La governabilitat a l'Estat

Feijóo comença el curs atacant Catalunya: “Cap minoria ens imposarà com viure”

El PP aparca la picabaralla migratòria per centrar els atacs en el finançament singular

BarcelonaDesprés d’una tornada de les vacances centrada en les picabaralles al voltant de la política migratòria, el Partit Popular torna a la seva programació habitual en l’inici del curs polític. En un acte amb l’expresident espanyol Mariano Rajoy –que no ha pres la paraula–, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha tornat a assenyalar el pacte pel finançament de Catalunya com un greuge insalvable per als territoris de l’Estat. És per això que, des de Galícia, ha promès, juntament amb els presidents gallec, valencià i castellanolleonès, que el seu partit serà capaç de fer que cap minoria "imposi com hem de viure a Espanya”.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com? No ha concretat la manera de fer-ho, però ha fet valer el poder autonòmic dels populars, que governen en 11 de les 16 comunitats, com a mur de contenció contra les “cessions” i “humiliacions” del govern de Pedro Sánchez. A Feijóo no se li escapa que, en matèria de finançament, no hi ha cap altre consens al PP que la negativa a qualsevol concessió que es pugui llegir com un privilegi per a Catalunya. Més enllà d’això, les diferents prioritats entre els seus líders autonòmics impedeixen traçar un model alternatiu a l’actual.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que Feijóo no hi ha fet referència, el president de Galícia, Alfonso Rueda, sí que ha negat que el PP estigui dividit per aquesta qüestió: “Hem de poder defensar el que interessi a cada territori tenint en compte el que ens interessa a tots. I intentaran dividir-nos, però no ens coneixen”, ha expressat. Divendres vinent, Feijóo reunirà els seus presidents autonòmics per traçar un “front comú” contra el pacte entre el PSC i ERC, després que tots ells signessin un manifest oposant-se a la millora de l’autogovern dels catalans.

Qui Feijóo creu que té profundes discrepàncies en aquesta matèria és el PSOE. De fet, ha reiterat que un nou marc de finançament per a Catalunya implica també governar contra les –poques– comunitats que governen els socialistes i contra els “pocs socialistes dignes que queden”. Per això ha decidit vaticinar que tothom qui vulgui “oposar-se” a Sánchez acabarà “purgat”.

Cargando
No hay anuncios

"Ningú s'ha llegit l'acord"

En paral·lel, des d’Andalusia, la vicepresidenta i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat un altre cop l’acord per fer president Salvador Illa, però ha insistit que no es tracta d’un model excepcional per a Catalunya. “Tothom parla de l’acord, però us asseguro que ningú se l’ha llegit, perquè es diuen coses que no hi són”, ha dit la vicepresidenta, que ha assegurat que no fa més que desenvolupar l’Estatut català, i ha remarcat que Andalusia té elements “idèntics” en el seu. “Una altra cosa és que el vulguin desenvolupar”, ha afegit com un dard contra el president de la Junta d’Andalusia, el popular Juanma Moreno. Montero ha admès que la política del seu executiu a vegades ha estat “incompresa” fins i tot “pels seus”, però ha demanat confiança i unitat de cara al nou curs polític, que estarà marcat pel congrés del PSOE, que divendres Sánchez va decidir avançar