Feijóo demana ajuda a Europa per frenar Sánchez: "La UE no pot normalitzar a Espanya allò que no admet en altres estats"

Els populars europeus donen suport al PP espanyol en la seva croada contra l'amnistia als encausats pel Procés

Alberto Núñez Feijóo durant l'acte del PPE a Barcelona.
27/11/2023
4 min

BarcelonaSi l'independentisme va ser qui durant molt de temps va posar (en va) les seves esperances a Europa, ara és la dreta espanyola qui ho fa. Paradoxal? No tant, tenint en compte que el PP té a Europa molts més socis i palanques de poder que els independentistes catalans. El PP espanyol ha mobilitzat, per exemple, el Partit Popular Europeu, el principal grup al Parlament Europeu, perquè l'ajudi en la seva guerra contra Pedro Sánchez i l'amnistia als encausats del Procés. I els conservadors europeus s'hi han sumat amb entusiasme, tal com s'ha pogut comprovar en la trobada que han celebrat a Barcelona aquest dilluns. Allà, Alberto Núñez Feijóo ha anat un pas més enllà i ha reclamat a Europa que actuï per frenar-li els peus a Sánchez: "La UE no pot normalitzar a Espanya allò que no admet en altres estats", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PP espanyol ha insistit en la seva idea de presentar el PSOE de Sánchez com una "anomalia" a Europa pels seus pactes amb "l'esquerra populista i els independentistes". "Les democràcies europees cometrien un error si veuen el que està passant a Espanya com un afer intern. No és un afer intern d'Espanya", ha clamat, abans d'advertir que la "inestabilitat" espanyola s'acabarà contagiant tard o d'hora a la resta d'Europa si no s'actua abans.

Feijóo ha pogut fer aquesta crida amb la seguretat que té el PPE al darrere. De fet, minuts abans, el president del PPE, l'alemany Manfred Weber, ja havia anat fins i tot més enllà a l'afirmar que "Espanya està agafant la mateixa direcció que [Viktor] Orbán i [Jaroslaw] Kaczynski". "Això no ho podem permetre", havia dit. Els conservadors europeus, doncs, fan seva la tesi que l'estat de dret està en perill a Espanya i comparen el govern de Sánchez amb els règims il·liberals d'Hongria i Polònia, i que cal que Europa hi intervingui d'alguna manera. En aquest sentit, Weber ha denunciat el "silenci" de l'esquerra i els verds a Europa sobre el que està passant a Espanya.

La idea del PP i els seus correligionaris europeus és mantenir la tensió almenys fins a les eleccions europees, que volen convertir Espanya en un "plebiscit" sobre la figura de Pedro Sánchez. Així ho ha expressat aquest matí el vicesecretari d'afers internacionals del PP, Esteban González Pons, que ha alertat que l'amnistia està "feta en contra de la voluntat del poble espanyol".

Incògnita europea

La incògnita és si algun govern europeu de tall conservador s'atrevirà a fer un plantejament similar en un Consell Europeu o si la mateixa Comissió Europea, on hi ha majoria de comissaris conservadors o liberals (com ara el de Justícia Didier Reynders, pròxim a Cs, i especialment bel·ligerant contra el govern espanyol) obrirà una crisi amb el quart país més gran de la UE. És bastant difícil que això passi, perquè Europa no té ara mateix gaires líders tan europeistes com Sánchez, i el seu veritable problema és l'extrema dreta euroescèptica. Però segur que sí que hi haurà batalla política a nivell de PPE.

En aquesta batalla, Feijóo no estalvia algunes falsedats com ara la d'afirmar que el pacte entre el PSOE i els independentistes inclou un "referèndum d'independència que pot celebrar-se" o que "la bilateralitat en matèria de finançament autonòmic és contrària a la Constitució", quan fins ara tots els sistemes de finançament, inclosos els pactats pel PP, s'han fet de forma bilateral amb Catalunya abans i després s'han estès a la resta.

El prec de Sánchez Llibre

Tot l'acte en si ha estat una defensa de la unitat d'Espanya, l'estat de dret i l'economia de mercat, i per això ha cridat l'atenció el missatge del president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre, que ha demanat al PP que busqui la "màxima complicitat" amb el PNB i Junts per la seva defensa de la "competitivitat". "El pacte que més ens preocupa és el del PSOE amb Sumar perquè va en contra del cor de l'empresariat", ha remarcat Sánchez Llibre. D'alguna manera, la patronal Foment adopta un posicionament pragmàtic i confia en les forces de centredreta nacionalistes que donen suport a Sánchez perquè bloquegin les mesures del pacte amb Sumar que consideren que els perjudiquen. I tampoc amaga que li agradaria que el PP recuperés la interlocució i la capacitat de pactar amb Junts i el PNB.

També contra Sánchez per Palestina

Finalment, Feijóo també ha carregat contra Sánchez per haver causat una crisi diplomàtica amb Israel i per haver estat felicitat per Hamàs. En aquest sentit, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'ha mostrat contrari al fet que Espanya reconegui l'estat palestí al marge de la UE, tal com va insinuar Pedro Sánchez des de Rafah. "No es pot pretendre que un partit d'estat doni suport a aquesta postura, que és inadequada, no ha estat negociada i a més trenca el consens, perquè s'ha adoptat al marge dels nostres socis europeus", ha dit en el marc d'una trobada del PPE a Barcelona.

"Sánchez és l'únic governant europeu que ha rebut un agraïment explícit d'un grup terrorista com Hamàs [tot i que també el va rebre el primer ministre belga, Alexander de Croo]. Palestina no és Hamàs, i Hamàs s'ha de destruir i anul·lar", ha insistit Feijóo. "És raonable en ple conflicte bèl·lic crear un conflicte diplomàtic? És una equivocació molt greu", ha afegit. "Hi ha algun primer ministre europeu que tingui el rècord de ser aplaudit per Hamàs i basar la seva investidura amb els hereus d'una altra organització terrorista i que indulta actuacions a Barcelona que els jutges consideren terrorisme? Només n'hi ha un, Pedro Sánchez", ha conclòs.

Miguel Tellado serà el nou portaveu al Congrés

El PP continua anunciant amb comptagotes els canvis interns del partit, que es reestructura per afrontar una legislatura a l'oposició, un cop conformat el nou govern espanyol. Fonts del partit han explicat que el vicesecretari d'organització, Miguel Tellado, serà el nou portaveu al Congrés en substitució de Cuca Gamarra, que passa a ser únicament secretària general –fins ara combinava els dos càrrecs–. A Tellado se'l considera un perfil dur i és de la màxima confiança d'Alberto Núñez Feijóo. Va fer el salt a la política estatal de la seva mà, ja que formava part del seu equip al PP gallec. Tellado va ser secretari general del partit a l'autonomia del 2016 al 2022, portaveu de la formació, director de dues campanyes de Feijóo i diputat autonòmic durant deu anys. També va ser senador. El PP justifica la tria per la seva "àmplia experiència política".

Al capdavant de la vicesecretaria d'organització Feijóo situarà la vicesecretaria de polítiques socials, Carmen Fúnez, que també estava a les travesses com a possible portaveu a la cambra baixa. Els canvis en l'estructura del partit seran ratificats dijous en una reunió del comitè executiu dels populars.

stats