GESTIÓ SOTA SOSPITA
Política16/10/2013

La FECAC envia García Prieto a la Fiscalia

La junta provisional sospita que l'expresident s'hauria apropiat beneficis de la Fira d'Abril

Marc Colomer / Sara González
i Marc Colomer / Sara González

Barcelona.Els 27 anys de gestió de Francisco García Prieto al capdavant de la Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC), organitzadora de la Fira d'Abril, ja estan en mans de la Fiscalia de Barcelona. Tal com ja va avançar l'ARA, la junta provisional de l'entitat -García Prieto va ser forçat a dimitir al juny- va presentar ahir un escrit al ministeri públic perquè investigui les suposades irregularitats de l'anterior president.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els actuals dirigents de la FECAC, encapçalada ara per Miguel Terrino, que era el número dos de García Prieto fins abans de la seva dimissió, van lliurar a la Fiscalia un dossier amb informació elaborat amb el seu equip d'advocats. Consideren que la documentació aportada conté prou proves per demostrar que l'expresident de l'entitat es va apropiar de beneficis de la Fira d'Abril que havien de ser per a la federació. També fan referència a factures "dubtoses" en concepte de suposada representació pública de l'expresident, negocis monopolístics lligats a la Fira, moviments estranys entre la FECAC i la seva fundació, factures duplicades i fins i tot una "doble comptabilitat".

Cargando
No hay anuncios

"Ja fa un temps que hem detectat que García Prieto feia negocis amb la Fira d'Abril que no tenien retorn a la FECAC. Sortiran moltes coses", va assegurar fa uns dies Joaquín Moreno, portaveu de la FECAC i un dels dirigents que han promogut la denúncia, juntament amb Terrino. Ara, després d'haver trucat a la porta de la Fiscalia, esperen que surti a la llum tota la veritat.

I és que, al marge de les irregularitats que podria haver comès, sí que és conegut que García Prieto va arribar a construir un entramat empresarial al seu voltant que exercia un negoci monopolístic a la Fira d'Abril catalana i que controlava ell amb persones del seu nucli de confiança, com ara un dels seus fills. Des del muntatge de les casetes de les cases regionals, entitats, partits i administracions -que pagaven per ser-hi malgrat les generoses subvencions que atorgaven, un mínim d'uns 300.000 euros anuals- fins a l'aparcament. La "pedra de toc" de tot plegat, segons explica un exdirigent de l'entitat, era el magatzem regulador de la Fira, que proveïa de manera exclusiva begudes, menjar i material a les entitats.

Cargando
No hay anuncios

Les sospites sobre García Prieto no són noves. El cas ja va arribar al Parlament el 2010. La comissió de peticions de la cambra catalana va aprovar el 28 de setembre d'aquell any -a instàncies d'una de les entitats de firaires més combativa contra García Prieto, liderada llavors per Isabel Noves- demanar a l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) que investigués la situació jurídica de la FECAC i el modus operandi del seu president. La petició mai va arribar a Antifrau perquè l'aleshores president de la Generalitat, José Montilla, va convocar eleccions i la tramitació de la iniciativa parlamentària es va aturar. A més, la FECAC ha estat condemnada en dues ocasions per haver incomplert contractes amb proveïdors de la Fira.

Eleccions dissabte vinent

Cargando
No hay anuncios

Ara que la informació ja està en mans de la Fiscalia, la FECAC intentarà resoldre la seva situació d'interinitat aquest dissabte, quan se celebraran eleccions per escollir els integrants de la nova junta. Hi concorren quatre candidatures: la de Francisco Carmona, que inclou dos integrants de la junta menys crítics amb García Prieto; la de Daniel Salinero -vinculat al PSC-, que integra dos dirigents més en una candidatura pròxima a García Prieto; la de Rafael Perona, impulsada pel Centre Gitano de la Mina, i la de Francisco Flores, sense cap membre de la junta i que té la simpatia de les entitats i els dirigents crítics, que han decidit no repetir. La nova junta haurà d'afrontar una auditoria due diligence per aclarir els dubtes que planen sobre la gestió.