Ofensiva del PP

Feijóo denuncia "l'extorsió" de Junts a Sánchez i convoca una protesta a Madrid el 28 de gener

El PP amenaça amb una "ofensiva jurídica sense descans" i rebutja "convertir els Mossos en una policia nacional"

MadridL'acord entre el PSOE i Junts ha revoltat el PP, que ha anunciat una "ofensiva política, jurídica i social" contra "l'extorsió" que considera que està fent el partit liderat per Carles Puigdemont al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. En línia amb l'estratègia seguida fins ara pels populars contra la llei d'amnistia, el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, ha anunciat una nova protesta a Madrid el diumenge, 28 de gener. "Per dir alt i clar que aquest país no l'extorsiona ningú", ha justificat en roda de premsa a la seu estatal del partit l'endemà de l'accidentat ple del Congrés que va acabar amb l'aprovació in extremis de dos dels tres primers decrets de l'executiu.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Feijóo també ha advertit que l'equip jurídic dels populars "avaluarà fins a l'última coma" dels decrets així com l'acord dels socialistes amb Junts i les seves conseqüències per "intentar posar-hi fre als tribunals". A més, el PP ha anunciat el registre d'una sol·licitud de compareixença urgent de Sánchez a la cambra baixa perquè doni explicacions del pacte amb Junts. Feijóo ha denunciat que el líder del PSOE "mercadeja amb tot" i ha estat especialment dur amb la cessió de competències d'immigració a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Segons el PP, l'acord conté elements "d'extrema gravetat" i només la part sobre immigració "suposaria la compareixença urgent de qualsevol primer ministre" perquè "compromet la unitat i seguretat nacional". "Suposa convertir els Mossos d'Esquadra en una policia nacional i implica la desaparició de les úniques comissaries i centres de la Policia Nacional que queden a Catalunya", ha dit Feijóo sobre la possibilitat que canviï de mans la gestió policial d'estrangeria.

Feijóo també ha argumentat que es tracta d'una "capitulació constitucional en tota regla" perquè "genera un conflicte competencial entre administracions i cossos de seguretat". L'article 149 de la Constitució recull que la immigració o l'estrangeria són competències exclusives de l'Estat, però el PSOE assegura que la "delegació integral" que es faci a Catalunya, l'abast de la qual encara no ha concretat, tindrà cabuda constitucional.

Cargando
No hay anuncios

La del president del PP no ha estat l'única veu del partit que ho ha criticat. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, també ha denunciat aquesta "extorsió" en una atenció als mitjans i ha acusat Junts de "supremacisme" perquè són dels pocs polítics "que parlen dels ciutadans segons el seu origen". "Què pot sortir malament si dones la competència d'immigració a uns xenòfobs?", ha plantejat, tot i expressar dubtes sobre el fet que el traspàs competencial es pugui arribar a concretar.

Cargando
No hay anuncios

Altres barons autonòmics també han demanat la convocatòria d'una conferència de presidents que els reuneixi tots amb el govern espanyol per poder "rebre totes les explicacions dels pactes amb l'independentisme", que el PP creu que comprometen la "igualtat dels espanyols".

Cargando
No hay anuncios

"Només el principi"

"Ahir vam assistir només al principi del que vindrà" aquesta legislatura, ha avisat Feijóo, que ha considerat que el panorama que s'obre és "demencial". El líder del PP s'ha preguntat quin serà el preu que pagarà Sánchez per poder aprovar els pressupostos generals de l'Estat i la resta de normes dels quatre anys vinents. "Som davant un govern derrotat i humiliat".