La governabilitat de l'Estat

Feijóo demana a Sánchez que "marxi o convoqui eleccions", però evita la moció de censura

El líder del PP veu esgotada la legislatura: "Així no podem seguir"

2 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a l'arribada a la reunió dels grups parlamentaris del partit

MadridL'endemà del revés de Pedro Sánchez al Congrés, Alberto Núñez Feijóo ha aprofitat per fer una demostració de la força parlamentària del PP. Davant dels diputats i senadors populars, en una trobada conjunta al Senat, el líder de la primera força a les dues cambres ha demanat al president del govern espanyol que "convoqui eleccions o marxi". "Així no podem seguir", ha reblat Feijóo. Encara que el president popular veu esgotada la legislatura, no ha anunciat cap iniciativa per tractar d'escurçar-la i fonts de la direcció del PP descarten impulsar una moció de censura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El ridícul és absolut, la humiliació és total", ha dit Feijóo, sobre "l'espectacle" d'ahir a la cambra baixa. El no de Junts a dues iniciatives rellevants, com és el primer tràmit dels pressupostos per a l'any que ve i la reforma de la llei d'estrangeria, ha posat en qüestió la governabilitat de l'Estat. Ara bé, el president del PP demana que sigui el mateix Sánchez qui assumeixi que "no té una majoria per governar" i truqui al rei Felip VI per comunicar-li "que convoca eleccions o que se'n va".

"Està aflorant la decadència de qui ja no pot oferir res als espanyols. Això ja no dona més de si", ha afirmat Feijóo, que creu estar "davant les últimes embranzides" de l'executiu de coalició. Ara bé, les mateixes fonts de Génova admeten que tot i les dificultats que té Sánchez tant en l'àmbit judicial com parlamentari, el PP continua sense una majoria al Congrés que li permeti forjar una alternativa. "Estem igual que fa set mesos", diuen sobre el per què no tenen en ment impulsar una moció de censura.

La direcció dels populars no creu que el fet que Junts s'hagi allunyat del PSOE amb el vot en contra d'ahir els apropi a Feijóo, tal com apuntava el portaveu republicà, Gabriel Rufián, després que els juntaires votessin al costat de PP i Vox en les dues iniciatives fallides. "De moment no el deixaran caure perquè un president dèbil és una ganga", afirmen, mentre avisen alhora que un acostament del PSC i ERC per investir Salvador Illa a Catalunya complica encara més la legislatura a Sánchez.

"Només té la capacitat per bloquejar l'alternativa. És un simple tap al canvi que requereix el nostre país", ha insistit Feijóo, que demana pas amb la convocatòria d'eleccions generals a la tardor davant la constatació que el líder socialista no té una majoria sòlida al Congrés per tirar endavant les seves polítiques. "A Junts, Illa no li serveix", ha insistit el líder dels populars, que veu un Sánchez "noquejat" i "lligat als seus socis".

Per contra, Feijóo s'ha reivindicat com un un líder "lliure" després que Vox hagi trencat amb el PP a les autonomies. "Ni som com el PSOE ni som com Vox, nosaltres som lliures", ha assegurat. El líder del PP, a més, ha recordat la citació de Sánchez com a testimoni acordada pel jutge Juan Carlos Peinado, que investiga la seva dona, Begoña Gómez, per proclamar que està "assetjat per la corrupció". "Això s'ha d'aturar", ha afirmat.

stats