Finançament singular
PolíticaAct. fa 0 min

El PP es conjura per aïllar Sánchez i Catalunya en el finançament autonòmic

Els líders territorials es comprometen a "no caure en la trampa", però no tanquen la porta a reunir-se amb el president del govern a la Moncloa per tractar altres afers

MadridMentre Pedro Sánchez tracta de seduir les comunitats autònomes crítiques amb el finançament singular per a Catalunya oferint-los més diners i anunciant que les convocarà per parlar bilateralment de les necessitats específiques de cada una, el PP reacciona fent pinya davant d'aquests cants de sirena que poden fer aflorar les diferències entre els territoris governats pel partit. Alberto Núñez Feijóo ha reunit els presidents autonòmics populars aquest divendres al Palau dels Ducs de Pastrana, a Madrid, en una ubicació que vol donar solemnitat a la cimera, amb la voluntat d'escenificar un front comú. El líder del PP i els representants dels 14 territoris han pactat una declaració conjunta en la qual els presidents autonòmics "renuncien expressament a caure en una bilateralitat tramposa en allò que fa referència al model de finançament". D'aquesta manera, adopten el compromís d'abordar la qüestió únicament en fòrums multilaterals, si bé deixen la porta oberta a acceptar la invitació de Sánchez de reunir-s'hi si és per parlar d'altres temes.

Cargando
No hay anuncios

Feijóo ha forçat la renúncia a tractar la qüestió del finançament en qualsevol contacte amb el govern espanyol, però no ha anat tan enllà com demanava la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que aquest dijous va exigir a la resta de presidents autonòmics que no acudissin al Palau de la Moncloa perquè el líder socialista només pretén "dividir-los" i "subornar-los". Veient que comunitats com Múrcia, el País Valencià, Galícia, Castella i Lleó o Cantàbria no recollien el guant i s'obrien a acceptar la invitació per parlar d'altres afers, Ayuso s'ha limitat a celebrar que "tot allò que tingui a veure amb la caixa comuna només es parlarà en un fòrum lleial, amb llum i taquígrafs i tots junts". No ha aclarit si finalment acceptarà veure's amb Sánchez, però altres presidents autonòmics, que representen una altra ànima del partit, ja han avançat que sí que aniran a la Moncloa.

És el cas del president andalús, Juanma Moreno, que ha dit que està disposat a dialogar amb Sánchez "per respecte institucional" i "responsabilitat". "No entrarem en cap subhasta ni blanquejarem les cessions a l'independentisme", ha dit per tranquil·litzar els seus. També el murcià, Fernando López-Miras, ha expressat la mateixa voluntat. "Per descomptat que és més senzill fer un arranjament entre dos que l'acord entre tots", ha admès Feijóo, que també ha fet referència a les "diferències" d'interessos que hi ha dins del PP perquè cada president "vol el millor per als seus veïns". Ara bé, el líder del PP ha assegurat que "per sobre d'aquestes legítimes aspiracions", entre les files populars hi ha la "lleialtat a la nació" i la protecció de la "igualtat". "Anirem tots a l'una", ha garantit Feijóo, aliè, per exemple, al que demanava el mateix PP l'any 2012, quan abraçava un "finançament singular" per a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Abandonar el "concert independentista"

En una compareixença sense preguntes, Feijóo ha exigit al president del govern espanyol que "abandoni el concert independentista" i convoqui de forma immediata una conferència de presidents per escoltar tots els territoris en comptes "d'imposar" els interessos de la minoria catalana. Si es compleixen aquestes condicions, el líder del PP s'ha mostrat predisposat a treballar per aconseguir una "actualització" del model de finançament autonòmic. Una altra petició que ha fet Feijóo és que Sánchez posi a disposició de les comunitats autònomes 18.000 milions d'euros dels fons europeus "que no ha estat capaç d'executar" i que, mentre es negocia el nou model, es creï un fons transitori per pal·liar els desequilibris dels territoris infrafinançats.

Cargando
No hay anuncios

Feijóo no ha entrat a concretar quina seria la proposta d'actualització del PP ni els criteris que haurien d'aplicar-se en el nou model per "dotar de més recursos les autonomies" i "millorar el finançament dels serveis públics" de totes. És justament el que li exigeix el PSOE, que ha qualificat de "decebedora" aquesta trobada de presidents autonòmics populars. Fonts socialistes han lamentat que el PP no ofereix "cap proposta vàlida i seriosament treballada per al sistema de finançament autonòmic, caducat des de 2014". El PSOE, a més, considera "falsa" aquesta exhibició d'unitat, i veu una prova d'aquesta falsedat en el fet que no s'hagi acceptat cap pregunta dels mitjans de comunicació.

En paral·lel, el PSOE reuneix aquest dissabte els seus barons en un comitè federal en el qual afloraran previsiblement les tensions que genera en el si del partit el pacte entre el PSC i ERC. Un altre dels objectius dels populars és tractar d'aprofundir en aquest malestar d'alguns líders territorials socialistes i que facin oposició amb ells davant del que consideren un atac al principi de "solidaritat" del sistema i un intent de "finançar el Procés". Feijóo ha aprofitat per contraposar la "coordinació" a la qual s'han conjurat al PP sobre finançament amb la "purga" que ha vaticinat que farà Sánchez de qui "no se sotmeti a les seves ordres".