La governabilitat de l'Estat

Feijóo ataca Sánchez pel pla de regeneració: "No es veia una cosa així des de Franco"

El PSOE amplia més de 4 punts la distància amb el PP, segons el CIS

2 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a la sessió de control al Congrés

MadridTot i que la majoria plurinacional al Congrés pengi d'un fil pel posicionament de Junts, Pedro Sánchez assegura que esgotarà la legislatura. I ho ha advertit a Alberto Núñez Feijóo, que ha triat un to dur contra el president del govern espanyol en el primer cara a cara que mantenen en una sessió de control a la cambra baixa des de la tornada de les vacances. El líder del PP l'ha atacat pel pla de regeneració democràtica que va aprovar aquest dimarts el consell de ministres. "No es veia una cosa així des de Franco", ha reblat Feijóo, que considera que la proposta de Sánchez per lluitar contra les fake news i els pseudomitjans és un "pla de censura".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha recomanat al líder de l'oposició que "canviï el xip" i abandoni aquesta oposició "avinagrada" perquè "hi ha govern per als pròxims tres anys". El cap de l'executiu espanyol ha criticat que el PP s'entesti a parlar amb negativitat del rumb de l'Estat quan les dades macroeconòmiques "avalen" la gestió del seu govern. "Ahir el Banc d'Espanya va elevar les previsions de creixement econòmic al 2,8% aquest any", ha celebrat Sánchez, a qui Feijóo ha respost posant en dubte l'estimació pel fet que al capdavant hi hagi l'exministre José Luis Escrivá.

Feijóo ha volgut contraposar la "persecució a periodistes i jutges" que atribueix a Sánchez a les propostes del PP, que mira de donar una imatge propositiva amb l'anunci fet aquesta setmana que impulsarà una llei de conciliació que inclourà la gratuïtat de les escoles infantils o la llei ELA acordada amb el PSOE i Junts. En el marc d'aquesta aposta dels populars, el seu líder farà aquest dijous la segona parada de la gira europea que va anunciar la setmana passada. Serà a Roma, on es reunirà amb la presidenta d'extrema dreta italiana, Giorgia Meloni, a qui Feijóo posa com a exemple en política migratòria.

El PP a la baixa, segons el CIS

D'altra banda, el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha fet públic aquest dimecres els resultats del seu baròmetre de setembre, que amplia amplia a 4,5 punts la distància entre el PSOE i el PP. L'organisme que dirigeix José Félix Tezanos estima en el 33% el percentatge de vot als socialistes -un 0,1 més que al juliol-, mentre que situa en un 28,5% l'estimació de vot als populars. A l'últim baròmetre, el CIS va donar al PP un 30,2%. És el primer baròmetre des que es va anunciar l'acord PSC-ERC pel finançament singular.

Segons el CIS, Sumar i Vox també millorarien resultats, fins al 13,1% i el 7,8% de vot respectivament -el juliol, registraven un 12,2% i 6,6% respectivament-. En canvi, i després de l'embranzida del partit pels resultats les europees, Podem baixaria fins el 3,6% (a juliol registrava un 4%). En el flanc independentista, Esquerra (1,4%) quedaria per davant de Junts (1,3%), tot i que per molt poca diferència. El partit d'Alvise, S'ha Acabat la Festa, també s'enfilaria fins el 2,9% de vot, 0,2 punts més que al juliol.

stats