Crisi al PP
Política14/03/2022

Feijóo esmena la via Casado per reflotar el PP a Catalunya

El futur líder popular crida a defugir l'"enfrontament" i la "fractura" com a alternativa a l'independentisme i els populismes

BarcelonaLa moderació que se li suposa a Alberto Núñez Feijóo, encara que només sigui en les formes, ha superat aquest dilluns un primer test a Catalunya. El president gallec i futur líder del PP ha aterrat a Barcelona en el marc de la seva gira prèvia al congrés del partit de l'abril, on serà entronitzat president, i el seu discurs ha esmenat en la pràctica totalitat la bel·ligerància que Pablo Casado tenia per norma en terres catalanes. "No he vingut a dividir, a enfrontar ni a fracturar: això és l’antipolítica", ha dit Feijóo només arrencar la seva intervenció. La militància i plana major dels populars a Catalunya l'han rebut dempeus i amb una forta ovació a l'hotel Eurostars Grand Marina, i l'objectiu que ha traslladat als més de 600 assistents ha sigut clar: cal tornar a "connectar" el PP amb els catalans. "El PP pot tornar a ser un partit d’ampli espectre en què es vegi reflectida la majoria de la societat catalana", ha proclamat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu, ha admès ell mateix, és "complicat": els populars són l'última força a Catalunya i, en aquests moments, només tenen dos diputats. Però s'ha mostrat convençut que "tot té solució". La de Feijóo, ara per ara, no passa per reclamar un nou 155, ni per denunciar un "apartheid lingüístic" o assenyalar suposats nens que no poden anar al lavabo perquè parlen castellà, un dels últims hits en l'historial d'estirabots de Casado com a cap de files del PP. El gallec ha optat, per contra, per criticar l'independentisme perquè "vol viure d'esquena a Espanya", reivindicar que "es pot ser català i espanyol" sense que això sigui una "contradicció" i censurar la immersió lingüística lloant les bondats del model bilingüe gallec a l'escola. "¿Com li hem de dir a un xaval que només parli una llengua si té la possibilitat de parlar-ne dues o tres?", s'ha preguntat. Unes paraules més amables, en definitiva, per defensar un mateix fons.

Cargando
No hay anuncios

Feijóo ha afirmat que el Procés ha deixat "Catalunya tancada, damunt del divan d'un psiquiatre i preguntant-se qui és", però ha recalcat que només ha representat una "mil·lèsima" part de la història "d’aquest territori". I tot i que no ha atribuït a l'independentisme haver comès cap "cop d'estat", sí que ha encoratjat el "constitucionalisme" a defensar l'estat de dret, la Constitució o l'estat autonòmic i també a recuperar una Catalunya "dinàmica i cosmopolita". És en aquest sentit que, davant la mirada de dirigents com Dolors Montserrat, Xavier García Albiol i, fins i tot, Enric Millo, ha reclamat "un PP gran" i que sigui "punt de trobada de tota la societat catalana lliure": "l'única opció", ha dit, contra l'independentisme i el populisme, tal com s'acostuma a referir a Vox.

El president gallec ha evitat mencionar el partit de Santiago Abascal pel seu nom i ha esquivat l'incòmode pacte amb l'extrema dreta a Castella i Lleó. Però sí que ha tirat diversos dards als "populismes". En la seva parada al matí a les Balears, i en un intent velat de diferenciar-se dels ultres, també havia reivindicat un PP "autonomista" que "protegeix la diversitat d'Espanya i del conjunt de llengües del país". "Feijóo és el millor antídot contra els populismes: ho ha fet a Galícia i estic convençut que ho farà a la resta d'Espanya", li ha seguit el fil el president dels populars a Catalunya, Alejandro Fernández, tot i que el seu secretari general, el diputat Santi Rodríguez, va dir fa uns dies que no tindrien "el més mínim dubte" de pactar i governar amb Vox a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

On no hi ha hagut equilibris ha sigut en la presentació del president de la Xunta. Fernández s'ha desfet en elogis cap al futur president del PP, en qui confia per allargar un mandat que estava sentenciat pel tàndem Casado-Egea, i l'ha assenyalat com a garantia de la "dignificació" de les institucions enfront de la "subhasta constant" a la qual –ha dit– les sotmet Pedro Sánchez. I Feijóo, que ha titllat el govern de coalició de "mediocre", ha acusat el president espanyol d'haver abocat Espanya a "una espiral d'inflació, dèficit i increment massiu d'impostos". Ha insistit, amb tot, en la seva recepta alternativa en l'actual moment de crisi derivada de la guerra a Ucraïna: "Baixar al mínim els impostos de la llum, del gas i dels carburants". Ell, de moment, ha decidit rebaixar el to amb Catalunya.