En directe
El nou govern de Pedro Sánchez
29/09/2023

Felip VI convoca els partits dilluns i dimarts que ve per la investidura de Sánchez

Segueix en directe l'última jornada del debat d'investidura del candidat del PP a la presidència espanyola

I fins aquí el minut a minut de l'última jornada del debat d'investidura de Feijóo, en què el candidat del PP no ha aconseguit tampoc els vots suficients per ser president d'Espanya. Després del fracàs d'avui, s'engega el compte enrere: o Sánchez o noves eleccions. De fet, Felip VI ja ha convocat la segona ronda de consultes per a la investidura dilluns i dimarts de la setmana que ve. Gràcies per seguir la investidura amb nosaltres. Bona nit!

Felip VI mantindrà la ronda de consultes amb els partits dilluns i dimarts de la setmana que ve

Felip VI ha convocat la segona ronda de consultes per a la investidura dilluns i dimarts de la setmana que ve, un cop la presidenta del Congrés, Francina Armengol, li ha comunicat que Alberto Núñez Feijóo ha fracassat avui en el seu intent.

El PSOE exigeix el cessament d'un dirigent del PP que ha avalat l'agressió a Puente

El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, ha demanat a Alberto Núñez Feijóo la destitució del dirigent conservador Miguel Tellado, que a través de Twitter ha avalat l'agressió d'un home al diputat socialista Óscar Puente que pujava a l'AVE des de Valladolid. "Justificar la violència i la intimidació és inadmissible en política i en democràcia", ha piulat Cerdán.

La mesa del Congrés decideix comptar com a nul el vot d'Eduard Pujol

La mesa del Congrés ha decidit comptar com a nul el vot del diputat de Junts Eduard Pujol. El resultat final ha sigut de 172 vots a favor de la investidura de Feijóo, 177 en contra i un vot nul, tal com ha traslladat la presidenta del Congrés, Francina Armengol. Els membres de la mesa han estat diversos minuts deliberant i, finalment, s'ha pres la decisió de comptar-lo com a nul.

La decisió ha encès una sonora protesta per part dels diputats del PP, fins al punt que Armengol ha acabat demanant-los "respecte". "Per no voler els vots de JxCat, com està lluitant el PP el vot del diputat de JxCat que s'ha equivocat", ha ironitzat en un tuit posterior el ministre Félix Bolaños. "Encara que no els valgui per a res perquè perden igual", ha afegit.

29 Sep 2023| Última hora

El Congrés rebutja la investidura de Feijóo en la segona votació

El Congrés ha rebutjat la investidura de Feijóo en segona volta, on només calia majoria simple. Tot i així, la majoria absoluta de la cambra baixa ha votat en contra de la seva candidatura i s'obre ara el torn de Pedro Sánchez. Com estava previst, el líder del PP només ha obtingut com a aliats Vox, Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès. Al bloc del 'no', Sumar, Esquerra, Junts, EH Bildu, el PNB i el BNG.

La crònica des de Madrid, per Mireia Esteve: 'El Congrés consuma el fracàs de Feijóo, que ja demana una repetició electoral'.

Eduard Pujol (Junts) vota a favor de la investidura de Feijóo per error

El diputat de Junts al Congrés Eduard Pujol ha votat 'sí' a la investidura de Feijóo. Just després ha rectificat, però la secretària de la mesa Carmen Navarro que estava fent el recompte ha escoltat i repetit el 'sí', de manera que, en principi, el vot de Pujol comptarà al costat del PP, Vox, Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès. Amb tot, les majories serien 173 a 177 i, per tant, la investidura de Feijóo no fructificarà. Els membres de la mesa estan deliberant sobre en quina banda compten el vot de Pujol abans que la presidenta de la cambra baixa, Francina Armengol, proclami els resultats.

Escriure 'NO' en un paper per no equivocar-se en la votació: Tesh Sidi no vol fer com Herminio Rufino Sancho

La diputada de Sumar Tesh Sidi s'ha escrit en un paper NO al seu escó per no equivocar-se quan hagi de pronunciar el seu vot a la investidura, tal com ha publicat al seu Instagram. No vol que li passi com a Herminio Rufino Sancho, diputat del PSOE que en la primera votació va dir 'sí' erròniament. Aquesta vegada ha sigut el tercer en aixecar-se a expressar el seu sentit de vot i ho ha fet correctament. A l'hemicile hi ha hagut riures.

Acaben les intervencions i començarà la segona votació: cal majoria simple per a la investidura

Amb el torn de la número 2 del PP, Cuca Gamarra, han acabat les intervencions dels portaveus. S'ha decretat un recés de cinc minuts i es procedirà a la segona votació Feijóo en tindria prou amb majoria simple, però si no hi ha una sorpresa majúscula, hi haurà 178 vots (majoria absoluta) en contra.

Coalició Canària reivindica no situar-se en cap bloc

La diputada de Coalició Canària Cristina Valido ha reivindicat no situar-se ni en el bloc de dretes ni en el d'esquerres. "S'odien vostès tant", ha lamentat, després d'explicar que ha rebut molts "insults i desqualificacions" els últims dies pel fet de votar favorablement a la investidura d'Alberto Núñez Feijóo. "Si els que ens insulten volguessin negociar, segur que els insults vindrien de l’altre costat", ha vaticinat.  

Si us pregunteu el per què de la posició del grup canari, llegiu aquesta peça de David Miró: 'Per què Coalició Canària és l'únic partit que pot pactar amb PP i PSOE?'

EH Bildu i el PNB eleven el to contra Feijóo i reiteren el seu 'no' rotund

"Al seu partit i al meu els separa un abisme. Votarem no amb més raons". Amb aquesta contundència el portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha confirmat el vot en contra del seu partit a la investidura d'Alberto Núñez Feijóo. A les files jeltzales hi ha enuig pel discurs del candidat del PP dimarts, en el qual va buscar les pessigolles al PNB equiparant-lo en alguns moments amb EH Bildu i furgant en la seva rivalitat a Euskadi. "Euskadi no necessita discursos com els seus ni companys de viatge d’ultradreta. Esteba ha acusat Feijóo "d'arrogant", de fer una intervenció que "confón la sorna i la provocació" i que "ignora les realitats catalana i basca". "Està més sol que ahir", li ha traslladat.

Abans, el portaveu d'EH Bildu, Oskar Matute, ha puntualitzat que el PP no pot "rebutjar" els vots de la formació abertzale perquè en cap moment ha sigut una possibilitat que els independentistes bascos puguin votar favorablement a un candidat del PP. Matute ha fet un discurs reivindicatiu i ha criticat episodis foscos del PP a Euskadi com els fets del 3 de març de 1976 a Vitòria.

Nogueras (Junts), al PSOE: "La tesi que votar divideix neix de l'extrema dreta"

L'independentisme ha elevat el to. Després d'un dur discurs d'ERC, la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha volgut respondre el comunicat d'ahir del PSOE en el qual rebutjava el text que les dues formacions sobiranistes van impulsar al Parlament criticant que un referèndum és divisiu. "La tesi que votar divideix neix de l'extrema dreta. "El 80% dels ciutadans de Catalunya estan a favor de votar. A Catalunya votar no és divisió, sinó que és consens", ha reivindicat. Nogueras, com dimarts, ha tornat a recriminar al PP la recollida de firmes contra l'Estatut.

Esquerra reitera a Sánchez que cal "fixar les condicions perquè Catalunya pugui votar"

Com al Parlament, Esquerra ha reiterat al Congrés que "un cop assolida l'amnistia", és el moment de "fixar les condicions perquè Catalunya pugui votar i a fe de déu que ho aconseguirà més d'hora que tard". La portaveu adjunta dels republicans, Teresa Jordà, ha fet un discurs en català en el qual ha aconsellat a Feijóo avalar la independència de Catalunya.

"Si fóssim independents, podrien ser tranquilament l’Espanya que volen ser. Podrien fer una Espanya en espanyol, recentralitzar competències, sense problema, podrien fer inversions a Madrid sense que ningú es queixés. Sense que ningú es manifestés. Senyories de PP i Vox, podrien governar Espnaya amb majoria absoluta. Podria ser president d’Espanya, amb el permís d’Ayuso", li ha traslladat.

En la seva intervenció, dura, Jordà ha qualificat de "piolins" als membres de la Policia Nacional i de "família de lladres i corruptes", cosa que ha provocat la queixa del PP.

Sumar desitja "tota la sort" a Feijóo a l'oposició: "Quedi's amb la seva supèrbia, ràbia i superioritat moral"

Marta Lois, portaveu de Sumar, ha enviat Alberto Núñez Feijóo a l'oposició per culminar la seva intervenció. "Quedi's amb la seva supèrbia, ràbia i superioritat moral. Li desitjo tota la sort a l'oposició", li ha etzibat la portaveu del partit que lidera Yolanda Díaz. Lois ha augurat que el candidat del PP "no governarà perquè sap que està lligat de mans i peus per l'extrema dreta". "No és un home d'estat, és el perdedor de les eleccions", ha manifestat.

Abascal acusa Sánchez d'haver-se entregat "en cos i ànima a blanquejar ETA"

En un més dels seus excessos, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha acusat Pedro Sánchez d'haver-se "entregat en cos i ànima al blanquejament d'ETA" al llarg de l'anterior legislatura, a causa del suport d'EH Bildu a la governabilitat de l'Estat. El president del partit d'extrema dreta hi ha afegit ara la "carteta" que el ministeri de l'Interior va enviar a l'Europol per desvincular l'independentisme català del terrorisme.

Aguirre insta Feijóo a cedir els seus vots a Sánchez

Un cop constatat el fracàs de Feijóo, ja hi ha moviments des de la dreta per intentar impedir per altres vies l'acord sobre l'amnistia que treballen el PSOE i l'independentisme i, en definintiva, un nou govern de coalició progressista amb el suport d'una majoria plurinacional.

L'expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre (PP) ha instat el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, a cedir els "vots que siguin necessaris" per evitar que Pedro Sánchez governi "ni amb comunistes, ni amb independentistes, ni amb filoetarres".

Així s'ha pronunciat en una una entrevista a Telecinco, on ha deixat clar que, si ella estigués en la posició de Feijóo, "oferiria els vots del PP". "Tant de bo ho faci", ha arribat a dir.

Puente (PSOE) retreu a Feijóo que utilitzi Felip VI per consolidar el seu lideratge al PP

Óscar Puente ha tornat a jugar fort contra Feijóo. En la seva rèplica en nom del PSOE, ha acusat el candidat a la investidura de "trepitjar la Constitució" i "d'utilitzar" l'encàrrec de Felip VI per "reforçar-se davant els seus" i "convertir-se en cap de l'oposició" i líder del PP.

També ha criticat que reclamés que Pedro Sánchez "participés d'aquesta farsa" quan va retreure que fos ell qui intervingués en nom del PSOE en aquest debat. "El final del verano azul arriba i vostè marxarà", ha proclamat Puente, que ja ha donat entrada al torn de Sánchez amb l'aposta per la via del "diàleg".

Feijóo, conscient del fracàs: "No podré, amb tota probabilitat, donar-los un govern"

"No podré, amb tota probabilitat, donar-los un govern". Alberto Núñez Feijóo ha reconegut que sortirà del Congrés havent fracassat en el seu intent d'investidura. Ho sabia des del principi, però ha aprofitat aquesta oportunitat per reiterar a Pedro Sánchez que és una mena de frau als seus votants que aprovi una amnistia per mantenir-se a la Moncloa quan en campanya no va dir que ho faria. El que el PP vol des de la nit del 23-J és una repetició electoral, conscient que el PSOE no li entregaria l'anhelada abstenció per poder arribar al govern i no haver de dependre de Vox.

Feijóo manté la 'invitació' a Sánchez: "Jo dic amnistia no. I vostè, senyor Sánchez?"

Feijóo ha continuat el discurs que ja va mantenir dimarts apel·lant a Pedro Sánchez perquè aclareixi si aprovarà o no una llei d'amnistia. "Pugi aquí, no s'amagui, pugi aquí i ara, i parli clar, sense comunicats a les vuit del vespre plens d'eufemismes. Jo dic amnistia. I vostè, senyor Sánchez?", l'ha reptat. Jugant amb els cants de sirena de transfuguisme que han planat sobre la investidura els darrers dies, el líder del PP ha demanat al PSOE que no sigui "trànsfuga dels votants, dels principis i la Transició".

I mentrestant... ERC i Junts redoblen la pressió

Poc abans que arrenqués la sessió al Congrés, al Parlament s'ha aprovat la resolució d'ERC i Junts on fixen com a condicions per investir Pedro Sánchez que hi hagi una llei d'amnistia i un "compromís" per "treballar" sobre les condicions d'un referèndum. Una iniciativa que des del PSC i el PSOE ja han avisat que va massa enllà.

Ho expliquen des del Parc de la Ciutadella Núria Orriols i Roger Palós: 'El Parlament aprova condicionar la investidura de Pedro Sánchez a fer passes cap al referèndum'.

Yolanda Díaz demana "responsabilitat" i "no fer més soroll" perquè les negociacions arribin a bon port

A Sumar no ha caigut del tot bé que Junts i ERC pressionin amb el referèndum al Parlament i hagin enrarit l'última sessió del debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo. "Demano a totes les formacions que afrontem amb responsabilitat la negociació", ha afirmat en la seva arribada al Congrés. "Dialogarem amb serenitat i discreció. No fem més soroll", ha reclamat.