ja s'ha començat a esquerdar menys d'una setmana més tard de forçar-los a subscriure un compromís de no actuar per lliure.

Agendes reformistes

Tot i això, Feijóo treu pit de les seves victòries electorals i s'emmiralla en altres líders per als quals no han estat estèrils. El relat del líder del PP és que, a diferència del que passa a Espanya, en aquests països les "agendes reformistes" que impulsen els conservadors fan que tot funcioni millor. En el cas de Grècia, Feijóo no ho ha justificat amb dades i s'ha limitat a lloar la política migratòria del ministre encarregat d'aquest afer, Nikos Panagiotopoulos, amb qui també s'ha reunit, però sense posar cap exemple concret. "Volem una aliança europea contra la immigració irregular. Això és un assumpte d'estat, però també europeu", ha dit Feijóo, que no té capacitat d'impulsar polítiques migratòries a Espanya, perquè qui governa és Sánchez i el control de fronteres és una competència estatal i no autonòmica.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, i tot i no ser representant de cap institució estatal, el líder del PP ha defensat la "importància" que "Espanya i Grècia treballin conjuntament" per portar a les institucions comunitàries propostes en aquesta matèria. "Seguirem en contacte amb aquest país", ha dit Feijóo, després d'una reunió que ha descrit com a "fructífera", i que diu que vol replicar amb altres mandataris europeus per "coordinar forces i impulsar les reformes que Europa necessita". Unes reformes que a Espanya, si més no de moment, quedaran en mans d'un executiu del PSOE.