Feijóo fa de Catalunya la seva 'segona residència'
Pretén ser més present al Principat i potenciar la seva alternativa per no perdre pistonada, "com si hi haguessin eleccions"
BarcelonaNo ha passat desapercebut que Alberto Núñez Feijóo hagi visitat sovint Catalunya en els últims mesos. Que l'endemà del dia de la Puríssima, el líder del PP anés a Barcelona a reunir-se amb executius de l'empresa dermatològica Isdin i després intervingués en un acte a Foment del Treball va ser un pas més. No feia ni dues setmanes que havia estat al Principat i al llarg de l'any hi ha acumulat un total de vint dies –vuit dels quals per la campanya electoral catalana–. Com al desembre, ha aprofitat per intentar teixir aliances empresarials, per convèncer la patronal catalana de la seva recepta fiscal i per fer-hi aterrar la política espanyola. Però la presència a Catalunya forma part d'una estratègia de fons per seduir de nou l'electorat català. "No és cap sorpresa", asseguren fonts de la formació, que expliquen que "hi ha una dinàmica de no deixar de prémer l'accelerador, com si hi haguessin eleccions aviat".
En concret, aquestes fonts relaten que la direcció autonòmica i l'estatal "estan treballant des del juliol" en aquest pla per continuar intensificant la presència d'alts dirigents del partit a Catalunya. No només per qüestions internes de partit, sinó que s'ha treballat per reimpulsar la presència de Feijóo i de diversos vicesecretaris de forma pública. Així, els populars pretenen acabar de "reconnectar" amb la societat catalana en un context en què recalquen que, "per millorar resultats, Catalunya és una peça important i hi ha molt de marge, mentre que a altres zones és difícil créixer". Els sis diputats del PP català al Congrés d'un total de 48 encara estan lluny dels 11 que va obtenir Mariano Rajoy el 2011 o els 12 de José María Aznar el 2000. Malgrat el creixement respecte al resultat del 2019 –en tenien dos i el 2023 van triplicar resultats–, el PP sap que té "camp per córrer".
En nombroses entrevistes, Feijóo ha recalcat que dels quatre territoris clau en què hauria de tenir un bon resultat –Madrid, el País Valencià, Andalusia i Catalunya– només li falla l'últim. Segons el diagnòstic que es fa a la seu del madrileny carrer Gènova, créixer passa per ocupar "l'espai orfe" de Ciutadans i el moderat provinent de l'extinta CiU "enfocat als interessos econòmics". I un element que creuen que funciona és "la sensibilitat amb les particularitats territorials" de Feijóo.
De totes maneres, altres fonts matisen que l'elevada presència dels dirigents estatals del partit no és pas nova. Això inclou Pablo Casado, però també Rajoy i Aznar. De fet, Casado fins i tot va arribar a viatjar a Catalunya un cop per setmana durant la tardor del 2019 i va fer la promesa de mantenir-ho –tot i que després se'n va desdir–. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, també ha tingut moments en què hi ha estat molt present, per exemple, en la campanya electoral catalana.
L'impuls
El pla del dirigent gallec ha tingut aquest any una ajuda inesperada que ha impulsat encara més la seva presència: els comicis al Parlament, on el PP va passar de 3 diputats a 15. ¿Amb qui forja aliances quan ve? La jornada empresarial del desembre contrasta amb l'enfocament sindical del 25 de novembre, quan va intervenir al congrés de la UGT i després en un acte de defensa del "feminisme de veritat" coincidint amb la diada internacional contra la violència masclista.
El cap de l'oposició espanyol també va venir el 27 de setembre, quan va potenciar l'agenda social, i es va reunir amb l'Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) per prometre deduccions fiscals i insistir en la conciliació – i es va obrir a la jornada laboral de quatre dies– per acabar el dia a la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, al costat dels pagesos. Una agenda variada, amb actors socials i empresarials, que va des de la seva presència al Cercle d'Economia a finals de maig fins al teixit associatiu i econòmic. Part d'aquesta estratègia de fer-se més present ja es va copsar amb la simbòlica visita al Parlament i la reunió amb el grup parlamentari tretze anys després que ho fes Mariano Rajoy. I és que Feijóo vol aconseguir sintonia amb Catalunya, en un moment en què els populars noten la bona rebuda que ha tingut el Govern de Salvador Illa entre l'empresariat català.
També és notable la presència d'altres dirigents populars al Principat, la que més, la de Carmen Fúnez, vicesecretària d'organització del partit. També s'hi han prodigat altres dirigents com el portaveu al Congrés, Miguel Tellado, o el vicesecretari de coordinació autonòmica, Elías Bendodo, a més de la vicesecretària d'Igualtat, Ana Alós, que complementen la presència de l'eurodiputada catalana Dolors Montserrat.