Familiars dels presos polítics denuncien a l'Eurocambra la "persecució ideològica" a Espanya

La Comissió Europea considera els empresonaments una qüestió jurídica i no canvia de posició

Els familiars dels presos catalans, al parlament europeu
Laia Forès
26/03/2018
2 min

Brussel·lesFamiliars dels presos polítics i dels membres del Govern exiliats -entre ells la germana de Carles Puigdemont- han denunciat aquest dilluns al Parlament Europeu "l'empresonament de líders polítics i socials i la persecució ideològica" a Espanya. És la primera vegada que l'Eurocambra ha acollit un acte amb familiars dels consellers empresonats o a l'exili.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La situació de cada família és molt diversa. Hi ha famílies amb nens petits o amb pares grans i la presó està a 600 quilòmetres de casa. Imagina't que és per un nen petit que el seu pare estigui a la presó i veure'l a través d'un vidre", ha explicat Montserrat Puigdemont durant la roda de premsa que han celebrat.

Els familiars s'han reunit al Parlament Europeu amb diferents eurodiputats de la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya, un grup format per eurodiputats de diferents formacions polítiques i nacionalitats, a qui han traslladat les seves denúncies. A la reunió hi han assistit, entre altres, l'independentista flamenc Mark Demesmaeke i el liberal-conservador alemany Bernard Lucke. També els catalans Jordi Solé (ERC) i Ramon Tremosa (PDeCat).

22 viatges a Madrid d'un nadó

El nebot de Jordi Cuixart, Pol Leiva, ha denunciat que els polítics o líders socials que són a la presó ho estan sense haver estat jutjats i han estat enviats lluny de casa "en una dispersió semblant" a la que s'aplica als presos d'ETA. "Un nen que amb prou feines té sis mesos porta 22 viatges de Barcelona a Madrid per veure 40 minuts el seu pare", ha explicat fent referència al fill de Cuixart.

A la germana de Puigdemont i el nebot de Cuixart els acompanyaven Betona Comín, germana del conseller de Salut; Laura Masvidal, dona de Joaquim Forn; Meritxell Lluís, dona de Josep Rull; i Maria Romañach, dona de Lluís Puig.

Consellers exiliats

Els tres consellers exiliats a Bèlgica -Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig- s'han reunit aquest matí amb el grup de familiars que aniran al Parlament Europeu. Tot i que divendres el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va reactivar l'euroordre, els tres consellers s'han entrevistat amb tota normalitat amb el grup.

Segons fonts properes a la reunió, els consellers estan bé d'ànim i creuen que la detenció de Puigdemont a Alemanya, tot i ser una situació complicada, té una cara positiva: un país important a Europa com Alemanya també s'haurà de pronunciar sobre el que ha passat a Catalunya.

Brussel·les, sense canvis de posició

Tot i els recents empresonaments i les mobilitzacions socials de les últimes hores a Catalunya, la Comissió Europea no canvia de posició davant el conflicte polític català: considera que és un "afer intern" de l'estat espanyol. De fet, Brussel·les limita a una qüesió "jurídica" i no política l'empresonament de la meitat del Govern.

"Són decisions judicials, esdeveniments judicials", ha respost el portaveu de l'executiu comunitari, Alexander Winterstein, quan un periodista li ha preguntat si és "sostenible" continuar mantenint que la qüestió catalana és un afer intern i que no és un tema polític.

stats