Sánchez retreu a Feijóo que "agiti" el carrer contra l'amnistia

El líder del PP anuncia que portarà l'amnistia al Constitucional: "És rellançar la independència"

4 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, reunits al Congrés

Madrid / BarcelonaSi la reunió entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo no hagués acabat en retrets hauria sigut una sorpresa. La tensió entre els dos màxims líders estatals continua inalterable, i així s'ha constatat en la trobada que han mantingut aquest dilluns en el marc de la ronda de contactes del líder del PSOE per a la investidura. L’endemà de la manifestació de la dreta a Barcelona en contra de l'amnistia, que per als socialistes no va complir les expectatives d’assistència, el president espanyol en funcions ha reclamat al líder del PP “contenció en l’intent desesperat d’agitar el carrer”. La trobada –d’una hora– només ha servit per constatar l’abisme que separa avui dia el PSOE i el PP: ni Sánchez n’ha tret un acord per renovar el Consell General del Poder Judicial –l’únic que volia traslladar-li al president del PP– ni Feijóo ha aconseguit que li aclareixi si hi haurà amnistia. De fet, segons el polític gallec, Sánchez no ha pronunciat la paraula, com sí que va fer a Granada flanquejat per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al PSOE li han molestat les dues manifestacions que han tingut lloc en les dues últimes setmanes: la de Societat Civil Catalana d’aquest diumenge a la capital catalana i l’acte que el PP va convocar dos dies abans del debat d’investidura de Feijóo a Madrid. Consideren que són protestes contra la investidura de Sánchez i subratllen que, en canvi, els socialistes van ser “absolutament respectuosos” quan va ser el torn del candidat conservador. La crítica ha indignat Feijóo, que ha puntualitzat que Sánchez no estava designat per Felip VI quan es van convocar aquestes mobilitzacions. Oficialment, com la concentració convocada per una fundació que tindrà lloc el 29 d’octubre a la plaça de Colón de Madrid, són actes de protesta contra l’amnistia. 

La figura de Felip VI

El preu que el líder del PSOE està disposat a pagar pel suport de l’independentisme marcarà també la desfilada del 12 d’Octubre, en la qual Sánchez veurà com la xiulada que li dediquen els assistents serà presumiblement més sonora que la dels anys anteriors. Preveient aquesta possibilitat, el president en funcions també ha demanat a Feijóo que no faci una “instrumentalització partidista” de la diada espanyola i, fins i tot, li ha advertit que en la concentració a Barcelona “s’ha faltat al respecte” a Felip VI, amb la presència de pancartes que qüestionaven que el rei hagi proposat Sánchez per a la investidura. 

I és que la rebuda que pugui tenir l’amnistia en la societat és una de les preocupacions del govern espanyol, que fa dies que malda per desmuntar la tesi del PP que “Espanya es trenca”. Una enquesta de 40db publicada aquest dilluns a El País i la Cadena SER indica que un 30% de la població avala un eventual pacte del PSOE amb Sumar i el sobiranisme, mentre que un 48% preferiria una repetició d’eleccions. La portaveu del PSOE, Pilar Alegría, s’ha afanyat a enviar un missatge de “tranquil·litat” i a deixar clar que el seu partit no aprovarà res que sigui inconstitucional, després de ser interpel·lada sobre si ara els socialistes creuen que l’amnistia té encaix en la carta magna. 

Això és el que haurà de dirimir pròximament el Tribunal Constitucional. Feijóo ha confirmat que, si hi ha un acord entre el PSOE i l’independentisme per a l’oblit judicial del Procés, els populars portaran la llei que en resulti a l’òrgan de garanties. “Si aquest text va per on s’ha dit [...], esclar que el recorrerem”, ha dit en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. Més enllà de la via judicial, el que principalment Feijóo qüestiona a Sánchez és que abans del 23-J va rebutjar aquesta mesura i ara l’avali, de manera que el més “honest”, creu, és que demani “autorització” als espanyols per a una amnistia amb una repetició electoral. 

Les opcions d’un referèndum

Segons Feijóo, l’amnistia “rellançaria la independència”, tot i que el PSOE afirma el contrari i s’ha negat en rotund a un referèndum. Explorant una escletxa, però, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha obert la porta a la possibilitat que la independència no sigui l’única opció en una eventual consulta. “La independència ha de ser una opció. A partir d’aquí, si hi ha altres propostes, benvingudes siguin, i que la ciutadania decideixi lliurement. Les característiques del referèndum han de formar part de la negociació”, ha afirmat en una entrevista a TVE.

Aragonès no ha fet referència a una fórmula amb tres opcions com la del 9-N del 2014, i fonts republicanes han matisat que el no que pugui plantejar el PSOE pot anar acompanyat d’una proposta diferent a mantenir l’statu quo.

El president català també s'ha referit a la proposta de llei d'amnistia que aquest dimarts Yolanda Díaz presenta a l'Ateneu Barcelonès i que es va conèixer divendres passat. Aragonès ha discrepat del fet que inclogui els policies encausats per les càrregues de l'1-O i, de fet, el mateix Sánchez també es va desmarcar de la proposta a Granada. En aquest sentit, Sumar ha volgut matisar que el que farà públic és una reflexió acadèmica –encara no acabada– que va en paral·lel a una negociació en marxa amb la resta dels partits sobre una proposició de llei. Aquest dimarts, un cop superada la reunió amb el PP, Sánchez continuarà amb la seva ronda de contactes, ara sí, amb potencials aliats que li donin suport, el BNG i el PNB.

stats