La família vol un funeral íntim sense polítics ni institucions

Els populars valencians lloen ara la seva figura després d’haver-ne renegat

Els regidors que van ser companys de Barberá a l’Ajuntament, i que ara ja no militen al PP, van retre homenatge a l’exalcaldessa en l’hemicicle del consistori.
Salva Almenar
24/11/2016
3 min

ValènciaEl 112 va rebre, a les 7 del matí, una trucada de l’Hotel Villareal de Madrid, just davant del Congrés de Diputats. Era la germana de Rita Barberá, María José, que va trucar a urgències en veure que respirava malament. S’havia desplaçat fins a Madrid dimarts, perquè va sospitar que la senadora no es trobava bé després de parlar amb ella per telèfon. L’exalcaldessa de València va ser atesa per sanitaris del Summa durant més de mitja hora, però tot i les maniobres de reanimació, no van poder fer res per salvar-li la vida. L’autòpsia va confirmar, hores després, que havia mort d’un infart.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La notícia sacsejava de bon matí València. Polítics, institucions i ciutadans quedaven commocionats per la defunció de la que va ser alcaldessa de la ciutat durant 24 anys. El xoc més gran el vivia, a part de la seva família, el PP valencià, que, desconcertat, veia com havia de dir adéu al seu principal referent polític sense haver pogut firmar la pau amb ella després d’haver-li girat l’esquena per la seva complicada situació judicial.

La família de Barberá va demanar poder acomiadar-la avui en un funeral íntim amb amics i familiars i en absència d’institucions i partits polítics. Malgrat el seu desig, està previst que aquesta tarda passin pel tanatori de València nombrosos polítics espanyols, com el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que hi anirà com a amic íntim.

De manera deliberada o no, el PP valencià va fer del comiat de Barberá una mena de reconciliació pòstuma i la realitat és que en 48 hores els dirigents populars valencians van passar de no opinar de la declaració al Tribunal Suprem pel cas Taula d’una persona que “ja no pertanyia” al partit a desfer-se en elogis cap a la que consideren que ha sigut la millor alcaldessa d’Espanya.

Reparació de la figura de Barberá

La presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, principal rival de Barberá en el partit i que va ser qui va pressionar més Génova perquè la fessin dimitir, va ser la primera a sumar-se a les mostres de condol. Va lamentar la “pressió” a la qual se l’havia sotmès en els últims mesos, que l’havia portat a prendre medicaments, i tot i que va reconèixer que “aquest episodi últim [en al·lusió al cas Taula] ha sigut més dur”, va assegurar que “la campanya contra Barberá ve des de la legislatura passada, amb una situació prolongada de molt estrès i assetjament”. Una situació a la qual el seu partit hauria contribuït, ja que va donar suport a una moció a les Corts Valencianes per instar la senadora a deixar l’escó per no haver representat dignament els valencians.

Les peticions insistents perquè fes un pas enrere i la sensació que els seus companys de partit l’havien deixat caure van obrir una ferida insalvable amb l’actual direcció del PP valencià. Només els seus companys a l’Ajuntament -desposseïts de la seva condició d’afiliats del PP per haver sigut imputats pel cas Taula- i el seu amic i deixeble polític Francisco Camps han defensat de manera decidida la innocència de Barberá.

Tres dies de dol

Alfonso Novo, que va ser designat per la mateixa Barberá com el seu successor, va lloar la figura de l’exalcaldessa en nom de “tots els regidors populars” -nou a efectes pràctics, tot i que vuit ja no són afiliats-. Novo, que per al partit ja no és una veu autoritzada, es va erigir en portaveu del PP per retre-li homenatge. El regidor va destacar la dedicació de l’exalcaldessa “amb ànima, honradesa, perseverança i passió al servei públic dels valencians”.

Mentre ahir el PP valencià intentava fer una mena de desgreuge cap a Rita Barberá, des de la que va ser la seva oposició es va optar per aparcar momentàniament les diferències polítiques i reconèixer la seva figura. El primer a reaccionar va ser l’alcalde de València, Joan Ribó, que va convocar un ple extraordinari en què es va aprovar una moció que reconeixia Barberá com una “part indiscutible de la història de la ciutat” i en què es van decretar tres dies de dol oficial.

També van enviar missatges de condol a la família el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el de les Corts Valencianes, Enric Morera. Puig, que va assegurar que sentia “tristesa” per la notícia, va agrair a Barberá “tot l’esforç que va fer” per transformar València. Al Parlament valencià, tots els grups -inclòs Podem- van guardar un minut de silenci en memòria de qui va ser diputada entre els anys 1983 i 2015.

Tant l’Ajuntament com les portes de casa de Rita Barberá es van convertir ahir en dos llocs de pelegrinatge per a centenars de veïns que van voler retre homenatge a l’exalcaldessa amb espelmes i rams de flors. També a la catedral, centenars de persones van assistir a una missa en record de Rita Barberá.

stats