Feijóo flirteja amb un gir social: s'obre a la jornada laboral de 4 dies i a ampliar els permisos de paternitat
El PP prepara una llei de conciliació en un intent de fer ombra a un govern espanyol limitat per la tensió amb Junts
MadridMentre el PSOE malda per reconduir la seva relació amb Junts i restablir la majoria plurinacional que va investir Pedro Sánchez, el PP assaja noves estratègies per desgastar el president del govern espanyol. Sense abandonar el flanc de Catalunya ni el recurrent atac a través de Veneçuela, els populars flirtegen ara amb un gir social. Alberto Núñez Feijóo pretén registrar al Congrés una llei de conciliació que ampliï els permisos de paternitat i maternitat de 16 a 20 setmanes, que es podrien repartir lliurement entre progenitors, i s'obre a estudiar la jornada laboral de quatre dies ("en alguns sectors" i fent horaris de "nou o nou hores i mitja" la resta de dies per compensar). Són dos afers que el líder del PP vol abordar amb els agents socials, a qui ha citat a una reunió encara sense data.
Mentre que alguns dels seus barons plantegen sortir al carrer contra el finançament singular de Catalunya, tal com van fer amb l'amnistia, fonts de Génova evitaven secundar aquesta estratègia, que entenen que està desgastada. En canvi, en la reunió del comitè executiu nacional del PP d'aquest dilluns, Feijóo va fer una crida a "elevar el llistó" presentant-se com "l'alternativa que no es quedarà esperant el seu torn" sinó que "demostrarà que el canvi és possible" amb una actitud propositiva. El PP vol contrastar amb la "decadència" que el seu president atribueix a Sánchez, que té una capacitat legislativa limitada per la dificultat de sumar amb els de Carles Puigdemont.
Ha apuntalat aquest missatge la número dos del PP, Cuca Gamarra, a la sessió de control al Congrés d'aquest dimecres al matí. "Hi ha alternativa" a un govern "paralitzat i sense rumb", ha reivindicat, afirmant que "aquí està el PP promovent polítiques de suport a les famílies". El líder de l'oposició assegura que el govern espanyol "ha abandonat" els "problemes dels espanyols" i, davant la sequera d'avenços socials d'aquesta legislatura en relació amb l'anterior, vol tractar d'ocupar aquest espai amb propostes socials més descafeïnades "perquè els grups es retratin". I, de pas, provocar que Junts i el PNB, amb qui té proximitat ideològica en afers com l'habitatge, es desmarquin del bloc progressista que sosté l'executiu de Sánchez.
D'aquesta manera, a més, reunint-se amb els agents socials, Feijóo intentarà tornar a posar-se el vestit de president del govern espanyol a l'ombra. Ja ho ha fet darrerament amb trobades amb líders europeus com la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, o escenificant acords bilaterals sobre afers d'estat com la immigració amb l'executiu de les Illes Canàries.
PSOE i Sumar no se'l creuen
Les propostes socials de Feijóo han generat crítiques de PSOE i Sumar, que no se'l creuen. Sobre la jornada laboral de quatre dies, Íñigo Errejón l'ha advertit que l'objectiu de treballar quatre dies és fer menys hores cobrant el mateix. "A Feijóo li passa sovint això. Sent campanes i no sap on", va ironitzar el portaveu de Sumar aquest dimarts des del Congrés. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que té en marxa una taula de negociació amb els agents socials per reduir la jornada laboral a 37,5 hores setmanals, ha donat la "benvinguda al diàleg" a Feijóo i l'ha convidat a seure a parlar sobre aquesta qüestió per sumar el seu suport quan la mesura arribi al Congrés.
Pel que fa a la llei de conciliació, la ministra d'Igualtat socialista, Ana Redondo, ha considerat "incongruent" que el PP tracti d'apropiar-se d'aquesta proposta quan en els últims anys "ha votat sistemàticament contra els permisos parentals i l'equiparació d'aquests permisos". També ha generat polseguera que Feijóo plantegi deixar de ser obligatori que les sis primeres setmanes se l'hagin d'agafar alhora els dos progenitors perquè hi hagi corresponsabilitat, ja que el PP defensa que cada família s'organitzi com consideri. "Lamentablement, no creuen en la igualtat transversal i prioritària", ha lamentat Redondo.
Tot i les crítiques, el PP manté l'aposta i fonts del grup parlamentari popular al Congrés expliquen que en les pròximes setmanes aniran desgranant noves propostes en el marc d'aquest gir social.