Política 03/09/2015

Federalistes d'Esquerra plantegen al PSOE, IU i Podem un front federalista

L'entitat adreça una carta als nous presidents autonòmics d'esquerra

Efe
2 min
Els socialistes tenen ara dues presidentes de comunitat: Francina Armengol, a les Illes Balears, i Susana Díaz, a Andalusia, que fa poques setmanes va ser mare.

BarcelonaL'entitat Federalistes d'Esquerra ha enviat una carta als nous presidents autonòmics d'esquerra i als líders del PSOE, IU i Podem per animar-los a articular conjuntament un moviment social federalista a tot Espanya i amb connexions a d'altres països europeus.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La carta, feta pública aquest dijous, ha estat enviada al president del País Valencià, Ximo Puig; a la de les Illes Balears, Francina Armengol; el d'Aragó, Javier Lambán; el d'Astúries, Javier Fernández; el de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page; la d'Andalusia, Susana Díaz; i el d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara. També als líders del PSOE, IU i Podem, Pedro Sánchez, Alberto Garzón i Pablo Iglesias, respectivament.

En la seva missiva, Federalistes d'Esquerres denuncia que la crisi a Espanya s'ha agreujat per l'"immobilisme i el radicalisme del PP i els seus atacs recentralitzadors i en contra de l'estat del benestar". Encara que assenyalen que part d'aquesta crisi "procedeix de l'esgotament i bloqueig de l'estat autonòmic, que, encara que ha permès avançar en la descentralització en les últimes dècades, ha coexistit amb patologies importants".

En aquest context, Federalistes d'Esquerra demana als presidents autonòmics i als líders de PSOE, IU i Podem "construir conjuntament, amb el suport dels nous agents i lideratges polítics, un moviment social federalista a tot Espanya i amb connexions a d'altres països europeus, que sigui el motor d'un debat serè sobre quin és el millor model federal per a Espanya i Europa".

La plataforma planteja que la solució per a Espanya passa per "reformar en profunditat les estructures de l'Estat i avançar simultàniament cap a una Europa solidària sense fronteres, més democràtica i també reformada". Per a l'organització, el federalisme, en la mesura que permet anar "més enllà de l'Estat-nació", és "la forma de govern ideal per al món del segle XXI", perquè "implica unió i solidaritat en la diversitat", ha explicat l'entitat.

Però el federalisme "no avançarà sense un gran esforç de pedagogia", segons Federalistes d'Esquerra, que demana en aquest sentit als destinataris de les cartes que "es comprometin en la difusió de les idees federalistes, en els seus discursos i en els seus programes i actuacions".

Federalistes d'Esquerres va néixer el setembre del 2012 quan un grup de ciutadans va veure la necessitat d'obrir un espai federalista a Catalunya després de la Diada de l'11 de Setembre d'aquell any, que va accionar el procés sobiranista. Formen part de la seva junta directiva el catedràtic de Filosofia de la Universitat de Barcelona, Manuel Cruz, el degà de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joan Botella, l'expresidenta de Ciutadans pel Canvi, Carme Valls-Llobet, i l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, entre d'altres

stats