Cap al 23-J
Política29/06/2023

Feijóo descarta ara derogar la reforma laboral de Díaz, tot i que el PP la va rebutjar

El líder conservador subratlla des de Brussel·les la importància que la pactessin els sindicats i la patronal

MadridSi no fos pel vot erroni d’Alberto Casero, la reforma laboral impulsada per Yolanda Díaz no s’hauria aprovat, en part pel no del PP. Aquell 3 de febrer del 2022, encara amb Pablo Casado com a líder del partit, la portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, va anunciar que el PP la derogaria tan bon punt arribés a la Moncloa. Però ara el nou president de la formació conservadora, Alberto Núñez Feijóo, assegura que és “substancialment bona” i que descarta fer-ho. Encara és una incògnita què significa el lema “Derogar el sanchisme” que tant promet el PP, però no implicarà eliminar el marc laboral que van acordar el govern espanyol, els sindicats i la patronal.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa a Brussel·les, ha subratllat que no forma part de les seves prioritats modificar-la i que respectarà el pacte que es va assolir a la taula de diàleg social. “El que intentaré és que els sindicats i la patronal es tornin a reunir i veure si determinades queixes com la del sector de l’automoció es poden millorar amb algun ajust”, ha dit Feijóo amb relació a una normativa que compta amb el vistiplau de les institucions comunitàries i que era exigible per complir el pla de recuperació. “El tronc de la reforma laboral es mantindrà. Si sindicats i patronal creuen que s’ha de mantenir, no formarà part de les meves prioritats modificar-la”, ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

L’expresident gallec encara no liderava el PP el febrer de l’any passat, quan va tenir lloc aquella ajustadíssima votació, marcada pel transfuguisme de dos diputats d’Unió del Poble Navarrès, els dubtes de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a l’hora de comunicar el resultat i l’equivocació del popular Casero. Si bé és cert que ell mai ha explicitat que volgués reformar-la, Gamarra sí que ho va fer durant el debat parlamentari i va defensar la imposició de la motxilla austríaca, que amenaça les indemnitzacions per acomiadament. 

Cargando
No hay anuncios

Precisament, Feijóo fa uns dies va recuperar aquesta idea durant l’exposició del seu programa econòmic a Barcelona. Tot i que no va concretar com l’aplicaria, consisteix en crear uns comptes a la Seguretat Social per als treballadors on s’acumulen fons durant la seva vida laboral que poden recuperar en cas d’hipotètics acomiadaments i com a pla de pensió de cara a la jubilació. Es tracta d’un model que ha avalat el Banc d’Espanya i que Díaz ha rebutjat.

Entre altres coses, la reforma laboral que va impulsar la ministra de Treball buscava limitar la temporalitat, fer estructural el mecanisme dels ERTO per evitar acomiadaments massius i prioritzar els convenis col·lectius davant dels d’empresa, entre més coses. El projecte no va acabar comptant amb els vots d’Esquerra i EHBildu perquè no implicava una derogació de la reforma laboral del PP del 2012, ni tampoc convencia del tot el nucli dur de Podem, que hi va votar a favor perquè no es podia permetre una altra opció. “És la reforma del PP amb alguns ajustos i amb l’acord de sindicats i patronal”, destacava Feijóo aquest dijous des de Brussel·les. Que el PP s’hi oposés en aquell moment va evidenciar un cert distanciament amb la patronal, normalment més afí als governs de la dreta, i ara Feijóo vol evitar trencar consensos del diàleg social si el futur pròxim que li espera és la Moncloa. A més, el nou marc laboral és una de les obligacions pels fons europeus.

Cargando
No hay anuncios

L’arribada dels fons europeus

Ara bé, una de freda i una de calenta. Després d’una cimera del Partit Popular Europeu i de mantenir una trobada bilateral amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, Feijóo sí que ha qüestionat alguns plans de reforma del govern espanyol vinculats a les ajudes europees i ha defensat “reorientar-los”. L’argument és que Espanya no està arribant a les fites acordades amb la Comissió, si bé la realitat és que la reforma laboral i la de les pensions ja s’han tirat endavant i és l’estat membre que està rebent més de pressa el desemborsament dels fons, informa Gerard Fageda. Una altra cosa és el retard en l’execució dels fons. La Moncloa no dubta que el pròxim pagament arribarà i que, en tot cas, només perilla si el PP arriba al govern i fa tabula rasa amb els plans impulsats fins ara per l’executiu de PSOE i Unides Podem. La reforma laboral, com a mínim, la mantindrà.

Cargando
No hay anuncios
Feijóo rebutja debats a quatre amb Sánchez, Díaz i Abascal

En clau estrictament espanyola, Feijóo ha rebutjat els debats a quatre amb Pedro Sánchez, Yolanda Díaz i Santiago Abascal, organitzats el dia 14 per la Cadena SER i El País i el dia 19 per RTVE. El PP creu que són "incomplets" si no inclouen ERC, el PNB i EH Bildu. A Brussel·les, Feijóo ha estat interpel·lat sobre si els seus col·legues del Partit Popular Europeu s'han interessat pels pactes amb Vox. El líder conservador ha respost que ha donat més suport al PSOE que no pas pactes de govern ha firmat amb Vox. En un exercici de tergiversació, Feijóo ha comparat alguns acords municipals amb el PSOE a canvi de res, com l'alcaldia de Barcelona, de Vitòria i de la Diputació Foral de Guipúscoa, amb únicament dos pactes autonòmics amb Vox, el del País Valencià i les Balears, ignorant les desenes d'acords municipals amb l'extrema dreta. "Si vostè fa la suma, veurà que hi ha més suports al PSOE que a governs amb Vox", ha assegurat.